Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева направи обширен анализ на отминалото Световно първенство, на което страната ни беше домакин преди около две седмици.

На официалния сайт на централата беше публикуван текст, в който Раева споделя какви са положителните страни от случилото се и какво да очакваме още от нея и екипа й.

"Световното първенство по художествена гимнастика е вече минало. Не стихват поздравленията и прекрасните послания, благодарности от ръководство на ФИГ, на български институции, клубове и деятели в страната, шампионки и треньори, колеги от други федерации, зрители и фенове от цял свят.

Благодаря на всички от сърце!

Много съм щастлива от всичко, което преживях на това състезание, а и дните след него, та и до днес.

Ще обобщя в няколко изречения, какво беше най-важното за мен от тази грандиозна проява!

Щастлива съм, че представихме страната си България пред света по впечатляващ начин! Световното първенство и Гала- спектакълът накрая бяха излъчени в страни от 5 континента! Успяхме да покажем на света филм за нашата история, природа, постижения, фолклор и велики световни шампионки, направихме гала-спектакъл на българска музика, в който участие взеха най-силните страни в този спорт!

Щастлива съм, че българската художествена гимнастика затвърди своята сила и мощ и е сред първите три най-силни страни в този спорт, че имаме новите си световни шампионки в ансамбъла и вице световни шампионки в индивидуалното отборно, че сме първият спорт в страната, спечелил квота за Олимпиадата в Токио 2020 г, че чухме “Мила Родино” в “Арена Армеец”!

Щастлива съм, че доставихме огромно щастие и повод за гордост на толкова много българи в България и по света!

Щастлива съм, че колеги от цялата страна ми звънят по телефона, за да ми съобщят, че има огромен наплив на деца в залите по художествена гимнастика!

Щастлива съм, че събрах заедно и направих толкова щастливи най-големите имена в историята на българската художествена гимнастика - световните шампионки и техните треньори!

За мен това световно първенство не беше само спортно събитие. Моята мечта беше точно тази - да представим цялостно България пред света! Благодаря за пореден път на екипа си, с който днес мога да кажа :

УСПЯХМЕ!

НАПРАВИХМЕ ГО!

СВЕТЪТ СЕ ВЛЮБИ В БЪЛГАРИЯ!

Наградата за тези усилия, които положихме беше този прекрасен пълен комплект медали - златен, сребърен и бронзов!

Дотук с прекрасните емоции, които изживяхме всички!

От една седмица работим и правим новите планове. Анализираме всичко - организация, състезание, конкуренти! Посочих ясно слабостите. Треньорите направиха същото. Имахме 3-часово съвещание със състезатели, треньори и екипите. Поставих нови, тежки, но напълно изпълними задачи! Всички са готови за предстоящите тежки тренировки. Вътрешната ни конкуренцията и при ансамбъла, и при индивидуалното ще е много голяма и всяка от състезателките е наясно с това. Друг път няма!

В този живот има и отговорности! Не може само да сме консуматори, които имат права! Да, животът е любов, щастие и радост, но успоредно с това е труд, отговорност, болка, препятствия, изпитания...

Бяло и черно, ден и нощ, сладко и горчиво, щастие и болка, успех и провал (в общоприетия смисъл на думата провал, защото провалът е безценен урок)....

Така че, ако искаш да си шампион в спорта, ще се научиш да не си само консуматор и да имаш права, а да знаеш и своите отговорности, да се трудиш много, да искаш много и да вярваш в успеха си!

Толкова по темата в писане.

Останалото - в действия!

Имаме прекрасни и силни гимнастички! Имаме можещи и знаещи треньори! Вярвам в тяхното бъдеще и винаги ще бъда тяхната сила и опора! Няма да допусна да се слага прът в колелото ни!

Най-силните мигове на националния отбор по художествена гимнастика предстоят!

Запомнете тези мои думи!