Прекрасна изненада поднесе Българската федерация по художествена гимнастика към спортните журналисти, които отразяват грациозния спорт. След края на третия състезателен ден на Световното първенство в София лично председателят Илиана Раева направи чудесен жест на представителите на медиите на специално организирана церемония в „Арена Армеец“.

Над 85 медала, реплика на златните отличия, които се раздават на 36-ия шампионат на планетата у нас бяха раздадени на журналистите. Към тях от федерацията бяха подготвили и специални грамоти, а за дамите имаше и комплимент от „Рефан“, както и роза.

Сред отличените в залата бяха едни от най-изтъкнатите имена – Вера Маринова, Боряна Тончева, Виолета Еленска, Ася Кършева, Сашо Диков, Томислав Русев, Слави Трифонов, както и още много други. Посмъртно наградени бяха Людмил Неделчев, Николай Куманов, Емил Maнджаров и Даниела Сеизова.

Изключително бурни овации получи Вера Маринова, която в края на церемонията повдигна още повече настроението в залата, споделяйки за любопитни случки от професионалния си път.

„Благодаря на всички, които са тук. Няма по-добър повод от това Световно. Много чакано и много жадувано. Толкова години след първия подобен шампионат у нас, когато момичетата от ансамбъла стават световни шампионки, а това прави и Мария Гигова. Много се гордея, че успяхме да организираме този форум. Благодаря на всички, с които работим. Бих желала да отлича Гергана Йорданова, Моника Панайотова и Росина Атанасова“, започна Илиана Раева.

„Тук е мястото да благодаря и на онези, които повече от половин век са помагали на художествената гимнастика да я има. Благодаря на журналистите, деятелите, фотографите, съдиите, треньорите, бившите президенти на федерацията. Ако тях ги нямаше, нещата нямаше да се случат така, както са сега“, продължи Раева, която добави: „И критиките, и те са били от полза“.

„Правя всичко това с огромно сърце. Наясно съм, че на всички е трудно, но знам, че когато има желание, човек може да постигне мечтите си. Радвам се, че сме втори в отборното класиране на Световното до момента. Само ние и Русия имаме по три грации във финалите“.

Раева не пропусна да отбележи и онези майстори на перото, които са писали за гимнастиката още преди да настъпи звездният миг на нейното поколение.

„Аз помня онези журналисти, писали още преди ние да станем златни момичета. Станах свидетел на трансформацията на спортната журналистика. Журналистиката в много малка степен си позволи да унищожава успехите ни. Винаги съм усещала симпатията от ваша страна. Не позволихте спорта ни да бъде забравен“, каза още Раева в обръщението си към представителите на медиите.

В края на церемонията самата Раева бе удостоена със специален плакет от Българската асоциация на спортните журналисти, подписан лично от председателя ѝ Найден Тодоров. 

Още новини:  

Петрова: Без подкрепата на държавата, нямаше да имаме състезание от такъв мащаб

Владинова и Тасева играха под зорките погледи на Раева и Петрова

Илиана Раева: Гледайте по-оптимистично, без драми

Златно начало на Световното по художествена гимнастика в София!