Петкратният европейски шампион и носител на купа "Странджа" 2017 Даниел Асенов започна по най-добрия начин кампанията си в юбилейното 70-о издание на най-стария боксов турнир в Европа, провеждащо се в столичната зала "София". Тайсъна спечели с единодушно съдийско решение срещу представителя на Мароко Ясин Бенданда и вече може да гледа към предстоящото си препятствие в категория до 52 кг.

Следващият двубой на Тайсъна е на четвъртфиналите на 17-и следобед (сесията от 15:00 часа) срещу аржентинеца Рамон Никанор Кирога, който с единодушно съдийско решение в предишния двубой на ринг "А" спечели срещу руснака Василий Егоров и демонстрира доста добър водещ ляв прав.

Съперникът на Тайсъна Бенданда се е готвил в Хавана заедно с двама олимпийски шампиони - Ла Крус и Арлен Лопес, като през 2018-а печели сребро от Арабския шампионат.

В първия рунд мароканецът успяваше да се държи равностойно на ринга, но Асенов го респектира няколко пъти с дясната си ръка, а във втората част повиши съвсем агресията и с комбинации тормозеше притиснатия до въжетата съперник. В първите мигове на двубоя Асенов сменяше и гарда, за да обърка допълнително противника, който впоследствие търсеше клинчовете за спасение. Мароканецът тръгна в сляпа атака в третия рунд и засипа с канонада от комбинации Тайсъна, който пък с ескиважите си се опази от голяма част от опасността. В последната половина от рунда пък Даниел вкара в употреба десните си кросове и демонстрира отлично водене на битката от близка дистанция. Съвсем очаквано всички съдии му присъдиха победата след края на двубоя.

Даниел Асенов

източник: БФ по бокс

Даниел Асенов е роден в село Кукорево през 1997 година, а през 2013-а печели европейската титла при юношите в категория до 49 кг в Анапа, Русия. Година по-късно отстъпва на финала на същото състезание от британеца Мохамед Али, а през 2015-а взима реванш от него, но вече за европейското злато при мъжете в категория до 52 кг в  Самоков. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро записва една победа.

През 2017-а Тайсъна печели купа "Странджа" и европейските титли до 22 год. (Браила) и за мъже в Харков, Украйна. През декември 2018-а в Националната боксова лига изигра първия си двубой след шестмесечно лекуване на травма, получена само около 2 месеца след петата му европейска титла - на първенството на Стария континент до 22 год. в Румъния.

В следващия кръг Тайсъна излиза срещу Билал Бенама от Франция, който победи Майкъл Анджелети от САЩ.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.