Шампионът на България по баскетбол Лукойл Академик предизвиква на дуел Стяуа в мач от втория кръг на Европейската купа на ФИБА. Мачът е от Група F и започва в 19.30 часа и ще се излъчва пряко в официалния канал на Международната федерация по баскетбол в Youtube.com.

Срещата ще се играе в 5-хилядната зала "Поливалента", където снощи момчетата на Тони Дечев проведоха първа тренировка. Тази сутрин те имат видео разбор, за да разузнаят в детайли силните и слабите страни на своя съперник, както и занимание по стрелба.

Отборът на Стяуа е носител на 21 национални титли на Румъния, лидер е във временното класиране на румънската лига с 4 успеха от 4 двубоя, а преди броени дни победи действащия шампион на северната ни съседка Орадеа с 90:86 точки.

Припомняме, че Орадеа сложи край на мечтата на Лукойл за участие в Шампионската лига на ФИБА като отстрани родния първенец в директните елиминации на квалификациите, пише официалният сайт на Лукойл Академик.

Българският тим започна с победа, макар и с продължение участието си във ФИБА Къп след драма срещу израелския Бней Ерцлия със 78:73 точки в зала "Универсиада" миналата седмица. Стяуаобаче стартира с поражение в гостуването си на словашкия шампион Приевидза с 69:78 и тази вечер излиза двойно мотивиран да зарадва феновете си и да предотврати попадането в серия от две поредни загуби.

Академик отиде в Румъния с 11 баскетболисти. В Правец бе оставен да тренира самостоятелно и с юношите 16-годишната надежда на клуба Цветомир Чернокожев.

Здравословни проблеми изпитва единствено Павлин Иванов - стрелец №1 на "студентите" дотук в турнира. Гардът е с настинка, но е под лекарско наблюдение и засега състоянието му не е тревожно.