Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева даде специално интервю за предаването „На Кафе“ по NOVA, където сподели, че напълно съзнава, че тя носи най-голямата отговорност. Едно от „златните момичета“ на България коментира, че хората за успехите са много, но при по-слаб резултат знае, че виновна е само тя.

Раева коментира отново изминалото 36-о Световно първенство, което се проведе в „Арена Армеец“ в столицата. Припомняме, че страната ни приключи участието си на форума с пълен комплект медали. Злато донесе ансамбълът във финала на пет обръча, среброто спечелиха Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн в индивидуалната отборна надпревара, бронз завоюваха момичетата на Весела Димитрова в многобоя, като по този начин си гарантираха и олимпийска квота за Игрите в Токио през 2020-а.

„Костваше изключителен труд, много отговорност, много работа и много професионализъм. Това грандиозно събитие се гледаше на 5 континента и мисля, че най-важното, освен спечелените златен, сребърен и бронзов медал от нашите момичета, е невероятно представяне, което успяхме да направим на България пред света. Филмът, който бе излъчен и който представяше историята, природата и постиженията на страната ни, гала концерта на българска музика, в който взеха участие най-големите звезди в световната художествената гимнастика. Това не е правено досега на гала концертите на Световни първенства“, започна Раева.

Илиана Раева

източник: LAP.bg, Иван Иванов

А на питане как се прави „златно момиче“, Раева обясни: „Постигаме го с много добър екип, с отговорност към таланта, много работа и добра грижа. Стремя се да подсигуря професионални условия и всички удобства. Храним ги по специален начин и ги възпитаваме, налага се да бъдем не само техни треньори и възпитатели, налага се да бъдем техни приятели и майки понякога, защото те прекарват много дълго време в залата. Спортът е много сериозна наука. Няма да престана да го казвам. Всеки човек на правилното място и нещата могат да се постигнат. В най-голяма степен знам, че аз нося най-голямата отговорност. Когато има успехи, хората за успехите са много, но когато има провал, винаги виновна е Илиана Раева“.

„Веднага след края на състезанието, във вторник имахме 3-часов разговор с треньорите, а наскоро и със състезателите и треньорите, и всички екипи. Говорихме само за слабостите и местата, в които трябва да продължим да работим, за да може да стигнем в индивидуалното най-силните състезателки на Русия. Нарадвахме се, усетихме щастието, което донесохме на България и сега говорим само за слабости и как да ги отстраним“.

Запитана как поддържа идеална форма, Раева сподели: „Единственото, което направих е начинът ми на хранене. Промених го. Хранех се безразборно и нездравословно, вече не е така. Радвам се на съществените неща - на моята внучка на хората, с които живея. Аз съм много щастлива баба, когато ходим някъде заедно, се разхождаме, гледаме самолетите, гледаме гугутките, пързаляме се, всички неща, които вижда и забелязва. Уча я на нещата, на които се учи едно малко детенце. Това ме зарежда много. Беше на Световното, видя ме на съдийската маса, помахах ѝ и тя каза „Баба, баба“. Аз поисках да ми я доведат и излязох и да я нагушкам. Когато тя е там, тя е най-важното нещо“.

„Искам за Илиана това, което Бог ѝ е отредил, и което тя иска за себе си. Аз няма да се бъркам по никакъв начин. Мога да кажа, че обича да е в залата и може да гледа каките с часове как играят без да мръдне“, завърши Илиана Раева.

Илиана Раева на гости в Пловдив