Истории от Олимпиадата

, Хавиер Ибанес спечели медал за България на Олимпиадата в Париж

Хавиер Ибанес успя да надвие Шудай Харада в четвъртфинален сблъсък по бокс до 57 килограма на Олимпийските игри в Париж. Състезателят, който се състезава за България успя с единодушно съдийско решение да победи съперника си и да се класира за полуфиналната фаза. 

По този начин Хавиер Ибанес гарантира и първия медал на България на Олимпийските игри в Париж.

Хавиер Ибанес

източник: Getty/Gulliver images

 

Успя! Хавиер Ибанес спечели медал за България на Олимпиадата в Париж

Успя! Хавиер Ибанес спечели медал за България на Олимпиадата в Париж

03.08.2024
 

Боксьорът ни Рами Киуан загуби на 1/4-финалите в категория до 71 килограма от американеца Омари Джоунс. Така българинът не успя да осигури първи медал за страната ни от Олимпиадата, тъй като полуфиналистите си осигуряват минимално брозново отличие. Американецът продължи напред след единодушно съдийско решение.

Страхотен Рами Киуан победи водача в схемата за 1/4-финал в Париж

източник: start-photo.bg

Първият рунд започна по-спокойно, като двамата боксьори поддържаха дистанция и опитваха удари. Все пак американецът се впусна на два пъти напред, но Рами Киуан му отговори подобаващи, като пласира добри удари. Американецът се опита да притесни нашия представител с комбинация в тялото. Българинът обачи запази спокойствие. В крайна сметка рундът отиде за Джоунс в съдийските карти.

Рами стартира по-добре втория рунд, като успя да пласира няколко чисти удара. В един момент двамата влязоха в бърза размяна на удари. Българският боксьор опита удар в тялото на противника, но се препъна и загуби баланс, така и се озова на земята. Това не бе зачетено като нокдаун от съдиите. Рами продължи да опитва, но не успя да пробие защитата на американеца.

 

На косъм от медал: Американец спря Рами Киуан в Париж

На косъм от медал: Американец спря Рами Киуан в Париж

03.08.2024
 
Любопитна схватка предложи днешната програма на олимпийския турнир по джудо, когато се състоя надпреварата в отборните смесени двойки. На четвъртфиналите представителят на Франция - Теди Ринър се срещна с корееца Лий Джун-хван, като забележете - разликата в килограмите на двамата бе 60 кг. 

Теди Ринър и Лий Джун-хван

източник: БГНЕС

 
Логично 140-килограмовият Ринър, който преди броени дни стана първият четирикратен олимпийски шампион по джудо в историята, нямаше проблеми с корееца, който преди това взе бронзовия медал в категория до 81 кг. Битката, ако въобще може да се нарече такава, продължи една минута 34 секунди.

Теди Ринър и Лий Джун-хван

източник: БГНЕС

 

Снимка на деня: 140-килограмов джудист се бие с 60 кг по-лек кореец

Снимка на деня: 140-килограмов джудист се бие с 60 кг по-лек кореец

03.08.2024
 

Матю Ебдън и Джон Пиърс от Австралия се наредиха сред олимпийските шампиони в тениса, след като спечелиха титлата на двойки мъже на Олимпийските игри в Париж. В драматичен финал, австралийският тандем победи четвъртите поставени Раджийв Рам и Остин Крайчек от САЩ с 6:7(6), 7:6(1), 10:8 след малко повече от два часа игра.

Мачът бе истински тест за нервите, като двата отбора демонстрираха високо ниво на тенис. В първия сет, и двете двойки размениха по един пробив, но американците успяха да спечелят тайбрека с 8:6, което им осигури преднина.

Във втората част ситуацията се повтори с по един пробив за всяка от страните, но този път Ебдън и Пиърс се оказаха по-убедителни в тайбрека, печелейки го с 7:1 и изравнявайки резултата.

Решителният шампионски тайбрек бе много оспорван. Австралийците започнаха силно и поведоха с 7:2, но след серия от загубени разигравания при 9:5, трябваше да се преборят за последната точка. В крайна сметка, с решителни действия, те затвориха мача с 10:8, осигурявайки си златните медали.

ебдън пиърс

източник: Gulliver/GettyImages

 

Матю Ебдън и Джон Пиърс грабнаха златото на Олимпиадата в Париж

Матю Ебдън и Джон Пиърс грабнаха златото на Олимпиадата в Париж

03.08.2024
 

Силата на една от най-големите състезателки в спортната гимнастика Симон Байлс може би се крие в подкрепата, която получава от семейството си и своя съпруг. На трибуните в зала „Берси“ в Париж телевизионните камери не веднъж показаха най-близките хора на олимпийската шампионка в спортната гимнастика.

Нели и Рон Байлс всъщност са осиновителите на американската състезателка. Именно те са в основата на това тя да започне да се занимава със спорт. До тях неизнемнно стои и нейният съпруг - Джонатан Оуенс, облечен в тениска с надписи в подкрепа на американката.

Симон Байлс, нейните сестри и брат ѝ Тевин са били пръснати в приемни семейства като деца, тъй като майка им злоупотребява с алкохол и наркотици. Бащата ги изоставя още съвсем малки.

Симон Байлс и голямата ѝ подкрепа - нейното семейство

източник: Gulliver/GettyImages

Голямата подкрепа на Симон Байлс в Париж

Голямата подкрепа на Симон Байлс в Париж

03.08.2024
 

Българската състезателка по гребане Десислава Ангелова записа изключително престижно представяне на Олимпийските игри в Париж. Националката завърши на 6-о място във финала на скиф.

Дебютантката на Игрите не успя да се пребори с по-титулуваните си съпернички, като завърши на последното място във финал А. Тя финишира с време 7:33.19 минути на дистанцията от 2000 метра.

Десислава Ангелова на финал А на Олимпийските игри, 03.08.2024 г.

източник: Снимки: Startphoto.bg

Браво! Престиж за България и Деси Ангелова в Париж

Браво! Престиж за България и Деси Ангелова в Париж

03.08.2024
 

Българският състезател по гребане Кристиян Василев завърши на 14-о място в скифа на олимпийския турнир в Париж. Националът остана на втора позиция във финал C, който разпределя гребците от 13-о до 18-о място.

Кристиян Василев финишира на дистанцията от 2000 метра с време 6:44.61 минути.

Достойно представяне на Кристиян Василев в Париж

Достойно представяне на Кристиян Василев в Париж

03.08.2024
 

Френската плувна звезда Леон Маршан стана новото лице на олимпийското плуване, след като завоюва четири индивидуални златни медала и постави четири олимпийски рекорда на Игрите в Париж. Той се присъедини към изключителен кръг от плувци, включващ американските легенди Майкъл Фелпс и Марк Шпиц, като само те са печелили четири индивидуални златни медала на едни Олимпийски игри.

Маршан, чийто треньор Боб Бауман е работил и с Фелпс, не можа да скрие възхищението си от сравненията с тези легендарни плувци. „Това е лудост. Тези момчета са легенди, легенди на този спорт,“ коментира Маршан. „Не мога да повярвам, че съм сравняван с тях. Може би ще осъзная напълно какво постигнах след няколко дни,“ добави той.

Леон Маршан

източник: БГНЕС

 

Новата звезда в плуването: Лудост е да ме сравняват с Майкъл Фелпс

Новата звезда в плуването: Лудост е да ме сравняват с Майкъл Фелпс

03.08.2024
 

Боксьорът от Кабо Верде Давид Де Пина направи история на Олимпийските игри в Париж, като спечели първия олимпийски медал за своята страна. След победата си на четвъртфиналите в категория до 51 килограма, Де Пина осигури бронзов медал за Кабо Верде, което е историческо постижение за островната нация.

Кабо Верде, съставена от около 600 000 души и разположена на 10 острова в Атлантическия океан, никога не е успявала да спечели медал на Олимпийските игри в предишните си седем участия. Постигнатото от Де Пина сега става знаково за спорта в страната.

Париж 2024 лого

източник: Gulliver/GettyImages

 

Историческо: първи медал от Олимпиада за Кабо Верде

Историческо: първи медал от Олимпиада за Кабо Верде

03.08.2024
 

Скандалът в боксовия турнир при жените на Игрите в Париж се разраства. Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов сподели за NOVA, че не очаква бързо развитие по случая.

„Не очаквам развитие на този случай, поне до края на турнира по бокс. Надявам се, обаче, след игрите Международният олимпийски комитет да направи много сериозен анализ на това, което се случва, и всъщност наистина атлетите да бъдат равнопоставени“, каза  Горанов.

Междувременно българска боксьорка разказа за спаринг в София с една от скандалните състезателки. 

„Изведнъж идва той, излиза и с усмивка казва, сега ще се мачкам, защото аз съм мъж. Но за другите съм жена. Сега ще разбереш моята мъжка сила. Мъжката сила не може да се сравни с женската сила при бойните спортове“, споделя Джоана Нуамеруе.

„Тук се удряме, тук се нараняваме. Един мъж, ако те удари, може да те приключи, да те контузи и повече да не стигнеш до ринга“, каза още Джоана.

Белчо Горанов за трансджендърите: Има крещяща нужда от решаване на въпроса

Белчо Горанов за трансджендърите: Има крещяща нужда от решаване на въпроса

03.08.2024
 

Българската състезателка по лека атлетика Габриела Петрова беше разочарована след отпадането си в квалификациите на тройния скок на Игрите в Париж.

"Разочарована съм, няма как да не ми е тежко, ако някой ми беше казал резултата, в който се влиза във финала, щях да се смея. Вторият опит ми го свирят фал, аз не го виждам. Мистериозно и некоректно да не ми го покажат на повторение. Вторият опит ми беше най-добрият опит в състезанието, неприемливо е да не дават да видя фала, несериозно е", обяви Габриела Петрова.

С резултат 13.77 метра от първия си опит тя завърши на 21-ото място от 20 състезателки. Вторият скок на Петрова беше неуспешен опит, а в последния си трети опит се приземи на 13.67 метра.

Квалификационната норма за класиране на финала беше 14.35 метра, което е с 3 сантиметра по-малко от най-добрия резултат на българката за сезона, както и далеч от личния й рекорд от 14.66 метра от август 2015 година.

Габриела Петрова

източник: StartPhoto.bg

 

 

Четирима български представители имат шанса да се докоснат до медалите в осмия ден от Олимпийските игри в Париж. Общо петима родни състезатели ще вземат участие в съботния ден (3 август) във френската столица.

Програма на българското участие за събота, 3 август:

10:42 часа, Кристиян Василев, грежане, скиф, финал C (13-18 място)

11:18 часа, Десислава Ангелова, гребане, скиф, финал А

17:02 часа, Рами Киуан (73 кг) - Омари Джоунс (САЩ), бокс, 1/4-финал

17:20 часа, Валентина Георгиева, спортна гимнастика, прескок, финал

21:16 часа, Хавиер Ибаниес (57 кг) - Шундай Харада (Япония), бокс, 1/4-финал

Париж

източник: StartPhoto.bg

Ден 8: Четирима българи с шанс да се докоснат до медалите в Париж

Ден 8: Четирима българи с шанс да се докоснат до медалите в Париж

03.08.2024