Боксьорът от Кабо Верде Давид Де Пина направи история на Олимпийските игри в Париж, като спечели първия олимпийски медал за своята страна. След победата си на четвъртфиналите в категория до 51 килограма, Де Пина осигури бронзов медал за Кабо Верде, което е историческо постижение за островната нация.

Кабо Верде, съставена от около 600 000 души и разположена на 10 острова в Атлантическия океан, никога не е успявала да спечели медал на Олимпийските игри в предишните си седем участия. Постигнатото от Де Пина сега става знаково за спорта в страната.

Де Пина, който се състезава в категория до 51 килограма, успя да се класира за полуфиналите след две впечатляващи победи. Неговата победа е не само личен триумф, но и значимо постижение за цялата нация, която никога не е достигала до олимпийска награда преди.

„Това е за моята страна. Ние сме малка нация, малък остров и никога не сме постигали нещо подобно. Аз съм първият, който написа историята! Усетих огромната подкрепа от моята страна и я заслужаваме, защото сме преминали през много трудности, за да стигнем до тук,“ сподели Де Пина след мача.

На четвъртфиналите, Де Пина се изправи срещу Патрик Чиниемба от Замбия в оспорван двубой между боксьори от африкански нации. Чиниемба, африкански шампион и бронзов медалист от Игрите на Британската общност, не успя да добави трето олимпийско отличие в историята на своята страна.