Истории от Олимпиадата

, Блясък

Бляскави и много ефектни моменти на "Стад дьо Франс". Част от красивите моменти от церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж. 

Фигура, наречена Златния пътешественик, се спусна от небето към стадиона. Гимнастици, циркови артисти, танцьори и изпълнители взимат участие в поредния сегмент от церемонията. Френският танцьор Артър Кадре е мъжът в костюма на Златния пътешественик.

Малко след това петте олимпийски кръга се издигнаха над  стадиона.

Златният пътешественик на стадиона за церемонията

източник: Gulliver/GettyImages

Олимпийските игри в Париж

източник: /Getty Images

Церемония по закриване на Париж 2024

източник: Gulliver/GettyImages

Церемония по закриване на Париж 2024

източник: Gulliver/GettyImages

 

Бляскава церемония и страхотно шоу за финал на Париж 2024

Бляскава церемония и страхотно шоу за финал на Париж 2024

11.08.2024
 

Боряна Калейн и Семен Новиков са нашите знаменосци по време на церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж. Бляскавото шоу е на "Стад дьо Франс".

Калейн и Новиков

източник: БГНЕС

 

България завърши на 26-о място в крайното класиране по медали на Олимпиадата в Париж. Тимът ни спечели общо 7 отличия (3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови), което ни нареди високо в подреждането по нации.

Олимпийският ни тим спечели отличията в пет различни спорта – бокс, художествена гимнастика, таекуондо, вдигане на тежести и борба.

След нас са традиционни спортни нации като Чехия, Полша, Дания, Австрия, Сърбия. Участие във френската столица взеха представители на 206 нации.

Като брой отличия Париж 2024 е втората най-успешна от 20 години след Игрите в Атина, където националните състезатели печелят 12 медала, но само два от тях са златни, един е сребърен и девет са бронзови.

Олимпийските медалисти в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

 

 

Египет ще кандидатства за домакинство на летните олимпийски игри през 2036 и 2040 година, като подобряването на инфраструктурата и спортните съоръжения на страната са ключови за успешната кандидатура, каза ръководителят на асоциацията на африканските национални олимпийски комитети (ANOCA).

Египетски пирамиди

източник: Guilliver/GettyImages

Египет иска да посрещне Олимпийските игри в следващата декада

Египет иска да посрещне Олимпийските игри в следващата декада

11.08.2024
 

Олимпийският шампион Карлос Насар отдели днешния ден в Париж на своята половинка Магдалена Миневска от ансамбъла на България по художествена гимнастика.

Двамата не криеха желанието си да се снимат като двойка със своите отличия във френската столица, но съдбата отреди друго. Само щангистът спечели медал във вдигането на тежести. Ансамбълът ни остана на четвърто място в крайното класиране в многобоя.

Карлос и Маги

източник: Gulliver/GettyImages

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева обаче пожела на двойката това да се случи след четири година на Игрите в Лос Анджелис. Тя публикува снимка в социалната мрежа „Фейсбук“.

 

 

Все още има вероятност състезателката по спортна гимнастика Джордан Чайлс (САЩ) да не върне бронзовия си медал след големия скандал в спортната гимнастика на Олимпиадата в Париж.

От Международния гимнастически съвет (ФИГ) обявиха, че въпреки че са възстановили първоначалния ред във финала на земя, представител на централата уточни, че „преразпределението на медалите е отговорност на Международния олимпийски комитет (МОК)“.

Все още не е ясно дали Джордан Чайлс, която вече се прибра в САЩ с медала си, ще трябва да го върне.

Изданията напомнят, че прецедент, създаден от Спортния арбитражен съд (КАС) при подобна ситуация през 2022 година, предполага, че и двете състезателки може би ще запазят медалите си.

Какво се случи можете да прочетете ТУК!

Джордан Чайлс от САЩ на финала на земя в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

 

След големия скандал: Джордан Чайлс може и да не върне медала

След големия скандал: Джордан Чайлс може и да не върне медала

11.08.2024
 

Американската гимнастичка Джордан Чайлс трябва да върне бронзовия медал, който спечели във финала на земя на Олимпиадата в Париж, след като най-висшият спортен съд каза, че резултатът й е оценен неправилно, потвърди Международният олимпийски комитет в неделя.

МОК обяви, че преразпределя бронза от финала на земя за жени на румънката Ана Барбосу, ​​след като Международната федерация по гимнастика (ФИГ) каза в събота вечер, че ще уважи решението на съда и ще изкачи Барбосу на трето място.

Джордан Чайлс

източник: Gulliver/GettyImages

 

Олимпийски скандал: бронзова медалистка, принудена да върне медала си

Олимпийски скандал: бронзова медалистка, принудена да върне медала си

11.08.2024
 

Били Айлиш, Снуп Дог и "Ред хот чили пепърс" ще участват в Церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж в неделя, съобщава АП.

Снуп Дог и Ред Хот закриват Париж 2024

Снуп Дог и Ред Хот закриват Париж 2024

11.08.2024
 

Били Айлиш, Снуп Дог и "Ред хот чили пепърс" ще участват в закриващата церемония на Олимпийските игри в Париж в неделя, съобщи АП. Участието на американските изпълнители е част от предаването на игрите на Лос Анджелис, където ще се проведе олимпиадата през 2028 г.

Всеки от музикантите е роден в Калифорния, включително певицата H.E.R., която би трябвало да изпее националния химн на САЩ на живо на "Стад дьо Франс". 

Това е значим момент, тъй като олимпийският флаг преминава от Париж в Лос Анджелис, каза председателят на организационния комитет на Игрите в Лос Анджелис Кейти Всерман в свое изявление. Васерман изрази благодарност към Били Айлиш, "Ред хот чили пепърс", Снуп Дог и H.E.R. за участието им в грандиозното шоу за публиката, "което ще даде представа на феновете какво ще се случи през 2028-а".   

Церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж беше с участието на Лейди Гага и Селин Дион. /БТА

Париж 2024 лого

източник: БГНЕС / BGNES

 

Световноизвестни звезди на закриването на Олимпиадата в Париж

Световноизвестни звезди на закриването на Олимпиадата в Париж

11.08.2024
 

Олимпийските медалисти на България се завръщат в страната след успешното си представяне на Олимпийските игри в Париж.

Българският Олимпийски Комитет сподеди в социалните мрежи в кои дни и часове да очакваме нашите герои. Ето какво написаха от БОК:


[🇧🇬] [🥇] [🥈] [🥉] КОГА СЕ ЗАВРЪЩАТ ОТ ПАРИЖ ОЛИМПИЙСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА БЪЛГАРИЯ:
Олимпийските медалисти на България се завръщат с директни полети от Париж, които се очакват на Терминал 2 на Аерогара София както следва:
[🥇] Магомед Рамазанов – в неделя, 11 август в 23.35 ч.
[🥇] Семен Новиков – в понеделник, 12 август в 14.00 ч.
[🥇] Карлос Насар – във вторник, 13 август в 14.00 ч.
[🥈] Боряна Калейн – в понеделник, 12 август в 23.35 ч.
[🥉] Хавиер Диас – в неделя, 11 август в 23.35 ч.
[🥉] Божидар Андреев се завърна вчера с полета в 14.00
[🥉] Кимиа Ализаде отпътува за Лондон днес
#bgteam #bgolympic #paris2024

Карлос Насар е олимпийски шампион, награждаване

източник: startphoto.bg

 

Олимпийските медалисти на България се завръщат: график на пристиганията от Париж

Олимпийските медалисти на България се завръщат: график на пристиганията от Париж

11.08.2024
 

Грацията от българския ансамбъл по художествена гимнастика Рейчъл Стоянов сподели емоционално послание в Instagram, където направи равносметка на представянето на отбора на Олимпийските игри в Париж. Според Стоянов, четвъртото място не бива да се възприема като провал, а напротив - като източник на гордост за България. Тя подчерта, че отборът е показал своята сила и потенциал да покори върха в бъдеще.

Ето какво написа нашата гимнастичка в профила си:

"…това е спортът. Понякога си на върхът. Понякога неочаквано падаш от него, но важното е да станеш и да продължиш. С ръка на сърце мога да кажа, че съм горда със себе си, именно за това, че на най-голямото състезание представих името на БЪЛГАРИЯ, това за мен е една сбъдната мечта. Мечта която от стъпването ми в залата стои в съзнанието ми и ето, че то се случи, не само се случи, а и с отборът ми станахме на 4то място. Не е провал. Гордост е! Очакванията със сигурност бяха големи, няма да как да скрия колко съм разочарована, защото само за 0.300 не ни стигнаха за медал, но ние не се борихме просто за медал. Ние дойдохме да покорим върха и показахме, че можем. Не веднъж показахме, че след грешка на обръчи, можем да излезем и да покажем, колко наистина сме работили, защото е така. Дадохме всичко от себе си, но и това се случва. Спортът е тежък и неочакван. Секунда може да реши класирането. Поздравявам всичко отбори, особено медалистите. Всички заслужават, защото всички работят. Успяха да издържат в точният момент и бяха наградени. Поздравления на всички. Искам да благодаря на г-жа Илиана Раева и на треньорките ни г-жа Весела Димитрова и г-жа Ясена Стойнева за това, че те вярваха и ни се довериха. За уроците които ни научиха и за това, че винаги са с нас, както и за цялата им любов. Благодаря на г-жа Елица Луканова и г-жа Елица Павликенова за целия неуморен труд, вниманието и цялата подкрепя която получаваме. Благодаря на абсолютно всички които стоят зад този успех и най-вече на цяла България, защото няма свкунда която ние да не сме усещали любовта ви. Без всички Вас, нямаше да стигнем до тук. БЛАГОДАРЯ!!!"

Съчетанието с ленти и топки на ансамбъла ни от квалификациите в Париж 2024

източник: StartPhoto.bg

 

Рейчъл Стоянов: Показахме, че можем да покорим върха, четвъртото място не е провал

Рейчъл Стоянов: Показахме, че можем да покорим върха, четвъртото място не е провал

11.08.2024
 

България заема 26-то място в класирането по медали преди финалния ден на Олимпийските игри в Париж. В събота, Тихомир Иванов приключи участието на българските спортисти, като страната бе представена от общо 46 атлети, състезавали се в 15 различни спорта от 26 август насам. Българските национали завършват с впечатляваща колекция от седем отличия – три златни, едно сребърно и три бронзови медала.

Триумфалното представяне на България на Олимпиадата бе водено от борците и тежкоатлетите. Семен Новиков спечели златния медал в категория до 87 килограма при класиците, докато Магомед Рамазанов стана шампион при 86-килограмовите в свободния стил. Вдигането на тежести донесе още един златен медал за България, благодарение на Карлос Насар, който триумфира в категория до 89 килограма.

Със сребърен медал се окичи Боряна Калейн в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, което затвърди позицията ѝ като една от водещите гимнастички в света. Бронзовите отличия бяха спечелени от таекуондистката Кимиа Ализаде в категория до 57 килограма, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев в категория до 73 килограма и боксьорът Хавиер Ибаниес в категория до 57 килограма.

Магомед Рамазанов

източник: LAP.bg

 

Ето на кое място е България по медали на Олимпиадата

Ето на кое място е България по медали на Олимпиадата

11.08.2024
 

Днешният последен състезателен ден на Олимпийските игри в Париж ще премине без участие на български спортисти. Въпреки това, денят обещава да бъде изпълнен с емоции и напрежение, тъй като ще се проведат последните 13 финала, които ще определят олимпийските шампиони в различни дисциплини.

Сред събитията, които ще завършат днес, са финалът на маратона за жени, който започва в 9:00 часа, и модерният петобой за жени, който ще стартира в 12:00 часа. Вдигането на тежести за жени в категория над 81 килограма ще се състои в 12:30 часа. Състезанията по борба също ще бъдат акцент на деня, като ще видим финалите в свободния стил за мъже в категориите до 65 килограма (13:15 часа) и до 97 килограма (13:45 часа), както и борбата за жени в категория до 76 килограма (14:15 часа).

Церемонията по закриване на Олимпиадата ще започне в 22:00 часа на „Стад дьо Франс“ и ще продължи около два часа и половина. Това ще бъде моментът, в който светът ще се сбогува с Париж 2024 и ще погледне към следващите Олимпийски игри.

Париж 2024 лого

източник: Gulliver/GettyImages

 

Без българско участие в последния ден на Олимпиадата

Без българско участие в последния ден на Олимпиадата

11.08.2024