Посланикът на Световното първенство по художествена гимнастика и вицепрезидент на Българската федерация Мария Петрова коментира, че без подкрепа от страна на държавата, организацията на форума би била невъзможна.

Трикратната ни световна шампионка коментира как върви състезанието до момента, като изрази надеждите си българските грации да запазят второто място в отборното класиране, а в края на седмицата ансамбълът да бъде на почетната стълбичка.

Шампионатът на планетата продължава до неделя, 16 септември.

„Първо е наистина прекрасно и много красив подредена залата. Не го казвам лековато. Нашият спорт е свързан с това да представим спектакъл. Мисля сме се справили добре. Сега се разминах с немската делегация и техния президент. Те искаха да разберат къде е красиво, за да се снимат. Така че, от тази гледна точка всички сме доволни“, започна Мария Петрова

„Всичко ако погледнете е толкова изпънато, използвайки мои думи - местата за фотографи, мястото, от което излизат гимнастичките, цветовете, цветята, трибуните, особено мястото за съдии и официални лица, всичко е съобразено изцяло с изискванията на ФИГ до последния детайл. Ако госпожа Винер е казала такива добри за нас, какво по-хубаво. Това е страхотна оценка“.

„Моите усилия като посланик са насочени да покажа човека, лицето, което е преминало целия този път от дете в залата, хващайки за първи път уредите, минавайки през трудностите да се научи, да надмогне страха да се състезава и след това да стигне до върха в спорта. Благодаря на БФХГ, че ме избра сред толкова шампионки и на ФИГ, че се спря на мен – надявам се да се справя добре и да оправдая очакванията. Всички качества, които имам съм ги изградила благодарение на гимнастиката“, добави Мария Петрова.

„Близка съм с някои грации. Първо с нашите момичета, с които непрестанно контактуваме – дадох им опора, сила и наставления. А моите съвети винаги са да не се вълнуват как върви състезанието, а как те се представят – да накарате публиката да ви аплодира, но и най-вече за тях да са доволни от себе си, да се възползват от сцената и да направят спектакъл. Иначе се познавам – харесвам Солдатова, Халкина и така“.

„От моя гледна точка мисля, че се получи наистина ползотворна и приятна среща. Проточи се по-дълго от обикновено. Министърът имаше какво да ни каже, а Моринари Ватанабе се изрази много хубаво – всичко започва от гимнастиката, тя е в основата на всички спортове. Който е играл гимнастика може след това да играе и волейбол, и баскетбол, след това се преминават през по-сериозни подготовки, говоря за спортистите, но след като се премине една възраст, пак се връщаме към гимнастиката. Така че, той много хубаво каза, че всичко започва и свършва с гимнастиката. А министър председателят каза много, много приятни думи за спорта като цяло. Изхождайки от това, че  е бивш спортист и министърът на спорта също, колко много те подкрепят спорта и колко са щастливи от сегашните успехи. Три Световни първенства организираме по едно и също време. Футболът има възход също и той изказа онова, което се прави за спорта като цяло. А ние лично в художествена та гимнастика, ако нямахме подкрепата на държавата и министерството на спорта като цяло, никога не бихме могли да имаме състезание от такъв мащаб. А за нас е нужно, за школата ни. Така ние даваме своя дан и заявка, че сме част от световната гимнастика“, продължи Петрова.

„Имаме много чуждестранни фенове. Големи агитки от Италия, Испания и от Израел ще дойдат особено за финалите в петък, събота и неделя. Искам да изразя благодарността си към нашите зрители. Ние сме популярни с нашата емоционална и силна публика, която има професионално око и подкрепя всички гимнастички.“

„Обмениха се думи на срещата с премиера за нова база. Имаме нужда от разширение и министър-председателят изказа такива думи, но аз ще оставя нашият президент Илиана Раева да ви каже повече по тази тема“.

„Надявам се нашите момичета да играят стабилно и да запазят втората си позиция в отборното класиране. Само ние и Русия имаме по три силни гимнастички с изравнени възможности. Аз не съм от хората, които казват големи думи, но държа и се надявам да играят стабилно и да удържат позицията си. За мен е важно да играят да се наслаждават на играта си, да се освободят и да играят уверено и за хората. Гледайки състезанието от моя ъгъл, виждам, че има много притеснение у всички гимнастички. Какво по-хубаво има от едно това да участвате на Световно първенство, а за нашите – да играят пред своя публика“.

„Свалям шапка на Илиана да ни събере всички български световни шампионки – 68 от 73-те. Това беше прекрасна идея. Успяхме с някои да се видим. Една каза: „Знаеш ли, че последния път те видях в трамвая. След това всички се пръснаха по света. Други като мен останахме в България да работим за българската школа и да постигнем върха“.

„Момичетата от ансамбъла са готови със своите резултати. Те направиха много сериозна заявка за първото място. Не можем да подценяваме конкуренцията – Италия, Русия и Япония. Който удържи без грешка, той ще спечели. Нашите момичета имат много голяма трудност. Модерната художествена гимнастика е свързаната с голяма трудност в тяло и уред. Този, който изиграе съчетанията си без грешка, той ще победи. Бих искала това да сме ние“.

„Не мога да кажа дали по мое време сме изпитвали по-голямо напрежение. Това е строго персонално. При всяка е различно. Но тук виждам как всички гимнастички се притесняват. Модерната гимнастика е страшно сложна. Ти се готвиш цяла година, за да изиграеш едно съчетание 1.30 мин. Ти нямаш директен съперник, на килима си ти и уреда ти“, завърши Мария Петрова.

Още новини: 

Тасева и Владинова изиграха добри бухалки, но борбата едва започва 

Владинова и Тасева играха под зорките погледи на Раева и Петрова