Българските грации Невяна Владинова и Катрин Тасева се наредиха на седмо и осмо място във финала на топка на Световното първенство по художествена гимнастика в „Арена Армеец“ в София.

Неви бе с първи стартов номер, като получи 19.100 на композицията си. Тасева игра веднага след нея и след две грешки съдиите ѝ дадоха 17.600. По-рано Тасева се класира седма на обръч, докато Боряна Калейн се нареди четвърта.  

Подобно на финала на обръч, титлата спечели рускинята Дина Аверина след 20.300. Втора се нареди сънародничката ѝ Александра Солдатова с 20.200, а бронзът „грабна“ Александра Аджуджукулезе от Италия с 19.900.  

Шампионатът на планетата в София продължава и в сряда, когато са квалификациите на бухалки и лента. Катрин Тасева и Невяна Владинова ще играят на бухалки, а в четвъртък Тасева и Калейн ще представят съчетанията си на ленти. В края на състезателния ден ще бъдат излъчени победителите в отборната надпревара. В момента България се движи втора зад Русия. Израел е трети.

Първите 24 грации в общото класиране след изиграване на всички уреди във всички потоци ще намерят място в битката за многобоя в петък. Следва да се има предвид, че не може държава са има повече от две представителки в битката за абсолютната титла. Това правило важи и за финалите на отделните уреди.  

Четвърто и седмо място за Калейн и Тасева във финала на обръч