Матю Ебдън и Джон Пиърс от Австралия се наредиха сред олимпийските шампиони в тениса, след като спечелиха титлата на двойки мъже на Олимпийските игри в Париж. В драматичен финал, австралийският тандем победи четвъртите поставени Раджийв Рам и Остин Крайчек от САЩ с 6:7(6), 7:6(1), 10:8 след малко повече от два часа игра.

Мачът бе истински тест за нервите, като двата отбора демонстрираха високо ниво на тенис. В първия сет, и двете двойки размениха по един пробив, но американците успяха да спечелят тайбрека с 8:6, което им осигури преднина.

Във втората част ситуацията се повтори с по един пробив за всяка от страните, но този път Ебдън и Пиърс се оказаха по-убедителни в тайбрека, печелейки го с 7:1 и изравнявайки резултата.

Решителният шампионски тайбрек бе много оспорван. Австралийците започнаха силно и поведоха с 7:2, но след серия от загубени разигравания при 9:5, трябваше да се преборят за последната точка. В крайна сметка, с решителни действия, те затвориха мача с 10:8, осигурявайки си златните медали.