Истории от Олимпиадата

, Ето я следващата съперничка на трансджендъра Келиф (снимки)

Унгарката Ана Лука Хамори е следващата съперничка на трансджендъра Имане Келиф, около която се заформи най-големия скандал на Олимпиадата в Париж. По-рано днес боксьорката от Алжир престоя на ринга по-малко от минута, след като италианката Анджела Карини се отказа.
 
 
На 3 август в 18.22 часа по програма 23-годишната унгарка Ана Лука Хамори трябва да се изправи срещу Имане Келиф в мач от четвъртфиналите в категория до 66 кг. 
 
Но дали ще го направи! Предстои да видим.

Имане Келиф и Ана Лука Хамори

източник: Gulliver/GettyImages

 
Запознайте се със следващата съперничка на трансджендъра Келиф (снимки)

Запознайте се със следващата съперничка на трансджендъра Келиф (снимки)

01.08.2024
 

Много драматична се оказа Олимпиадата за една от най-големите легенди на женския футбол - бразилката Марта. При загубата с 0:2 от Испания в група „С“ тя бе изгонена в края на първото полувреме. 38-годишната нападателка ритна в главата съперничка, а след като видя червения картон се разплака в може би последния си мач. За нея това са шести Олимпийски игри в кариерата. Марта е избирана шест пъти за Футболистка №1 в света, има над 200 мача и повече от 100 гола за Бразилия. Краят на кариерата й обаче напомня на тази на Зинедин Зидан, който бе изгонен в последния си мач на Мондиал 2006.

Марта Бразилия

източник: Gulliver/GettyImages

Кои отбори се класираха за четвъртфиналите - ТУК

 

 

Драма на Олимпиадата: легенда се разплака, след като бе изгонена (видео)

Драма на Олимпиадата: легенда се разплака, след като бе изгонена (видео)

01.08.2024
 

Китайката Цинвън Чжън е усещала безкраен прилив на енергия по време на мача си на турнира по тенис за жени срещу полякинята Ига Швьонтек. Тя поднесе най-голямата изненада в надпреварата, побеждавайки абсолютната фаворитка с 6:2, 7:5 на полуфиналите.

"Победих лидерката в световната ранглиста и действаща шампионка в Париж от години. Не беше лесно да стигна до тук, а и през последните три дни прекарах над осем часа на корта. В този двубой обаче бях напълно амбицирана за победа. В обикновен мач силите ми понякога привършват, но днес усещах безкраен прилив на енергия. Бях сигурна, че мога да се боря до последен дъх, дори и да бяхме отишли на трети сет. Ако ще и още три часа да бях играла, щях да го направя за страната ми. Победата над лидерката в световната ранглиста на Олимпийски игри значи много за мен".

Палачката на Швьонтек: Имах безкраен прилив на енергия, можех да играя още три часа

Палачката на Швьонтек: Имах безкраен прилив на енергия, можех да играя още три часа

01.08.2024
 

Българският олимпийски комитет (БОК) излезе със становище във връзка с участието в женския боксов турнир на Игрите в Париж на Имане Келиф от Алжир в категория 66 кг. и на Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе в кат. 57 кг.

Причина за тревогата на олимпийския ни комитет е това, че двете състезателки преди време не издържаха тестовете за пол и бяха спрени от участие в женските боксови турнири на световно ниво, а сега са записани в програмата на Олимпийските игри във френската столица при дамите. От БОК заявиха, че са твърдо против тяхното участие и възнамеряват да подадат официална жалба.

„Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми“, написаха от Българския олимпийския комитет.

България Париж 2024

източник: Facebook.com/Bulgarian Olympic Team

Пълен текст на становището на БОК:

Българският олимпийски комитет за пореден път подвига въпроса за стриктното спазване на равнопоставеността при отделните полове в олимпийските игри. Повод за тревогата ни е участието в женския турнир по бокс на Игрите в Париж на Имане Келиф от Алжир в категория 66 кг и на Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе в кат. 57 кг, които преди време не издържаха тестовете за пол и бяха спрени от участие в женските боксови турнири на световно ниво, а сега необяснимо как са записани в програмата на олимпийските игри в Париж при дамите.

По този повод генералният секретар на БОК Белчо Горанов и главният лекар на олимпийската ни делегация д-р Стефан Стругаров се срещнаха още на 27 юли с проф. д-р Роалд Бар, председател на Групата за Париж 2024 на Медицинската и научната комисия на МОК, на срещата присъстваше и д-р Джейн Торнтон, която е назначена за новия научен и медицински директор на МОК. Д-р Бар обясни, че двамата спортисти са допуснати до Игрите в Париж, спазвайки всички правила и отговаряйки на всички критерии, както и че МОК няма практика и няма да провежда тестове за полова принадлежност щом в паспорта пише пол „женски“. От своя страна БОК заяви, че иска да подаде официална жалба по случая, на което д-р Бар отговори, че такава жалба няма да бъде уважена, но ако все пак се настоява за това, то тя трябва да се адресира до МОК, нещо, което БОК възнамерява да направи.

На въпросната среща БОК отново изрази несъгласие с участието на въпросните двама спортисти в олимпийския турнир на Игрите в Париж при жените и изказа тревогата си от евентуалните негативни последствия при липса на реакция.

Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми.

Българският олимпийски комитет се надява това становище да доведе до реакция от отговарящите за организацията и коректното провеждане на боксовия турнир на олимпийските Игри в Париж.

БОК с категорична позиция за боксовия скандал в Париж

БОК с категорична позиция за боксовия скандал в Париж

01.08.2024
 

"Много ми е гадно, но така е било писано. Има и по-важни неща в живота", заяви разочарованата Станимира Петрова след отпадането на Игрите в Париж.

Българската боксьорка не успя да скрие разочарованието си след отпадането от Игрите в Париж. Тя отстъпи на четвъртфиналите на олимпийския турнир в категория до 54 килограма. 

източник: StartPhoto.bg

 

Разочарованата Станимира Петрова: Така ми е било писано

Разочарованата Станимира Петрова: Така ми е било писано

01.08.2024
 

Българската състезателка в гребането Десислава Ангелова вярва, че всичко е възможно, след като е достигнала до финала. Тя се класира за Финал А на скиф на Игрите в Париж 2024.

Националката си гарантира място сред най-добрите шест в дисциплината.

„Много съм щастлива и благодарна, това беше целта ми при идването на олимпийските игри. Борбата за медалите е напълно възможна, каквото зависи от мен, ще го направя. Щом си във финал А, всичко е възможно. Божа работа, надявам се да се представя много добре отново“, сподели Деси Ангелова.

Десислава Ангелова

източник: БТА

Десислава Ангелова: На финала всичко е възможно

Десислава Ангелова: На финала всичко е възможно

01.08.2024
 

Българската национална състезателка по плуване Габриела Георгиева напусна плувния басейн в Париж със сълзи. В интервю за БНТ след участието си на 200 метра гръб на олимпийския турнир, тя заяви, че има причина за 21-о място, което зае.

Габриела Георгиева се разплака пред камерата, но не пожела да каже каква е причината с думите: „Не искам да коментирам.“

“Не. Не съм доволна от представянето си“, лаконична беше Габи Георгиева.

Габриела Георгиева

източник: StartPhoto.bg

 

Габриела Георгиева напусна плувния басейн разплакана

Габриела Георгиева напусна плувния басейн разплакана

01.08.2024
 

Българската двойка в бадминтона Габриела и Стефани Стоеви отпаднаха от Олимпийските игри в Париж. На четвъртфиналите дуото отстъпи от водачките в световната ранглиста и настоящи световни шампионки Цинчън Чън и Ифан Цзя от Китай.

Сестри Стоеви отстъпиха с 0:2 (15:21, 8:21) гейма за 43 минути от фаворитките за златото в дисциплината.

Сестри Стоеви отпаднаха от световните №1 в Париж

източник: StartPhoto.bg

 

Сестри Стоеви отпаднаха от лидерките в Париж

Сестри Стоеви отпаднаха от лидерките в Париж

01.08.2024
 

Десислава Ангелова се класира на финалите в гребането на 2000 метра скиф на Олимпиадата в Париж. Тя завърши на трето място в серията, което беше напълно достатъчно, за да намери място сред най-добрите 6 в дисциплината.

Полуфиналът беше спечелен от нидерландката Каролин Флорайн, която завърши дистанцията за 7:21.26 минути. Австралийката Тара Ригни зае второто място с време от 7:23.58 минути.

Финалът в дисциплината е в събота.

гребане, Десислава Ангелова

източник: Българска федерация по гребане

 

Страхотно! Втори финал за България на Олимпиадата

Страхотно! Втори финал за България на Олимпиадата

01.08.2024
 

Шестият ден от Олимпийските игри в Париж отново ще бъде наситен с емоции заради участието на български спортисти.

Какво ни очаква днес?

Българите, 1 август:

9:30 часа, Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон, двойки, 1/4-финал

10:30 часа, Десислава Ангелова, гребане, скиф, полуфинал

12:00 часа, Габриела Георгиева, плуване, 200 м гръб, серии

13:36 часа, Станимира Петрова, бокс, 1/4-финал

Българите в шестия ден от Олимпийските игри

Българите в шестия ден от Олимпийските игри

01.08.2024
 

Българският национал Хавиер Ибанес се класира за четвътфиналите в категория до 57 килограма на олимпийския турнир по бокс в Париж.

Вторият в схемата Ибанес, шампион от Европейските игри, надделя в дебютния си мач от надпреварата над украинеца Айдер Абдураимов с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа.

Натурализираният кубинец показа класа и не даде много шансове на 20-годишния си съперник, който е двукратен европейски първенец за юноши от Будва 2021 и София 2022.

Хавиер Ибаниес

източник: start-photo.bg

 

Родният национал Хавиер Ибанес тотално надигра и премина с лекота през украинец

Родният национал Хавиер Ибанес тотално надигра и премина с лекота през украинец

01.08.2024