След триумфа над Русия за бронзовите медали, волейболистите на България заслужиха едно голямо „Браво!”. Аплодисменти и благодарности за националната гордост, която ни вдъхнаха със силната си игра на Европейското в Турция.

Паднахме от шампиона Полша в полуфинал, който можехме и да спечелим. Уви! Случват се и такива неща в спорта, какво да кажат сърби, италианци, шампионите от миналото първенство – Испания, които останаха извън финалната четворка. След прекрасния мач на нашите срещу „Сборная” и завоювания бронз, да се връщаме назад и да се ядосваме за пропиления шанс срещу Полша – не си струва. От 1983-та година не сме имали медал от Европейско, последния път, в който играем във файнъл фор е Гърция`95-та.

Така че радвайте се българи на това, което спечелихме! А то е много и е сериозна крачка към бъдещите успехи. Да се връщаме назад към двубоя с „дружина полска” няма смисъл, бъдещето е напред с новите звезди на България – Виктор Йосифов, Валентин Братоев, Цветан Соколов…Момчета, на които опитният и авторитетен треньор Силвано Пранди даде шанс и те – дебютантите на голям шампионат, не го пропиляха.

Можели сме да станем европейски шампиони? Сигурно, имахме шанс, но като сметнем, че на предишното първенство бяхме 8-ми, то сега успехът е повече от безспорен, а радостта от медалите трябва да е огромна. Още ни топли и бронза от световното в Япония! Да не би другите ни спортни игри да печелят медали от всяко европейско? За футбола и баскетбола, класирането за там е всенароден празник. Така че да уважим труда на Професор Пранди и волейболистите, защото зад бронза от Турция стоят къртовски труд, смели решения и мъжко достойнство на терена.

А защо в този спорт винаги имаме място в елита, питаме днес и дори чакаме съвет от волейболните босове. Защото школата в България винаги е раждала, ражда и ще ражда нови таланти. Може и да нямаме пари за силни клубове, може и да продаваме новоизгрялите звезди навън, но производството на наши, родни таланти е начин на работа и стил от десетилетия.

P.S. Да помните случай на натурализиран чужденец в мъжкия ни волейболен състав? Аз не се сещам. Ако знаете за такъв, ми се обадете. Може и да греша. Иначе точно тук е ключът към успеха.