Френската плувна звезда Леон Маршан стана новото лице на олимпийското плуване, след като завоюва четири индивидуални златни медала и постави четири олимпийски рекорда на Игрите в Париж. Той се присъедини към изключителен кръг от плувци, включващ американските легенди Майкъл Фелпс и Марк Шпиц, като само те са печелили четири индивидуални златни медала на едни Олимпийски игри.

Маршан, чийто треньор Боб Бауман е работил и с Фелпс, не можа да скрие възхищението си от сравненията с тези легендарни плувци. „Това е лудост. Тези момчета са легенди, легенди на този спорт,“ коментира Маршан. „Не мога да повярвам, че съм сравняван с тях. Може би ще осъзная напълно какво постигнах след няколко дни,“ добави той.

Френският плувец започна олимпийската си кампания с титла на 400 метра съчетано, последвана от впечатляващо представяне на 200 метра бътерфлай и 200 метра бруст в един и същи ден. В петък, той добави още едно злато на 200 метра съчетано. „Тази сутрин се събудих пълен с енергия,“ каза Маршан пред медиите. „Не мисля, че нещо се обърка тази седмица; всичко беше перфектно. Четири златни медала не са нещо, което си мислех, че мога да постигна. Отначало се опитвах да спечеля само един. Сега имам нужда от време, за да осмисля всичко това. Имам нужда от почивка,“ добави той.

Треньорът Боб Бауман подчерта, че сравненията с Майкъл Фелпс са напълно оправдани. „Леон се присъединява към Майкъл в изключително рядкия клуб на спортисти, които се представят по-добре, когато напрежението е високо. Имаше много страхотни плувци тук, но той със сигурност е един от великите,“ каза Бауман.

С постигнатите успехи в Париж, Леон Маршан затвърди статута си на един от най-големите плувци на всички времена и продължава да вдъхновява новото поколение спортисти с изключителните си постижения.