Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол - Росен Барчовски, изведе отбора на първа тренировка преди мачовете срещу Швеция и Германия от европейските квалификации.

Националите ще тренират в София до заминаването си за Швеция, като на 22 февруари се изправят срещу домакините в първи мач от квалификациите. След прибирането си у нас, те ще продължат подготовката си в Ботевград до двубоя със световния шампион Германия на 25 февруари.

Заради куп кадрови проблеми тимът ни не бе в пълен състав, но въпреки това наставникът е уверен в доброто представяне в мачовете.

„Както винаги, в началото настроението е добро. Усмихнати са. Имаха време да почиват поне един ден, а някои и два-три. От тази гледна точка е добре. Проблемите са другаде, но да кажа често, аз съм свикнал и не се притеснявам много. Имаше обаче такава приказка, че големите битки се печелят с малки армии“.

„От Германия по-тежък съперник няма, световният шампион. Швеция се води фаворит срещу нас, особено като домакин – и като резултати на отбора, и като места, където играят състезателите им. Трудно е, но за нас лесно няма. Аз съм със самочувствието на човек, на който отборът му винаги е играл добре срещу когото и да е и не ме притеснява нищо“.

БТА 
13 снимки

„Съмнявам се да ни подценят, защото много добре знаят как играем винаги, как се класирахме на Европейско първенство и как се представихме там, така че това е изключено. По-вероятно е за Германия, но само като кажеш името Германия и подценяване не се връзва“.

„Огромна е мотивацията да играеш срещу световния шампион, но първо трябва да минем през Швеция. Няма да мислим за Германия, но отсега се усеща тази тръпка“.

„Коди трябва да пристигне довечера. Огромен плюс е присъствието му, защото е един от най-добрите плеймейкъри в момента в Европа със сигурност. При всички положения ще му обърнат специално внимание, но това са национални отбори. И другите ни състезатели са добри. Играят и в чужбина, и тук във водещите отбори, така че няма да подценят и другите, със сигурност“.

„Както винаги, искам да подобрим защитата, защото тя винаги ни куца. В случая трябва и борбата под коша, защото реално двамата ни най-високи играчи, с които разполагаме – Емил Стоилов и Симеон Лепичев, ги няма. Ако успеем да направим успешна защита, смятам, че ще ни бъде много по-лесно, защото отборът ни е много бърз, има качествени играчи и ще е много трудно на другите, да му мислят те“.

„Психологията и мотивацията са важни, да влезем непримирими. Отборният дух също, винаги го е имало, но предполагам и сега. Разбира се, да използваме и нашите силни страни, най-вече агресията, бързината и стрелбата за три точки“.

„Публиката в Ботевград винаги е помагала. Всеки път отивам с удоволствие в този град и тази зала, с каквито и отбори да съм бил. Те ще дойдат и за Германия, но най-вече ще дойдат заради България“, заяви Барчовски.