Истории от Олимпиадата

, Байлс срещу критиката

Звездата в спортната гимнастика Симон Байлс използва публикация в социалната мрежа Инстаграм, посветена на златния медал на САЩ при жените, за да защити своите съотборнички от острите критики на бивша съотборника Микайла Скинър към тях, отправени през миналия месец.

Симон Байлс е устремена към нови върхове в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

В изтрито след това видео в YouTube Скинър обяви, че с изключение на Симон Байлс, на американките им липсва талант. Тя обяви още, че състезателките не полагат достатъчно усилия и са мързеливи.

Липса на талант, мързеливи олимпийски шампиони“, написа Байлс, добавяйки емотикони със сърце, златен медал и флага на САЩ.

 

Олимпийският шампион в спринта от Токио Марсел Джейкъбс заяви на пресконференция в сряда, че в момента е "различен и по-добър", отколкото е бил преди 3 години, съобщи АФП. Преди три години италианецът, който бе едва познат на специалистите сензационно спечели титлата в спринта, като след това повтори постижението си и на щафетата 4x100 метра с тима на Италия.

Ламонт Марсел Джейкъбс - Европейско по лека атлетика

източник: Gulliver/GettyImages

След това той беше непостоянен, като спечели световната титла на спринта на 60 метра в зала през 2022 и два пъти злато на Европейски първенства, но страдаше и от много контузии.

"Разбира се, че се промених много за три години. Печелех, губех, имах много контузии. Всичко смених - треньор, страна. Различен съм, но най-вече съм по-добър", каза Джейкъб пред журналистите. В края на миналата година той остави треньора си Паоло Камоси и Италия, за да тренира в американеца Рана Рейдъл във Флорида.

"Искам да спечеля отново", увери спринтьорът. Той може да стане третият атлет в историята, който защити титлата си на 100 метра след американеца Карл Люис (1984 и 1988) и Юсеин Болт от Ямайка (2008, 2012 и 2016).

"Американците искат да спечелят за първи път, при мен е различно - аз съм актуалният шампион", добави той, запитан за съперниците си Ноа Лайлс и Фред Керли.

"Всяка година е различна, хората се променят и стават изненади. В Токио хората се питаха кой ще спечели сребърния медал след Трейвон Бромен, а той не стигна дори до финала. Игрите променят всичко. Има 15,16 спринтьори, способни да стигнат до финала, това е най-трудното", смята италианският атлет.

Попитан за обвиненията за допинг, Джейкъбс отговори: "Това не ми влияе, знам кой съм и на какво съм способен. Искам да превърна външния натиск във вътрешна енергия. Работих много здраво, за да бъда тук", каза още Марсел Джейкъбс.

Италианецът ще стартира в сериите в събота, а полуфиналите и финалът на 100 метра са в неделя. 

Марсел Джейкъб: Искам да спечеля отново, промених се много

Марсел Джейкъб: Искам да спечеля отново, промених се много

31.07.2024
 

Великата състезателка в спортната гимнастика от близкото минало Надя Команечи беше в публиката в зала "Берси" вчера по време на отборното при жените на олимпийския турнир. Тя обаче не беше сама. До нея, поне за снимка, изгря бившата тенисистка Серина Уилямс.

Бившата румънска гимнастичка е носителка на пет златни олимпийски медала и първата в гимнастиката, на която е дадена най-високата оценка от 10.00 точки.

Затова и емоциите, които Симон Байлс и нейните съотборнички изпитаха не са ѝ чужди. 

В публиката вчера имаше и други много популярни спортисти, актьори и бизнесмени. 

Симон Байлс е устремена към нови върхове в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

 

Представянето на Адриана Руано Олива във финала на дисциплината трап от спортната стрелба при жените на Летните олимпийски игри в Париж ще остане в историята. Тя се превърна в първата представителка на Гватемала с олимпийско злато, поставяйки своевременно и олимпийски рекорд с финален резултат от 45.

Олива последва силното представяне на нейния сънародник Жан Пиер Брол Карденас, който вчера завоюва бронз във финала на мъжкия трап. Това бе и вторият медал изобщо за Гватемала на Олимпийски игри, а днес Олива зарадва още повече страната от Централна Америка.

Адриана Олива донесе първо олимпийско злато за Гватемала в историята, 31.07.2024 г.

източник: Снимки: Gulliver/GettyImages

Бивша гимнастичка донесе първо олимпийско злато за Гватемала в историята

Бивша гимнастичка донесе първо олимпийско злато за Гватемала в историята

31.07.2024
 

Българската състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева води усилени занимания в Париж за финала на прескок. Националката ни е насочила усилията си именно към този вай-важен момент от нейната състезателна година.

Федерацията по спортна гимнастика публикува снимки и видео от заниманието на Валя Георгиева, в които личи доброто настроение по време на тренировките.

Валентина Георгиева в квалификациите на спортната гимнастика в Париж

източник: StartPhoto.bg

 

Валентина Георгиева тренира в настроение за финала на прескок

Валентина Георгиева тренира в настроение за финала на прескок

31.07.2024
 

Олимпийското участие на 61-годишната люксембургска състезателка по тенис на маса Ни Сялян приключи днес с поражение от китайската й спаринг партньорка Сун Инша.

През последната седмица двете тренираха заедно в Париж.

За Ни, бивша световна шампионка с Китай и настояща състезателка на Люксембург, това бе шеста Олимпиада. Тя отстъпи на Инша с 0:4 (5:11, 1:11, 11:13, 4:11) във втория кръг на турнира за жени индивидуално.

Ни Сялян

източник: БТА

 

Националният отбор по художествена гимнастика, който е на подготвителен лагер в Париж, преди участието си на Олимпийските игри се радва на огромен интерес по време на тренировките.

Залата в Антони, в която водят занимания момичетата, е пълна от рано сутринта с фенове.

Илиана Раева

източник: Личен архив

 

Гимнастичките ни се радват на огромен интерес във Франция

Гимнастичките ни се радват на огромен интерес във Франция

31.07.2024
 

Наричана „свръхчовек“ Симон Байлс продължава да изумява света, най-вече феновете, които следят изявите ѝ в спортната гимнастика.

Американската състезателка сподели, че има още какво да покаже в Париж. Тя вече спечели златото в отборната надпревара, показвайки, че е най-добрата в този спорт и демонстрирайки упражнения, които са непосилни и за повечето мъже в този спорт.

„Беше невероятно изживяване, да съм тук - с тези момичета“, каза Байлс след успеха във вторник вечерта.

Симон спечели пето олимпийско злато в своята блестяща кариера. Но тя е готова за още и още...

Симон Байлс е устремена към нови върхове в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

Симон Байлс е устремена към нови върхове в Париж

Симон Байлс е устремена към нови върхове в Париж

31.07.2024
 

Българският джудист Ивайло Иванов отпадна на 1/8-финалите на олимпийския турнир в Париж. Той претърпя поражение от един от големите претенденти за златото в категория до 90 килограма.

източник: Start-photo.bg

По този начин българското участие в надпреварата по джудо приключи. Два дни по-рано Марк Христов отпадна на осминафиналите в карегория до 73 килограма.

 

Рами Киуан се класира за четвъртфиналите на олимпийския боксов турнир в категория до 71 килограма, след като победи категорично водача в схемата Шанън Дейви от Австралия във втория си мач в Париж.

Страхотен Рами Киуан победи водача в схемата за 1/4-финал в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

Българският боксьор тотално надигра един от фаворитите за титлата и получи победата с пълно съдийско единодушие, като петимата съдии му дадоха единодушно предимство и в трите рунда. През целия двубой Киуан разчиташе на добро движение и отлична контраатака, постоянно намирайки съперника си при неговите атаки.

По този начин Киуан постигна втора победа в Париж и има нужда от още един успех, за да си осигури олимпийски медал. За място на полуфиналите Киуан ще спори с Омари Джоунс (САЩ) и Кан Чиа-вей от Тайван. Двубоят ще се проведе на 3 август от 17:02 часа българско време.

Страхотен Рами Киуан победи водача в схемата за 1/4-финал в Париж

Страхотен Рами Киуан победи водача в схемата за 1/4-финал в Париж

31.07.2024
 

Ивайло Иванов стартира с престижна победа в категория до 90 килограма на олимпийския турнир по джудо в Париж.

Двукратният европейски вицешампион от Минск 2019 и Прага 2020 Иванов надделя над състезаващия се за Ливан натурализиран руснак от чеченски произход Карамноб Сагайпов, пети от Световното първенство в Абу Даби през май тази година.

Двубоят беше равностоен, но 30-годишният българин успя да направи хватка за „вадзари“ секунда преди края на редовните 4 минути и стигна до успеха.

За Иванов предстои много тежко предизвикателство в Париж.

Ивайло Иванов стартира с престижен успех в Париж

източник: Start-photo.bg

Ивайло Иванов стартира с престижен успех в Париж

Ивайло Иванов стартира с престижен успех в Париж

31.07.2024
 

Плувецът Любомир Епитропов, който се размина с финала на 200 метра бруст заради изоставане с 4 стотни от секундата, изрази задоволство от класирането си на девето място на Игрите в Париж 2024.

„Девето място е успех за мен. Разбира се, всяко едно по-предно място щеше да бъде още по-голям успех, но и на това няма как да не се радвам. Надявам се в бъдеще да успея да се мобилизирам и да доразвия слабите си страни, за да мога да съм по-конкурентен и да се запиша на някой олимпийски финал. Да, разбира се има малко разочарование. Надявах се да мога да се класирам за финал. 4 стотни ме разделиха от тази моя цел, но продължаваме напред.

Любомир Епитропов на 200 м бруст в Париж 2024

източник: startphoto.bg

Доста успешна година за мен след Европейското първенство и Олимпиада, така че съм изцяло доволен. Единствено сега можех да се класирам на финала, но за малко… Дадох всичко от себе си, но това е спортът – някой път печелиш с малко, друг път малко те отделя от по-добър резултат. Планът беше да тръгна малко по-бързо, да съм в играта след първите 100 метра. Плуването се получи горе-долу добре. Имаше някои неща, които може би можех да направя по-добре, но това е всичко от мен“, каза минути след полуфинала 25-годишният плувец.

Любомир Епитропов: Има малко разочарование, но дадох всичко от себе си

Любомир Епитропов: Има малко разочарование, но дадох всичко от себе си

31.07.2024
 

Само четирима български представители ще участват в петия ден на Олимпийските игри в Париж.

Това са джудистът Ивайло Иванов и боксьорите Рами Киуан и Хавиер Ибанес Диас.

В категория до 90 килограма Ивайло Иванов ще излезе на татамито в първия кръг срещу състезаващия се за Ливан натурализиран руснак от чеченски произход Карамноб Сагайпов, пети от Световното първенство в Абу Даби през май тази година.

Българското участие на Игрите в Париж

източник: Gulliver/GettyImages, LAP.bg

Евентуален съперник на европейския вицешампион от Прага 2020 Иванов на осминафиналите ще бъде водачът в схемата и защитаващ титлата си от Олимпиадата в Токио 2020 Лаша Бекаури (Грузия), който почива на старта.

В 12:32 е предвиден сблъсъкът от осминафиналите в турнира по бокс в категория до 71 кг на Рами Киуан, който ще има за съперник австралиеца Шанън Деви.

Във вечерната сесия, от 21:32 часа българско време, е сблъсъкът между Хавиер Ибанес Диас и украинеца Айдер Абдураимов в категория до 57 кг.

Пълната програма на българското участие на 31-и юли:

11:00 Ивайло Иванов – джудо, 1/16-финал

11:04 Кристиан Василев - гребане, скиф, втори полуфинал 

12:32 Рами Киуан – бокс, 71 кг, 1/8-финал

 21:32 Хавиер Ибанес Диас – бокс, 57 кг, 1/8-финал

Българското участие в петия ден на Олимпийските игри в Париж

Българското участие в петия ден на Олимпийските игри в Париж

31.07.2024