Центърът на Ференбахче Мирсад Тюркчан ще бъде на линия за днешния сблъсък с Монтепаски Сиена от Евролигата по баскетбол. За съжаление на ветерана, неговият тим отпада от по-нататъшна борба в най-силния европейски клубен турнир. Тюркчан обаче си остава един от най-добрите баскетболисти на Стария континент. Снощи той бе в истанбулска болница, за да прегледат главата му, която удари по време на местното дерби с Ефес Пилзен.

Тюркчан държи почти всички рекорди за овладени топки в Европа от 2000 година насам, но твърди, че иска успехи и за Фенербахче. „Искаме уважение към нашия обор, а за да получим това, трябва да се уважаваме сами себе си,” сподели турският национал пред официалния сайт на Евролигата. „Треньорът Танйевич и ние, по-възрастните в отбора, знаем каква е разликата в това да вземеш една или две победи в Топ 16. Затова този последен мач е много важен за нас. Ние искаме още една победа, за да си спечелим уважението, и за да зарадваме своите фенове.”

- Мирсад, със сигурност би искал да продължите в плейофите, но с приключването на сезона за твоя отбор, как виждаш Фенербахче?

- Имахме много проблеми този сезон. През лятото загубихме един от най-важните си играчи, Омер Ашик. Едно от важните ни нови попълнения Гордан Гиричек пропусна началото на сезона. Освен това се паднахме в ужасна група, с ЦСКА и Сиена. Имахме за цел да повторим успеха си от миналата година, да стигнем плейофите, и ако бяхме се разминали с контузиите, може би щеше да се получи. Но това е баскетболът, мисля, че най-вече контузиите ни спряха. Беше добре, че стигнахме дори до Топ 16 и победихме Цибона на техен терен. Сега се надявам да градим върху тази основа бъдещето на Фенербахче.

- Цял живот си бил фен на Фенербахче. Какво означава за теб възможността да играеш за този отбор през последните няколко години?

- Наистина това са специални години за мен. Когато подкрепяш един отбор, а след това получиш шанс да играеш за него, е истинско удоволствие. Според мен в следващите години Фенербахче ще направи много по-добри неща в европейския баскетбол. Имаме голям спонсор, страхотни фенове, а сега започва строежът на нов баскетболен комплекс, който ще е сред най-добрите в Европа. Затова смятам, че бъдещето е пред нас и е добро.

- Въпреки че след няколко месеца ще станеш на 33, все още си лидер в доста от класациите в Топ 16. Чувстваш ли се отново млад, след проблемите, които те мъчеха преди година?

- Направих много добра подготовка миналото лято, преди сезон, с моя кондиционен треньор. Чувствах се добре още преди старта на сезона, затова преглътнах някои по-леки травми. Треньорът ми помагаше, като ме оставяше да почивам в някои срещи от вътрешното първенство. Също така и отслабнах, от 115 кг. миналата година, вече съм 109 кг. Но също така е важна и психиката, защото когато отборът има проблеми, някой трябва да поеме отговорността. Аз съм ветеран, и съм капитан на отбора, така че исках тази възможност, за да помогна в трудната ситуация.

- Правят ли ти впечатление всички постижения, които правиш?

- Както казвам и на треньорите, и на съотборниците си, се чувствам по-добре, когато овладея някоя топка, отколкото само да бележа. Когато виждам името си до тези на много други легенди в Евролигата, се чувствам горд. Но това, върху което се концентрирам, е да хващам всяка една топка, защото така помагам на отбора си. А когато го правя, идват и постиженията.

- На този етап от кариерата ти, какви цели си поставяш?

- Ако мога да се грижа добре за тялото си, мога да играя още няколко години на това ниво – например още три години. Тук в Турция съм направил всичко, което мога, спечелил съм всичко. Когато бях по-млад, с Ефес Пилзен взех и Купа Корач. Играл съм в Русия, САЩ и Италия. Бил съм на Финалната четворка в Евролигата три пъти. Единственото, което ми липса, е трофеят в Евролигата. Ако имам възможност да играя в отбор, с който да спечеля Евролигата, ще съм щастлив. Ще бъде приятно да завърша по такъв начин кариерата си. Разбира се, аз съм щастлив във Фенербахче, но за мен ще е страхотно да играя отново на финалите в Евролигата.