Истории от Олимпиадата

, Защо олимпийските скейтбордисти са толкова млади?

Скейтбордът влезе за първи път в олимпийската програма преди три години на Игрите в Токио. В Париж също имаме възможността да се наслаждаваме на най-добрите в този спорт.

В Токио надпреварата при жените беше спечелена от японката Момиджи Нишия, която по това време беше само на 13 години. Тя стана най-младият олимпийски златен медалист от Япония и третият най-млад златен медалист в олимпийската история.

Но защо повечето от олимпийските скейтбордисти са толкова млади?

„Докато по-възрастните състезатели може да са обременени от спомени за минали контузии или да са по-наясно с физическите си слабости и податливост към нараняване, 13-годишните са по-безстрашни в смелия и рисков свят на скейтборда."

И още...

източник: Gulliver/GettyImages

 

Българската тенисистка Виктория Томова отпадна от олимпийския турнир в Париж. Първата ракета на България при дамите отстъпи на Ема Наваро (САЩ) във втория кръг на надпреварата, която се провежда на кортовете на “Ролан Гарос”.

Виктория Томова допусна обрат след 7:6(5), 4:6, 1:6 след 2.25 минути игра.

Виктория Томова е седмият български тенисист, играл на олимпийски игри след Мануела Малеева (1988, бронзов медал), Катерина Малеева (1988, 1992), Магдалена Малеева (1992, 1996, 2004), Елена Пампулова (1992), Цветана Пиронкова (2008, 2012, 2016) и Григор Димитров (2012, 2016).

Виктория Томова отпадна от олимпийския турнир в Париж от Ема Наваро

източник: StartPhoto.bg

Вики Томова се сбогува с Париж 2024

Вики Томова се сбогува с Париж 2024

29.07.2024
 

Олимпийските игри в Париж ще бъдат "по-добри" от тези в Токио. Това смята американският спринтьор Ноа Лайлс, който "е готов да покаже", че е най-бързият човек на планетата.

Актуалният световен шампион на 100 м, 200 м и 4x100 м трябваше да се задоволи само с бронз в Токио на 200 м, въпреки че беше фаворит.

"Разбира се, че аз съм най-бързият човек на света. Всички знаят, че това се отнася да шампиона на 100 метра и за олимпийския шампион, какъвто ще бъда скоро", показа самочувствие той.

Ноа Лайлс

източник: Gulliver/GettyImages

Ноа Лайлс иска да докаже, че е най-бързият човек на планетата

Ноа Лайлс иска да докаже, че е най-бързият човек на планетата

29.07.2024
 

Спортният коментатор Боб Балард, който беше уволнен, се извини за сексистката си забележка, заради която беше освободен от поста при отразяването на плувните спортове на Олимпийските игри за британската версия на Евроспорт.

„Коментарите, които направих по време на церемонията при побета на австралийската щафета в свободния стил в събота, бяха обидни“, написа Балард в публикация в профила си в социалната мрежа „X“ в понеделник.

„Никога не съм имал за цел да разстроя или омаловажа някого, а ако съм го направил, се извинявам. Аз съм голям защитник на женския спорт. Екипът на Евроспорт ще ми липсва много и ще им пожелая всичко най-добро до края на Олимпиадата. Без повече коментари, благодаря“, написа още журналистът.

Какво се случи по време на коментара на Боб Балард?

източник: Gulliver/GettyImages

Уволненият коментатор проговори след сексистката забележка

Уволненият коментатор проговори след сексистката забележка

29.07.2024
 

Талантливата Йоана Илиева приключи участието си на Олимпийските игри в Париж на 1/8-финалите в състезанието по сабя. Българската националка претърпя поражение от унгарката Суч Луца Вираг с 10:15. Това сложи край на мечтите на Илиева за медал от Париж.

Българката започна много добре срещу представителката на Унгария, като поведе с 4:1, но след това допусна шест поредни туша за 4:7 и 4:8 след първата част.  Йоана Илиева опита да се върне в началото на втория рунд, навакса малко от изоставането си, но Суч Луца Вираг успя да грабне победата след крайното 15:10.

Йоана Илиева

източник: StartPhoto.bg

 

Унгарка спря талантливата Йоана Илиева в Париж

Унгарка спря талантливата Йоана Илиева в Париж

29.07.2024
 

Джудистът Марк Христов приключи участието си олимпийски игри в Париж. На осминафиналите националът на България в категория до 73 килограма отстъпи с "вадзари" пред световния шампион от Будапеща 2017 Соичи Хашимото (Япония).

Хашимото започна ударно с хвърляне през рамо, което му донесе преднина в резултата. Българинът отвърна с опит за “ипон” но неуспешно. 32-годишният японец искаше да повали 24-годишният Марк по същия начин, но родният джудист също показа добра защита.

Марк Христов загуби от Соичи Хашимото в Париж, 29.07.2024 г.

източник: Снимки: Startphoto.bg

Марк Христов напусна Игрите в Париж след загуба от бивш световен шампион

Марк Христов напусна Игрите в Париж след загуба от бивш световен шампион

29.07.2024
 

Българската фехтовачка Йоана Илиева стартира с успех дебютното си участие на Олимпийски игри. Във френската столица Париж тя се справи с Риса Такашима от Япония след 15:10.

Илиева губеше със 7:8 след първия период, но във втория направи седем последователни туша за аванс от 14:8. Такашима намали на 10:14, но това бе всичко от нея и така дебютантката ни на Олимпиада се класира за осминафиналите.

Йоана Илиева, Париж 2024, сабя

източник: startphoto.bg

Там нейна съперничка ще бъде Суч Луца Вираг от Унгария, която преодоля италианката Мартина Кришо също с 15:10.

1/8-финалите започват по-късно днес от 15:30 часа.

Страхотен дебют за Йоана Илиева в Париж

Страхотен дебют за Йоана Илиева в Париж

29.07.2024
 

Дебютантката на олимпийски игри Габриела Георгиева не успя да се класира за полуфиналите на 100 метра гръб в Париж. 27-годишната софиянка завърши осма в третата серия с 1:02.16 минути.

Габриела Георгиева

източник: Gulliver/GettyImages

Личният рекорд на 13-тата от Световното първенство в Доха в тази дисциплина по-рано през годината е 1:01.42 мин. Нейната серия беше спечелена от американката Катарин Беркоф - 57.99 сек, като това беше и най-бързото време в сериите. Времето на Георгиева я нареди на 24-та позиция в класирането.

На Георгиева в Париж предстои старт и в коронната и дисциплина 200 метра гръб. Шестата от Световното първенство в Доха в тази дисциплина държи националния рекорд в дисциплината с 2:09.95 мин. Именно с този резултат тя покри и норматив “А” за участие на Олимпиадата в Париж.

Габриела Георгиева отпадна на 100 м гръб в Париж

Габриела Георгиева отпадна на 100 м гръб в Париж

29.07.2024
 

Една от големите звезди на плуването Рута Мейлутите стана поредната „жертва“ на организаторите на Олимпийските игри в Париж. 27-годишната литовка също стана обект на объркана национална идентичност.

При излизането за участие в полуфинала на 100 метра бруст Мейлутите беше представена като състезател с неутрален статут, каквито са представителите на Русия и Беларус. Зад гърба на плувкинята беше поставено светлосиньо знаме с бял кръг, в който е изписано Индивидуални неутрални спортисти.

Рута Мейлутите не успя да се класира за финала на дисциплината, тъй като даде 11-и резултат в полуфиналните плувания. Литовката е сред големите звезди на плуването. Тя е олимпийски шампион на 100 метра бруст от Лондон 2012. Освен това има четири златни и три сребърни медали от световни първенства в същия стил, както и три златни, един сребърен и един бронзов медали от европейски първенства. Всички тези отличия са спечелени на 50 и 100 метра бруст.

Париж 2024 лого

източник: Gulliver/GettyImages

 

Гаф на Олимпиадата: жертва стана голяма звезда

Гаф на Олимпиадата: жертва стана голяма звезда

29.07.2024
 
Националът на България по джудо в категория до 73 килограма Марк Христов победи Александър Хюсеин (Джибути) в първата си среща на Летните олимпийски игри в Париж.
 
Българинът започна битката спокойно и уверено. Хюсеин атакуваше с опити за подсечки и за момент дебалансира българина, но той запази самообладание. 
 
Хюсеин бе предупреден за пасвиност и получи негативна оценка “шидо”. 24-годишният ни национал започна по-настоятелна офанзива с опити за хвърлияния “тай-отоши” и това доведе до второ предупреждение за Хюсеин. Христов опита още една техника и това доведе до трето наказание и дисквалификация за боеца на Джибути. 

Марк Христов

източник: Lap.bg

В следващата си среща Христов ще се изправи срещу бившия световен шампион Сойчи Хашимото.
 
Марк Христов тръгна убедително в Париж

Марк Христов тръгна убедително в Париж

29.07.2024
 

Япония води в класирането по медали след втория ден на Игрите в Париж.

Спортистите от Страната на изгряващото слънце се изравниха с Австралия по брой златни (4) и сребърни (2) медали, но имат и един бронзов.

САЩ има най-много медали (12), но само три от тях са златни.

Япония поведе в класирането по медали в Париж 2024

източник: Gulliver/GettyImages

Класиране по медали след втория ден на Олимпийските игри:

1. Япония - 4 златни, 2 сребърни, 1 бронзов - общо 7

2. Австралия - 4, 2, 0 - общо 6

3. САЩ - 3, 6, 3 - общо 12

4. Франция - 3, 3, 2 - общо 8

5. Република Корея - 3, 2, 1 - общо 6

6. Китай - 3, 1, 2 - общо 6 7. Италия - 1, 2, 3 - общо 6

8. Казахстан - 1, 0, 2 - общо 3

9. Белгия - 1, 0, 1 - общо 2

10. Германия - 1, 0 , 0 - общо 1

- Хонконг - 1, 0, 0 - общо 1

- Узбекистан - 1, 0, 0 - общо 1

Япония поведе в класирането по медали след втория ден на Игрите в Париж

Япония поведе в класирането по медали след втория ден на Игрите в Париж

29.07.2024
 

Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж.

На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория. Възпитаничката на Филип Янев направи много добри скокове, като на втория имаше леко пристъпване при приземяването.

Георгиева влиза сред осемте най-добри на прескок, след като се нареди девета в квалификациите, но преди нея има три американки, а по регламент може да бъдат само две на финалите.

Валентина Георгиева в квалификациите на спортната гимнастика в Париж

източник: StartPhoto.bg

 

Валентина Георгиева е на финал на прескок в Париж

Валентина Георгиева е на финал на прескок в Париж

29.07.2024