Джоана Нуамеруе е една от най-забележителните български боксьорки. Тя е българка и се гордее с нигерийските си корени. След като не се класира за Олимпийските игри в Париж, продължава с интензивните тренировки в Лас Вегас, САЩ.

В началото на февруари участва в турнир с националния отбор на Алжир, а неин съперник на ринга в София се оказва Имане Хелиф.

„Изведнъж идва той, излиза и с усмивка казва, сега ще се мачкам, защото аз съм мъж. Но за другите съм жена. Сега ще разбереш моята мъжка сила. Мъжката сила не може да се сравни с женската сила при бойните спортове“, споделя Джоана Нуамеруе за NOVA и предаването „Събуди се“.

„Тук се удряме, тук се нараняваме. Един мъж, ако те удари, може да те приключи, да те контузи и повече да не стигнеш до ринга“, каза още Джоана.

Официалната българска позиция за големия скандал в бокса в Париж

Как беше спарингът с Имане? Италианката издържа 46 секунди.

„При мен играеше с усмивка и се плезеше, играеше нагло. И стабилни спаринги. Нямаше задна. Яко бой. Но какво от това? Това е един спаринг. Аз не стигнах до олимпийските игри, не стигнах до квалификации, не се справих. И какво от това? Ама други, които с това стават и с това лягат. Разбираш ли? Имане Хелиф дойдоха в България с целия си отбор от Алжир. Само аз играх спаринг с нея. Тя даже не можа да повярва, но ние играхме повече професионален бокс, отколкото аматьорски“, разказва още Джоана.

„Изиграхме, мисля, 6 или 8 рунда в първия ден. Имам запис на всичко. Мога да потвърдя, че това за мен е мъж. Мъжка сила. Мъжка техника. Всичко. И тя даже се учуди, че аз отвръщам и издържам на ударите, защото аз по принцип съм много стабилна в това отношение. Аз, така или иначе, тренирам с мъже, вече съм закалена“, уточни още българската състезателка.

Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-тин от Тайван  бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство поради неспазване на критериите за полова идентичност. Сега обаче бяха допуснати до участие на Игрите. Светлана Каменова трябва да се изправи в Париж на 4 август от 12:00 часа именно срещу Лин Ю-тин от Тайван.

„Нейните съотборнички дойдоха при мен и при треньора ми и казаха, тя Имане не е мъж, просто живее високо в планината. Там електроцитите и тестостеронът е по-висок. Моят треньор им каза, че за нас това е мъж и не знаем защо се състезава в женската категория“, добави още Джоана.

Днес Имане Хелиф трябва да излезе срещу унгарката Лука Анна Хамори.

„Вариантът е момичето да се откаже, просто да ѝ даде победата. Вариантът е да се бие като мъж и да бъде пребита. Вариант номер три е всички да се вдигнат на протест и да не се качат на стълбичката, а тя да бъде сама първа. Което най-вероятно и ще стане. Всеки живот е важен. Абсолютно всеки живот, но нека да не забравяме, имаме мъже, имаме жени. Всичко останало е... Да, човек както го чувства и го усеща, но не в спорта. Не в спорта.  Специфично е в бойния спорт. Не. Защото човек може да умре. А ние не искаме никой да умира“, завърши с категорично послание Джоана Нуамеруе.