Световното първенство в Русия е в разгара си, а извън стадионите, шампионатът на планетата предлага разнообразие от инициативи.

Една от тях е футболен турнир за бежанци. Организиран от мрежата „Футболът срещу расизма в Европа”, той предостави възможност на хора от Камерун, Зимбабве, Кот д’Ивоар, Сирия и Афганистан да покажат футболните си умения.

20-те участници от тези страни бяха разделени на 4 отбора и носеха екипи с надписа „Добре дошли, бежанци!” А в надпреварата се включи и бившият капитан на националния отбор на Русия и настоящ инспектор по дискриминацията към руския футболен съюз Алексей Смертин.

„За мен участието в такава инициатива е много важно – като местно момче, бивш футболист, инспектор по дискриминацията. Бяха назначен на тази длъжност преди 1 година. Най-важното нещо е да играеш като отбор, на всяко едно ниво – само тогава може да постигнеш своята цел”, сподели Смертин.

В Русия проведоха футболен турнир за бежанци

източник: Нова Броудкастинг Груп

А турнирът предоставя страхотен шанс за изява за бежанците – като Деди и Мохамед.

„Това е хубава инициатива, защото футболът обединява хората. Спортът е срещу дискриминацията и расизма. Няма разлики между нас, всички сме равни. Чрез спорта откриваме нови и позитивни аспекти от живота. Страхотна инициатива, която трябва да продължи и да бъде повтаряна и занапред”, каза бежанецът Деди.

„За мен и моите колеги бе страхотно да участваме в това събитие. По този начин можем да отправим послание към целия свят, че няма разлика между араби, европейци или представители на други части на света. Няма значение какъв е цветът на кожата ти, всички сме хора”, добави друг от бежанците Мохамед.

„Футболът срещу расизма в Европа” е мрежа, съставена от общо 124 неправителствени организации, фенски групи и малцинствени организации, действащи в 39 държави. Тя прокламира послания против дискриминацията на големи футболни първенства от Европейското първенство в Португалия през 2004 година.

А партньор на тази мрежа е Комитетът за гражданска помощ, основан през 1990 година и базиран в Москва. Организацията действа като медиатор между емигранти и държавни структури, като предлага помощ за чужденците в страната. А председателят на комитета е номинираната неколкократно за Нобелова награда за мир Светлана Ганушкина.

„Организирахме това събитие заедно с партньорите ни от „Футболът срещу расизма в Европа”. Целим да покажем, че бежанците се различават един от друг. Някои може да са гении, други – да имат добри спортни умения. Искаме да привлечем вниманието към проблемите, които расизмът поражда – не само в Русия, а и в целия свят. Расизмът все още съществува в Русия, но за щастие е потиснат от началото на турнира. Изглежда, сякаш расизмът изчезва от Русия, защото руските граждани, дори полицаите, се отнасят много по-дружелюбно към чужденците, независимо от цвета на кожата. Това е нещо хубаво – винаги е по-добре да бъдеш добър, мил”, изрази мнението си Светлана Ганушкина.