Рафаел Надал сe измъкна от ада на Откритото първенство на Австралия. Испанецът победи Денис Шаповалов (Канада) след пет сета 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3 и е за седми път на полуфинал в Мелбърн. Срещата продължи над четири часа и се игра при много високи температури и голяма влажност.  

Gulliver/GettyImage
42 снимки

Всичко започна прекрасно за Рафа, който спечели първите два сета. В третия носителят на 20 титли от Шлема отново имаше няколко възможности за пробив, но този път не успя да постигне целта си.

Това направи канадецът, който започна да играе все по-стабилно и по-стабилно. Сервисът му беше безупречен, печелеше и почти всички продължителни разигравания.

При Рафаел Надал се забеляза умората, която му пречеше да бъде на познатото високо ниво. На всичко отгоре Рафа почувства болки в корема и везните като че ли се наклониха рязко по посока Шаповалов.

Логичното се случи – шампионът от 2009 година загуби и четвъртия сет, за да се стигне до решителния пети. В ключовата част Надал получи подарък от Денис - непредизвикана грешка от удобна ситуация, а впоследствие  и двойна грешка – 0-40. Рафа натисна бекхенда му и пробивът стана факт.

До края на мача световният №5 не  допусна големи грешки и напълно заслужено спечели тежката битка със своя канадски опонент.