Националният отбор на България по баскетбол за мъже излиза за втория си мач от квалификациите за ЕвроБаскет 2025 срещу световния шампион Германия. Срещата в зала „Арена Ботевград“ стартира в 17:00 часа и ще може да я наблюдавате в пряко предаване по NOVA SPORT.

„Лъвовете“ стартираха пресявките със загуба, след като отстъпиха със 70:84 точки в гостуването си на Швеция преди два дни. Българите показаха слаба игра в защита и стреляха с ниска успеваемост от далечно разстояние през второто полувреме срещу шведите.

Селекционерът на националния отбор Росен Барчовски пък определи групата за първия домакински мач на тима. Националите ще бъдат в същия състав, в който бяха и срещу Швеция, а извън групата отново остана състезателят на Рилски спортист Мирослав Васов.

Списък на 12-те баскетболисти за мача срещу световния шампион Германия: Павлин Иванов (Сибиу, Румъния), Димитър Димитров (Балкан), Андрей Иванов (Черноморец), Константин Костадинов (Аликанте, Испания), Христо Захариев (Черноморец), Деян Карамфилов (Рилски спортист), Венцислав Петков (ЦСКА), Георги Боянов (ЦСКА), Константин Тошков (Спартак Плевен), Йордан Минчев (Балкан), Иван Алипиев (Латина, Италия) и Коди Милър-Макинтайър (Баскония, Испания).

България ще се изправи за първи път от 12 години насам срещу тима на Германия. За последно „лъвовете“ и Бундестима мерят сили на 5 септември 2012-а, когато Германия надделява със 79:69 в квалификациите за Евробаскет 2013. В своето домакинство воденият и тогава тим на Росен Барчовски губи със 70:82 на 21 август същата година. Двата мача са част от група „B“ на квалификациите, като Германия печели билет за Евробаскет 2013 с перфектен баланс от 8:0. България е елиминирана заради точковата разлика, като оставаме трети в крайното класиране с актив от 4:4, какъвто е и този на втория Швеция.

Германия може се похвали с голям брой баскетболисти, които се подвизават в НБА - Денис Шрьодер, братята Франц и Мориц Вагнер и Даниел Тайс. Те обаче не могат да се състезават за страната си, тъй като редовният сезон в най-силната лига в света е в разгара си. Айзък Бонга, Нилс Гифи и Андреас Обст от Байерн също няма да играят срещу България, като това се отнася и за Маодо Ло и Йоханес Фойтман от Олимпия Милано, както и за Йоханес Тийман от АЛБА Берлин и Юстус Холац от Анадолу Ефес. Най-голямата звезда в редиците на Германия в настоящия състав е Оскар Да Силва, който играе за Барселона. Германците започнаха квалификациите с категорична победа над Черна гора с 85:61 точки.