Истории от Олимпиадата

, Най-бързият на планетата

Американската звезда Ноа Лайлс е най-бързият мъж на планетата. Фотофиниш определи златния медалист на 100 метра при мъжете на олимпийския турнир в Париж.

В изключително оспорван финал, само с 5 хилядни, Ноа Лайлс триумфира в дисциплината. Той финишира с резултат 9.784 секунди.

На второ място остана Кишан Томпсън с 9.789 секунди. 

Фотофиниш реши кой е най-бързият мъж на планетата - Ноа Лайлс

източник: Gulliver/GettyImages

Фотофиниш реши кой е най-бързият мъж на планетата - Ноа Лайлс

източник: Gulliver/GettyImages

 

Фотофиниш реши кой е най-бързият мъж на планетата

Фотофиниш реши кой е най-бързият мъж на планетата

04.08.2024
 

Украинската състезателка Ярослава Магучих очаквано спечели олимпийския златен медал в Париж в скока на височина.

Преди няколко седмици тя подобри световния рекорд на Стефка Костадинова, преодолявайки 2.10 метра. Постижението на българката от 2.09 метра издържа в продължение на почти 37 години.

Ярослава Магучих си беше осигурила първото място с височина от 2.00 метра, която преодоля от първия път. След това реши да опита шансовете си на 2.04 метра, но неуспешно.

Ярослава Магучих

източник: Gulliver/GettyImages

 

След рекорда на Стефка: Магучих грабна и олимпийското злато

След рекорда на Стефка: Магучих грабна и олимпийското злато

04.08.2024
 

Суперзвездата на отбора на САЩ по спортна гимнастика Симон Байлс помоли репортерите да спрат да ѝ задават един конкретен въпрос. Става дума за „дежурното“ питане, какво следва след поредния успех.

В навечерието на Олимпийските игри в Париж една от основните теми на разговор беше завръщането ѝ в спорта. Сега, обаче, с усмивка гимнастичката помоли да я оставят да се наслаждава на момента.

Тя има шанс да спечели още два златни медала в понеделник.

Симон Байлс пише олимпийска история в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

 

Българският национал Кирил Милов стартира срещу състезаващия се за Чили - Ясмани Акоста Фернандес, на олимпийския турнир по борба класически стил в категория до 130 кг.

Срещата от осминафиналите на надпреварата при най-тежките е утре (5 август, понеделник) под номер 7 в програмата на тепих С и се очаква да започне  в около 17:00 часа българско време.

Кирил Милов се окичи със сребро на световното по борба в Белград

източник: startphoto.bg

 

Кирил Милов започва срещу чилиец на турнира по борба в Париж

Кирил Милов започва срещу чилиец на турнира по борба в Париж

04.08.2024
 

Новак Джокович победи на финала Карлос Алкарас със 7:6(3), 7:6(2) и печели златния медал на сингъл на Олимпийските игри в Париж. 

На 37 години и 74 дни той се превърна в най-възрастния олимпийски шампион от връщането на тениса на игрите през 1988 година.

Заложих всичко на карта - сърцето си, тялото си, душата си, семейството си, всичко, за да спечеля златото на 37 години. Най-вече това е за моята страна, Сърбия, за гордостта да играя за моята страна. Карлос и Рафа обичат да играят за Испания, Анди за Великобритания, Роджър за Швейцария. Виждали сте реакциите им, след като спечелят. Това е специален момент, различен е от останалите“, каза Новак Джокович.

Новак Джокович целуна златния медал от Париж 2024

източник: Gulliver/GettyImages

 

Джокович: Заложих всичко - сърцето, душата, тялото и семейството си

Джокович: Заложих всичко - сърцето, душата, тялото и семейството си

04.08.2024
 

Скандалният двубой между българската боксьорка Светлана Каменова и Лин Ю Тин влезе в международния новинарски обмен. BBC Sport не подмина протеста на българката Светлана Каменова, която видимо разочарована, напусна залата, правейки жест с пръсти X и казвайки „Не, не“.

Най-вероятно знакът е символ за X и Y хромозомите при различните полове.

Протестът на Светлана Каменова

източник: LAP.bg

Тайванката стана известна с проваления тест за определяне на пола миналата година, но беше допусната до участие на Игрите от МОК.

Протестът на Светлана Каменова

източник: LAP.bg

 

 

Вицешампионът от Токио 2020 и втори в схемата Фан Чжъндун от Китай спечели олимпийската титла в тениса на маса на сингъл при мъжете на Игрите в Париж.

Фан Чжъндун

източник: Getty/Gulliver images

Чжъндун победи шведа Трулс Морегорд с 4:1 (7:11, 11:9, 11:9, 11:8, 11:8) във финалния двубой, продължил 49 минути.

22-годишният Морегорд, 19-и в схемата на надпреварата при мъжете, взе първия гейм с 11:7.

Фан Чжъндун обаче изравни след 11:9 в следващата част и поведе с 2:1 след нов успешен гейм, в който отново спечели с 11:9 за 11 минути игра. Последваха още два гейма, в които Трулс Морегорд опита за затрудни китайския си противник, но Чжъндун удържа водачеството и прибави златен медал към среброто си от преди три години-

В мача за бронзовото отличие 17-годишният французин Феликс Лебрун, трети в схемата победи Уго Калдерано от Бразилия с 4:0 (11:6, 12:10, 11:7, 11:6).

Най-оспорван бе вторият гейм, който Лебрун спечели с 12:10.

Китаец спечели олимпийското злато на тенис на маса

Китаец спечели олимпийското злато на тенис на маса

04.08.2024
 

Аржентинският национал Лукас Белтран отново се върна към скандалите преди, по време и след мача с олимпийския отбор на Франция, спечелена от “петлите” с 1:0. Мачът мина под знака на напрежението между двете страни в последно време, особено след видеото на аржентинците след триумфа на Копа Америка, изпълнено с расистки обиди към французите. Не се мина и без сбиване между двата тима и много картони.

франция аржентина

източник: Gulliver/GettyImages

Белтран, който бе от най-активните в разправиите и получи официално предупреждение още преди да се появи на терена, заяви пред “Footmercato”: “Това, което се случи с Енцо Фернандес и видеото, се преекспонира. Ние не сме такива. Всички тези неща с Аржентина и Франция бяха изкуствено създадени. Ако не беше песента, нямаше да се случи нищо друго освен спомена за Световното първенство”.

“Намирам за странно, че в края на мача отидоха да празнуват пред семействата ни, не мисля, че това е правилният начин. Когато адреналинът е висок, човек полудява и не обича да му празнуват головете в лицето. Това са неща, които се случват на терена. За мен това е нещо, което вече се е случило, нямам проблем с французите.

Но то стана прекалено голямо, лепнаха ни етикет, който не е верен. Каня ви в Аржентина, за да видите какви сме ние, любезни сме към всички. Този етикет е много погрешен. Обиждат те, наричат те расист, а след това се разгорещяваш“, каза още играчът на Фиорентина.

Аржентински национал: Сложиха ни етикет, че сме расисти

Аржентински национал: Сложиха ни етикет, че сме расисти

04.08.2024
 

След като преминаха част от емоциите Светлана Каменова застана пред медиите в боксовия център, за да сподели своето мнение за участието си в Париж. Тя говори както за мача на четвъртфинала, така и за скандалите около него.

Боксьорката ни разкри, че е имало момент, в който е искала да слезе от ринга.

Светлана Каменова не успя да стигне до медалите, тъй като беше спряна от Лин Ю Тин от Тайван, която стана известна с проваления тест за определяне на пола миналата година.

„Благодаря на България за подкрепата след случилото се. Всички видяха, няма смисъл от думи, действията бяха достатъчни. Аз също съм треньор, броя ударите, виждам какво се случва и като видях 5-0 за съперника, това ми бяха думите към Боби „Сваляй, сваляй, няма смисъл“. Той ми каза „не, тръгнали сме“, сподели Каменова.

Светлана Каменова - Лин Ю Тин

източник: startphoto.bg

 

Светлана разкри, че е искала да слезе от ринга срещу трансбоксьорката

Светлана разкри, че е искала да слезе от ринга срещу трансбоксьорката

04.08.2024
 
Светлана Каменова не успя да стигне до медалите на олимпийския турнир в Париж. Тя бе спряна на четвъртфиналите от съдиите и от Лин Ю Тин от Тайван, която стана известна с проваления тест за определяне на пола миналата година, но беше допусната до участие на Игрите от МОК.
 
34-годишната Каменова определено може да се чувства ощетена, тъй като по нищо не отстъпваше на съперничката си, но съдиите присъдиха 5:0 за представителката на Тайван. 
 
Каменова бе по-агресивната състезателка и през трите рунда, докато Тин често използваше непозволени прийоми в клинча, което накъса играта и изнерви българката.

Светлана Каменова - Лин Ю Тин

източник: startphoto.bg

 
Скандално порязяха Светлана Каменова в Париж

Съдии и трансджендър лишиха Светлана Каменова от медал в Париж

04.08.2024
 

Вчера Хавиер Ибанес гарантира най-малко бронзов медал за България от Олимпиадата в Париж. Боксьорът ни се класира за полуфиналите след победа над японеца Шудай Харада в категория до 57 килограма. Пред пратеника на NOVA във френската столица застанаха Ибанес и неговият треньор Жоел Арате. 

„Искам да поздравя всички в България. Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински и на президента на България, който беше при нас в Олимпийското село и изказа подкрепата си за всички спортисти. 

Много съм доволен, че спечелих медал за България, но съжалявам за моите съотборници, които също имаха големи шансове, но не успяха да се класират напред”, заяви Ибанес.

Той отива в боксовата зала на 10 г. и тогава разбира, че там е големият му талант.  
 
„Искам да изпратя поздрави и на треньорите си в Куба, защото там започнах с бокса. България ме прие като син, отвори ми врата и се радвам, че мога да правя това, което обичам. България е красива страна, много неща ми допадат, приятелката ми е българка, хората са приятни. Обичам България”, добави още натурализираният българин.

Какво още казаха Хавиер Ибанес и Жоел Арате - гледайте във видеото

Хавиер Ибанес: Много съм доволен, че спечелих медал за България

източник: Нова Броудкастинг Груп

 

Хавиер Ибанес: Много съм доволен, че спечелих медал, България ме прие като син

Хавиер Ибанес: Много съм доволен, че спечелих медал, България ме прие като син

04.08.2024
 

Алжирската боксьорка Иман Калиф, която предизвика сериозен скандал заради съмнения относно половата ѝ идентичност, направи първото си изявление след скандалите на Олимпиадата.

Вчера Калиф победи унгарката Анна Мария Хамори и се класира на полуфиналите, което ѝ донесе медал от Игрите в Париж.

След това тя говори за арабската спортна телевизия „BeIN Sports“, с което наруши мълчанието си от началото на скандалите.

„Много съм горда, че донесох медал на родината си в Париж. Работих здраво за успеха. Това е победа за всички жени по света“, обяви боксьорката.

Британският в. "Телеграф" цитира алжирски журналист, пред когото тя е направила само кратък коментар относно съмненията за половата и принадлежност.

"Аз съм жена", отсякла Калиф.

Иман Хелиф

източник: Getty/Gulliver images

 

Трансбоксьорката проговори след медала в Париж

Трансбоксьорката: Това е победа за всички жени по света

04.08.2024