Истории от Олимпиадата

, Новиков: Надявам се, че донесох радост на българския народ

Борецът Семен Новиков донесе първия златен медал за България на Олимпийските игри в Париж. Родният национал спечели титлата в класическата борба до 87 кг., побеждавайки във финала по безапелационен начин иранеца Алиреза Мохмадипиани

„Не беше леко. Най-важното беше, че вярвах в себе си. Най-важното бе, че треньорът повярва в мен. Най-важното бе, че Гриша Ганчев винаги вярваше в мен. Затова съм тук. Много съм радостен, че успях да донеса медал на България. Всеки ден гледах класирането с медалите и мислех, че трябваше да оправя ситуацията. Надявам се това да не е последният медал”, сподели Новиков.

Семен Новиков

източник: start-photo.bg

Той се превърна в първия европеец с титла в класическата борба в Париж.

„Не знаех, че съм единственият европеец шампион в класическата борба. Значи съм се борил не само за България, но и за цяла Европа.

бях много мотивира н и настроен да не давам шансове на своя противник. Доколкото знам той е младо момче. Видяхме с треньора ми, че аз съм на друго ниво. Трябваше просто да изляза и да докажа това.

Надявам се, че донесох  много радост на българския народ.. Знам, че в България обичат руснаците, но сега повече хора ще обичат и украинците. Знам химна на България от европейското.

Не мога да посветя медала на един човек. Посвещавам този медал на моите родители в Украйна, на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта”, каза още Семен Новиков.

Семен Новиков: Надявам се, че донесох радост на българския народ

Семен Новиков: Надявам се, че донесох радост на българския народ

08.08.2024
 

Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Париж, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 килограма на боксовия турнир срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Успя! Хавиер Ибанес спечели медал за България на Олимпиадата в Париж

източник: start-photo.bg

Двамата направиха много равностойна битка, но в крайна сметка Сеитбек Уулу получи неединодушно съдийско решение. Четирима от съдиите му дадоха минимална преднина от 29:28, докато петият съдия даде 29:28 в полза на представителя на България.

По този начин Ибаниес приключва участието си във френската столица с бронзов медал, който е единственият за България от боксовия турнир в Париж.

Нов бронз за България, реферите лишиха Ибаниес от мечта за злато

Нов бронз за България, реферите лишиха Ибаниес от мечта за злато

08.08.2024
 

Божидар Андреев донесе трети олимпийски медал на България в рамките на една вечер, след като спечели бронз в категория до 73 килограма на вдигането на тежести.

Андреев бе безгрешен в цялото състезание и бе единственият щангист, който направи шест поредни опита. Европейският шампион в категорията започна със 148 килограма в изхвърлянето, след което преодоля 152 и 154 кг. Андреев продължи със страхотното си представя в изтласкването, където последователно вдигна 183, 187 и 190 килограма. Така българинът завърши с двубоя 344 килограма, което му донесе бронзовото отличие.

Божидар Андреев

източник: startphoto.bg

 

Нов бронз за България! Андреев трети в щангите!

Нов бронз за България! Андреев трети в щангите!

08.08.2024
 

Нов медал за България в Париж! Кимия Ализаде донесе бронзовото отличие за страната ни в турнира по таекуондо, след като победи китайката, поставена под номер 1, Дзонгши Лио с 2:1 рунда. Иранската състезателка с български паспорт надделя в спора за третото място категория до 57 кг.

Кимиа Ализаде

източник: lap.bg

Това е исторически първи медал за България в таекуондото на Олимпийски игри. За Камия отличието е второ олимпийско отличие в кариерата Й. На Игрите в Рио 2016 тя спечели бронза за родината си Иран. 

По-рано днес Семен Новиков грабна златото в класическата борба в категория до 87 кг.

На осминафиналите Кимия Ализаде загуби от Нахид Кианичандех, но след като нейната сънародничка достигна до финала в турнира, родната националка бе изтеглена в репешажите за бронза. Кимия не срещна трудности срещу туинизийката Чайма Тумим, а след това и след поставената под номер 1 китайка в спора за третото място.

Исторически медал за България в Париж!

Исторически медал за България в Париж!

08.08.2024
 

Семен Новиков спечели първи златен медал за България на Олимпиадата в Париж. Новиков победи категорично иранеца Алиреза Мохмадипиани във финала със 7:0 на категория до 87 килограма на олимпийския турнир по класическа борба.

Това е първа титла за българската борба от 24 години насам.

Семен Новиков

източник: startphoto.bg

Двубоят започна доста равностойно, докато иранецът не беше свален в партер, за да може родният национал да регистрира първата си точка. Последва великолепно прехвърляне, което донесе нови две точки в актива на Новиков.

Именно при такъв резултат завърши първата част от финала.

Втората част Новиков започна доста агресивно, а това ми помогна да прави своя съперник в нов партер, за 4:0. Този път обаче родният представител не успя да спечели нови точки, след като не рискува допълнително. Семен регистрира поредната си точка, след като успя да избута своя съперник от тепиха.

Веднага след това съдиите отсъдиха нова точка в актива на родния национал за 6:0, но щабът на иранеца поиска обжалване.

Алиреза Мохмадипиани нямаше какво друго да направи, освен в оставащото време да рискува, а това се оказа добре дошло за Новиков. Родният борец ловко успя да се справи а атаките на своя противник и да го избута за пореден път извън тепиха за 7:0 за категоричния успех и първото злато за България от Париж. 

Олимпийска титла за България в Париж! Семен Новиков попиля иранец във финала

Олимпийска титла за България в Париж! Семен Новиков попиля иранец във финала

08.08.2024
 

Българският състезател Тодор Михалев завърши на 12-а позиция в ранкинг рунда по фехтовка от турнира по модерен петобой за мъже на Олимпийските игри в Париж. В рамките на 35 боя до един туш, Михалев успя да постигне 20 победи и претърпя 15 загуби, натрупвайки 225 точки.

Тези точки ще бъдат от съществено значение за полуфиналите утре и финала на 10 август, ако Михалев се класира за битката за медалите.

Лидер в ранкинг рунда по фехтовка е египтянинът Ахмед Елгенди, олимпийски вицешампион от Токио 2020, който събра 250 точки.

Тодор Михалев

източник: Startphoto

 

Тодор Михалев стартира успешно в петобоя на Олимпиадата

Тодор Михалев стартира успешно в петобоя на Олимпиадата

08.08.2024
 

Магомед Рамазанов продължава впечатляващото си представяне на Олимпийските игри в Париж, като се класира по категоричен начин за 1/2-финалите в турнира по борба в категория до 86 кг. в свободния стил. Във втория рунд на четвъртфиналната си среща, Рамазанов постигна убедителна победа с туш срещу Джавраил Шапиев от Узбекистан.

С тази победа Рамазанов си осигури място сред най-добрите четирима в своята категория и ще се изправи срещу Арън Брукс от САЩ в двубой за място на финала. Българският борец показва отлична форма и увереност на тепиха, като ще продължи да се бори за медал в престижния турнир във френската столица.

Българският борец ще се бори за място на финала в категория до 86 кг. на олимпийския турнир по борба в Париж. Неговият 1/2-финален мач срещу американеца Арън Брукс ще започне в 19:29 часа българско време.

Магомед Рамазанов

източник: Startphoto

 

Уникален! Магомед Рамазанов се класира на полуфинал в Париж

Уникален! Магомед Рамазанов се класира на полуфинал в Париж

08.08.2024
 
Френската легенда в бокса Софиан Умиа бе изключително разочарован, след като загуби финала в категория до 63,5 килограма на Олимпийските игри в Париж. 29-годишният боксьор отстъпи с поделено съдийско решение на кубинеца Ерисланди Алварес, въпреки че спечели последните два от трите рунда на мача. Така за втори път в кариерата си след Рио де Жанейро през 2016 година той губи финал на Олимпиада.
 
 
"Честно казано не мога да приема радушно този резултат, защото се целях в нещо голямо. За съжаление резултатът не е в моя полза", каза французинът пред репортери след края на срещата, която се проведе на централния корт "Филип Шатрие" на тенис комплекса "Ролан Гарос".

Софиан Умиа

източник: Gulliver/GettyImages

"Не съм доволен от сребърния медал, защото той не беше това, за което дойдох. Това не е краят, който си представях. За мен той не е красив. Но ще трябва да се науча да ценя този медал. Ще се изправя, просто днес не беше моят ден", каза роденият в Тулуза боксьор, който беше най-голямата надежда на Франция за злато в бокса на домашната Олимпиада.
 
"Жертвах всичко в името на този златен медал. Оставих семейството си, жена ми, децата. Не успях да присъствам на раждането на първото ми дете. Дадох толкова много за бокса, защото си казвах, че боксът ще ми даде обратно в този ден. Но не е било писано", каза още Умиа, който има пет победи в пет мача на професионалния ринг.

Легенда на Франция отново загуби олимпийски финал и проплака: Това не е краят, който си представях

Легенда на Франция отново загуби олимпийски финал и проплака: Това не е краят, който си представях

08.08.2024
 
Българската националка Кимиа Ализаде претърпя драматична загуба от Нахид Кияни (Иран) на осминафиналите на олимпийския турнир по таекуондо в категория до 57 килограма. Сега ще се надяваме съперничката й, която е втора в световната ранглиста, да стигне до финала и да я издърпа за репешажите за бронзовите медали.
 
Ализаде изпусна победата по нелеп начин, след като допусна иранката да изравни в последната секунда на срещата и да спечели със съдийско решение.  
 
Българската националка поведе с 4:0, а след това не успя да се защити след удар в главата - 4:3. Точките за иранката бяха присъдени след протест от страна на нейния щаб. Последва размяна на удари, но все пак първата част завърши 10:7 за Ализаде.
 
Във втората част поведе с 1:0, като секунди по-късно поиска разглеждане за удар в главата и то бе уважено - нови три точки за Кимия и 5:0. Бързо обаче резултатът бе изравнен, защото този път Ализаде получи удар в главата, а наказателна точка доведе до успех за иранката с 6:5. 
 
Така се стигна до трета част, в която иранката поведе с 2:0. За десетина секунди обаче Кимиа стигна до обрат - 5:2. Последва размяна и 6:3. 7:4 Секунда преди края обаче допусна изравняване след като получи удар в задната част на главата. А със съдийско решение победата бе присъдена на иранката.

Кимиа Ализаде

източник: Gulliver/GettyImages

 

Малшанс! Надеждата ни за медал в Париж в таекуондото изпусна победата в последната секунда

Малшанс! Надеждата ни за медал в Париж в таекуондото изпусна победата в последната секунда

08.08.2024
 
Украинецът Олександър Хижняк спечели олимпийската титла по бокс в категория до 80 килограма при мъжете. В атрактивен финал 29-годишният здравеняк от Полтава се наложи с 3:2 (30:27, 30:27, 28:29, 29:28, 28:29) съдийски гласа над актуалния световен шампион Нурбек Оралбай от Казахстан.
 
По този начин Хижняк добави последната титла, която липсваше в кариерата му (той е световен и двукратен европейски първенец), а освен това взе и своеобразен реванш пред себе си за изпуснатото злато на игрите в Токио преди 3 години. Тогава водеше убедително във финалния мач с бразилеца Еберт Соуса, но позволи да бъде нокаутиран в третия рунд.
 
Украинецът Олександър Хижняк спечели олимпийската титла по бокс в категория до 80 килограма при мъжете. В атрактивен финал 29-годишният здравеняк от Полтава се наложи с 3:2 (30:27, 30:27, 28:29, 29:28, 28:29) съдийски гласа над актуалния световен шампион Нурбек Оралбай от Казахстан.
 
По този начин Хижняк добави последната титла, която липсваше в кариерата му (той е световен и двукратен европейски първенец), а освен това взе и своеобразен реванш пред себе си за изпуснатото злато на игрите в Токио преди 3 години. Тогава водеше убедително във финалния мач с бразилеца Еберт Соуса, но позволи да бъде нокаутиран в третия рунд.

Олександър Хижняк

източник: БГНЕС

Сега такова отпускане от негова страна в края на мача нямаше. Още от първите минути Хижняк и Оралбай започнаха да се засипват с тежки удари. Украинецът отвори аркада над дясната вежда на казахстанеца, както и му разби носа.

След първите 2 рунда обаче в съдийските карти имаше пълнен паритет - по двама съдии бяха гласували за всеки един от боксьорите, а единствено арбитърът от Германия бе дал равенство. В заключителните 3 минути Хижняк се хвърли с всички сили в атака и изпращаше ъперкът след ъперкът в главата на съперника си, което убеди съдиите да му дадат единодушно последната част./БТА
В Токио 2020 бе нокаутиран на финала, но сега триумфира със златото

В Токио 2020 бе нокаутиран на финала, но сега триумфира със златото

08.08.2024