Мондиал 2018 приключи и Франция е новият световен шампион. Всички вече са насочили погледите си към ноември 2022, когато ще започне Световното в Катар и ще имат шанс да детронират шампиона, който ако следваме наложилата се тенденция, ще отпадне още в груповата фаза.

Но защо Русия ще е може би последното истинско футболно лято?

Първо, фактът че Мондиал 2022 ще се проведе по средата на футболния сезон, много ще повлияе на феновете. Домашните първенства ще трябва да бъдат прекъснати за поне месец и половина - два, за да се даде възможност на играчите да се подготвят за Мондиала с националните си отбори. Евентуално и да се изиграят няколко контролни срещи.  

Една компенсация за домашните лиги ще бъде евентуалното анулиране на традиционни паузи за националните отбори.

Още нещо, с което феновете ще трябва да свикнат, е да имат три поредни лета без голям футболен форум. Нещо, което не се случвало отпреди да бъде създадено Европейското първенство през 1960 година.

Вторият факт, който навежда, че Русия може да е последното хубаво световно футболно лято, е увеличаването на броя участници до 48 за Световното в Мексико, САЩ и Канада през 2026.

След осем години, много трудно ще имаме срещи между сочени за фаворити отбори, като Испания и Португалия в Русия преди елиминационната фаза. През 2026 (евентуално 2022-а) за мачове между колосите ще трябва да се чака евентуално до осминафиналната фаза на турнира. На практика груповата фаза ще бъде изпълнена с мачове, в които слабите отбори просто ще бъдат отстранени, за сметка на големите сили, които ще имат много по-лесен път.