България загуби втори пореден мач от европейските квалификации, със 70:82 от Германия у дома, и така намали още шансовете си за класиране на Европейското първенство през 2013-та година. Нашите национали показаха по-добра игра в сравнение с гостуването на Азербайджан преди няколко дни, но немският тим се оказа прекалено голям залък за преглъщане. Играхме едно прилично първо полувреме в защита, и едно в нападение, но едновременно в двете фази така и не попаднахме в синхрон за достатъчно минути. Ръстови състезатели и бързи гардове на Германия не оставиха шанс за успех на България.

Българският отбор за втори пореден мач излезе по-неподготвен на терена, този път вече пред собствена публика. В първите пет минути на двубоя баскетболистите на Росен Барчовски реализираха един-единствен кош, а само епизодични изяви на Седрик Симънс до края на периода не позволиха още в първата четвърт разликата да стане разгромна. Тя обаче си бе двуцифрена през по-голяма част от първото полувреме, и с най-големите си старания, българския състав успяваше да я докара до девет точки, но после отново скачаше, за да стане 18 малко преди почивката – 23:41.

Германия си правеше каквото си поиска в зала „Универсиада“ – пробиви на гардовете, тройки на високите играчи, и далеч по-добро движение по игрището. Това дойде логично, като на всички позиции с изключение на гардовете Бундестимът разполагаше с по-ръстови състезатели, при това със сериозна преднина. От другата страна България забравяше да си подава, и заложи на индивиуални изяви, които не много често стигаха до успех. За цяло първо полувреме нашият тим не изпълни нито един наказателен удар, а и осъществи по-малко атаки. Единственото малко по-добрата защита, в сравнение с тази от мача с Азербайджан ни спаси да не губим много по-тежко след 20 минути. В нападение обаче нищо не вървеше както трябва, и все пак бе обнадеждаващо, че на полувремето резултатът бе само 28:41.

Второто полувреме не започна много по-впечатляващо, и разликата продължи да се държи двуцифрена. Едва в края на третата четвърт, след като няколко стрелби на Чавдар Костов намериха целта, свалихме изоставането до осем точки – 50:58.

Дойде и логичен натиск, който да свали още този пасив, но тук вече и защитата ни започна да се пропуква, при това през центъра. Пратихме немците няколко пъти безпроблемно на наказателната линия, а когато в един момент разликата падна до шест точки, след тройка на Гларуса, се разиграха отново високите играчи на съперника, и Тибор Плайс на няколко пъти мина с лекота през центъра и завърши. Така в момента, в който нападението ни донякъде потръгна, забавените действия в защита не позволиха да се стигне до някаква по-малка разлика, при която да търсим обрат.

Минута преди сирената, след две добри защити, отново стигнахме до минус осем точки – 70:78, но до края вкарваше само Германия, за да приключим при 70:82.

21 точки за българския отбор реализира Седрик Симънс, на когото единствено вървеше играта в нападение. Чавдар Костов отбеляза осем точки през второто полувреме, и завърши с 11, а Божидар Аврамов бе единственият ни друг играч с двуцифрен актив – 10 точки. За Германия Пер Гюрнер вкара 17, Ян-Хендрик Ягла добави 15, а Тибор Плайс – 14. Още двама немски играчи записаха повече от 10 в актива си, а Бундестимът спечели убедително борбата под коша.

България стреля наполовина по-малко фаулове, а стрелбата от разстояние за пореден път изневери, и дори повечето грешки на гостите не стигнаха, за да ги обърнем.

Слеващият мач за българския състав е гостуване на Люксембург на 24 август.