Заслужилият треньор на Русия Вера Щелбаумс, която дълги години работи с Евгения Канаева и Ирина Чашчина, има особено мнение относно днешната художествена гимнастика.

81-годишният специалист не одобрява новостите в този спорт и тъгува за т.нар.стара школа. Тя сподели мнението си пред руските издания след Световното първенство, което се проведе в София.

„Новите правила не са за гимнастички като Николченко и Александра Соладатова. А аз апелирам за такава гимнастика. По-рано имаше класическа руска школа, от които се образуваха руската, украинската, белоруската. Всичко това е класика, която отличаваше от всички останали. Винаги сме имали момичета, които се отличаваха от останалите с данни, амплитуда, а сега всичко това отива на заден план“, коментира треньорът.

„При нас половината упражнения се правят с долу главата, трябва да има майсторство, да се набира сложност, повече време се отделя на работата с уреда. Отворените оценки, според мен, не дават нищо добро на гимнастиката“, каза още Вера Щелбаумс пред руски издания.

„Сегашната художествена гимнастика се доближава повече до цирка. Бих сравнила тенденциите в сегашната гимнастика с младежко фигурно пързаляне, където има много сложности и малко пързаляне“, завърши специалистът.