Истории от Олимпиадата

, Кирил Милов ще участва в репешажите за бронз

Кирил Милов ще участва в репешажите за бронза в категория до 130 килограма на олимпийския турнир по класическа борба в Париж.

Българинът загуби на осминафиналите при най-тежките от Пан-американски шампион Ясмани Акоста Фернандес (Чили), който в последствие се класира за финала и го изтегли в допълнителните плейофи за медал.

Кирил Милов загуби първата си схватка в Париж

източник: Lap.bg



Акоста Фернандес първо надделя на четвъртфиналите с 2:1 точки над поставения под номер 2 осемкратен шампион на Африка и бронзов медалист от последното Световно първенство в Белград 2023 Абделлатиф Мохамед (Египет), а в последствие на полуфиналите той се справи и с третия в схемата Линчжъ Мън (Китай) по същия начин, по който надделя и над Милов на старта, след 1:1 и по критерия за последна отбелязана точка.

В спора за златото утре след 21:00 часа 36-годишният Акоста Фернандес, който е роден в Куба, но се състезава за Чили, ще се изправи срещу легендата Михаин Лопес Нунес (Куба).

Нунес, който на 20 август ще навърши 42 години, стреми се към безпрецедентна пета поредна олимпийска титла в индивидуален спорт с една дисциплина. Той е и петкратен световен първенец.  

В първия кръг на репешажите Милов ще се изправи срещу Абделлатиф Мохамед утре в 12:10 часа, а при успех ще срещне в директен сблъсък за бронза в около 21:00 часа Линчжъ Мън.

Кирил Милов ще участва в репешажите за бронз в категория до 130 в Париж

Кирил Милов ще участва в репешажите за бронз в категория до 130 в Париж

05.08.2024
 

Кенийката Беатрис Чебет е новата олимпийска шампионка в бягането на 5000 метра при жените. На трасето на Стад дьо Франс в Париж тя завърши първа с време 14:28.56 минути. Чебет детронира олимпийската шампионка от Токио Сифан Хасан (Нидерландия), която завърши с време 14:30.61 минути или лично постижение за годината. Третото място и бронзовия медал отиват у италианката Надя Батоклети. Блондинката от Тренто постави национален рекорд на страната си с 14:31.64 минути. Реално второто място беше за друга кенийка – Фейт Кипеогон с 14:29.60, която обаче беше дисквалифицирана.

Беатрис Чебет

източник: Guilliver/GettyImages

Топ 6 допълниха още три африканки, които обаче не успяха да се доберат до медалите. Първа под призовата тройка остана Маргарет Кипкембой от Кения, следвана от две етиопки – Еджгайеху Тайе и Медина Ейса.

Кенийка попиля и детронира последната олимпийска шампиона в маратона

Кенийка попиля и детронира последната олимпийска шампиона в маратона

05.08.2024
 

Шведът Арманд Дуплантис спечели олимпийската титла в овчарския скок при мъжете с нов световен рекорд от 6,25 метра на Игрите в Париж. Постижението на скандинавеца е с един сантиметър по-добро от досегашния най-добър резултат, който отново бе негов. В кариерата си Дуплантис цели девет пъти подобрявал световния рекорд в дисциплината.

Арманд Дуплантис

източник: Guilliver/GettyImages

24-годишният Дуплантис преодоля всички височини до 6,10 метра още от първи опит и нямаше почти никакви затруднения да защити златния олимпийски медал, който спечели за първи път в Токио през 2021 година.

Дуплантис направи два неуспешни опита на 6,25 метра, но при третата си възможност не остави съмнение в голямата си класа.

Сребърния медал с най-доброто си постижение за сезона от 5,95 метра спечели американецът Сам Кендрикс. Бронзът пък стана притежание на Емануел Каралис от Гърция с 5,90 метра.

Легендата Дуплантис с рекорд и нова олимпийска титла

Легендата Дуплантис с рекорд и нова олимпийска титла

05.08.2024
 

Българският борец Кирил Милов загуби още първата си схватка в категория до 130 килограма в класическия стил. Милов отстъпи на чилиеца Ясмани Акоста Фернандес.

Ако 36-годишният южноамериканец стигне до финал в категорията, то Милов може да бъде изведен на репешаж и да се бори за бронзов медал.

Кирил Милов загуби първата си схватка в Париж

източник: Lap.bg

 

Жалко! Кирил Милов загуби първата си схватка в Париж

Жалко! Кирил Милов загуби първата си схватка в Париж

05.08.2024
 

Председателката на Българската федерация по художествена гимнастика, бивша състезателка и треньорка Илиана Раева пристигна в олимпийското село в Париж, заедно с грациите ни. Илияна сподели снимка, заедно с българските боксьори и написа следното:

"Вече сме в олимпийското село.
Снимка с нашите герои от бокса!
Обичам ви, шампиони! [❤️]"

Златните момичета в художествената гимнастика ще имат достатъчно време за аклиматизация в Париж преди началото на състезанията на Олимпиадата. Състезанията ще се проведат в последните дни на Олимпийските игри, което ще позволи на гимнастичките да се адаптират към обстановката и да подготвят своите изпълнения.

Илиана Раева

източник: Startphoto.bg

 

Илиана Раева и гимнастичките ни пристигнаха в Олимпийското село

Илиана Раева и гимнастичките ни пристигнаха в Олимпийското село

05.08.2024
 

Италианката Аличе Д'Амато изненадващо спечели титлата на финала на греда в турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Париж.

Двукратната европейска шампионка на този уред Д'Амато изпълни най-чисто съчетанието си и беше оценена с 14.366 точки.

Втора се нареди световната вицешампионка от 2023 година Янцин Чжоу (Китай) с 14.100 точки.

Бронзовото отличие стана притежание на друга италианка - Манила Еспозито с 14.000 точки.

Голямата звезда и Симон Байлс този път остана без медал. Американката, която е бронзова медалистка от Токио 2020, слезе от уреда и с 13.100 точки, остана на пета позиция. Такя тя не успя да добави 11-о отличие от олимпийски игри в кариерата си. 

аличе дамато

източник: БТА

 

Аличе Д'Амато с шокираща победа на греда, Симон Байлс без медал

Аличе Д'Амато с шокираща победа на греда, Симон Байлс без медал

05.08.2024
 

Българските спортистки Габриела Петрова и Станимира Петрова се завръщат днес в България след участието си в Олимпийските игри в Париж 2024. Очаква се техният полет от Париж да кацне на летище София около 14:00 часа.

Атлетката Габриела Петрова се класира на 21-во място в квалификациите на троен скок, проведени на „Стад дьо Франс“. Тя постигна най-доброто си постижение от 13.77 метра в своя първи опит.

Боксьорката Станимира Петрова загуби четвъртфиналния си двубой на Олимпийските игри в Париж 2024 с 1-4 съдийски гласа от китайката Юан Чънг. Въпреки загубата, Петрова демонстрира смелост и борбеност на ринга.

Станимира Петрова започна с победа участието си на Олимпиадата в Париж

източник: StartPhoto.bg

 

Габриела Петрова и Станимира Петрова се завръщат от Париж

Габриела Петрова и Станимира Петрова се завръщат от Париж

05.08.2024
 

Полската кануистка Дорота Боровска получи разрешение да участва на Олимпийските игри в Париж, след като наруши антидопинговите правила, съобщи пресслужбата на Международната агенция за тестване (ITA).

На 18 юли състезателката беше временно отстранена от участие в състезания след положителна допинг проба. В тялото й е открит метаболит на клостебол.

Париж 2024 лого

източник: БГНЕС

 

Спортистка, хваната с допинг, бе допусната до Олимпиадата в Париж

Спортистка, хваната с допинг, бе допусната до Олимпиадата в Париж

05.08.2024
 

Голямата надежда на България в художествената гимнастика Стилияна Николова се цели към златния медал на Олимпийските игри в Париж.

"Целта ми в Париж е да съм удовлетворена от свършената работа и да си изиграя съчетанията по най-добрия начин. Мислила съм за златен олимпийски медал, това е голяма моя мечта. Ако си свърша подобаващо и както трябва работата, съм способна да го спечеля", сподели тя в интервю за Gong.bg.

Стилияна Николова

източник: LAP.bg

 

Стилияна Николова: Способна съм да спечеля златен медал

Стилияна Николова: Способна съм да спечеля златен медал (видео)

05.08.2024
 

В десетия ден от Олимпийските игри в Париж 2024, единственият представител на България ще бъде борецът Кирил Милов. Той ще се състезава в категория до 130 килограма в класическия стил борба.

Милов ще започне своето участие в осминафиналната фаза, където ще се изправи срещу чилиеца Ясмани Акоста Фернандес. Схватката ще бъде под номер седем на тепих C и ще започне около 16:30 часа българско време. Четвъртфиналите ще започнат в 17:20, а полуфиналите ще се състоят в 22:20 часа.

Кирил Милов се окичи със сребро на световното по борба в Белград

източник: startphoto.bg

 

Българското участие в десетия ден на Олимпиадата в Париж

Българското участие в десетия ден на Олимпиадата в Париж

05.08.2024