Старши треньорът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски обясни загубата ни от Германия в третия квалификационен мач за Евробаскет 2013, със страха, който ни държи от предишния двубой – гостуването на Азербайджан.

„Започнахме мача лошо, след загубата от Азербайджан, започнахме със страх. Не успяхме да се справим с тяхната преса в защита, направихме грешки, позволихме им лесни кошове,“ заяви наставникът след поражението – второ за България в група В.

Въпреки загубата, Барчовски е на мнение, че националите са изиграли най-добрия си мач от началото на лагера. „Свалихме разликата с много труд. Оттам-нататък изиграхме най-добрия си мач от началото на подготовката. След това се създадоха ситуации, пропуски от чисти позиции, пропуснати фаулове. А Германия е сериозен, класен отбор. Смятам, че моят отбор, след критиките заслужава поздравления за тази игра. Ако бяхме играли така срещу Азербайджан, щяхме да победим там. Това е българска слабост, играем силно със силните, и по-слабо с тези от нашата черга,“ заяви той.

В някои етапи от мача гардовете ни бяха така притиснати от защитата на Германия, че не успяваха дори да изнесат топката, и това вършеха крилата Янев и Николов. „Смятам, че това бе добро решение, защото Ягла нямаше шанс срещу тях двамата, и така създадохме много положения,“ обясни хода Барчовски, а за гардовете си Аврамов и Великов добави: „Тяхната работа е да вкарат топката в предпо поле и да създадат организация, трябва да работят по това, и те го знаят.“

Запитан дали състоянието на Филип Виденов ще се подобри, или ще чакаме от него геройска игра, Барчовски каза: „Той ги прави героизмите и сега. Ние не можем без него, той е нашият водач, нашият капитан, нашият лидер. Дори без точковия си принос, какъвто е имал преди, с присъствието си, помага. Това е положението в момента, и аз нищо не мога да направя.“

Въпреки изключително ръстовото присъствие на германците, в нито един момен от мача двамата ни центрове Николай Върбанов и Седрик Симънс не влязоха заедно в игра. Барчовски го обясни така:„Първо са само двама, и е огромен риск. Второ, в модерния баскетбол, четворката са играчи, които играят по периферията. Така един от двамата трябва да го изтеглим в защита, ще ни затрудни там, и ще ни направи по-тежко нападението. Можем да го използваме в отделни моменти, но като основна идея – не.“

„Сега се готвим за гостуването в Люксембург. Адски сериозно, казах им. Там да победим, след това сме в Швеция. Ще гоним победа във всеки мач, плюс това Азербайджан тук трябва да ги победим с 15 точки тук,“ добави той.

Наставникът отказа да коментира думите на капитана на нашия тим Филип Виденов, че дори отборът да се класира, той няма да играе на Евробаскет 2013, ако тези, които не пожелаха да помогнат сега на националния, се върнат. „Филип има право на мнение, аз не коментирам,“ лаконичен бе селекционерът.

Дали проблемът е в това, че повечето от националите не играят решаваща роля в клубовете си? „По една или друга причина е така. Но няма такъв треньор, който да държи играчи, които не му вършат работа. Това са играчи, които имат талант, но трябва да се трудят шест пъти повече, и да си заслужат мястото. Битки с националния отбор се печелят от играчи, които са водещи в клубовете си.“

„Един човек се развива с тренировки, и мисловно. Но тренировките имат лимит – таван на таланта. Само с тренировки не може, трябва и талант. Трябват и двете. Но без работа е абсурд,“ добави Барчовски.

„Много решаващо е гостуването на Швеция. Ако не успеем да победим там, трябва да победим Азербайджан задължително с 15 точки. Трябва да бием Люксембург два пъти. Ще играем и в Германия, дай боже да поднесем изненада. Но така ще зависим и от другите срещи, затова ще е много добре да победим в Швеция,“ завърши оптимистично треньорът.