България постигна най-доброто си представяне на летни олимпийски игри от 2000 година насам. В Токио българските спортисти завоюваха три златни медала, едно сребро и два бронза. 

Преди 21 години в Сидни българите имаха пет олимпийски титли, шест сребърни и две бронзови отличия, завършвайки на 16-то място в крайното класиране по медали, а сега българите са на 30-та позиция в подреждането.

БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
99 снимки

"Трикольорите" не успяха да завоюват нито един златен олимпийски медал на Игрите в Лондон през 2012 година и в Рио де Жанейро четири години след това. В Атина 2004 и Пекин 2008 родните спортисти триумфираха с общо три титли.

В японската столица Ивет Горанова (карате, кумите), Стойка Петрова (бокс) и ансамбълът по художествена гимнастика (Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова) спечелиха златните медали. Антоанета Костадинова стана олимпийска вицешампионка в стрелбата с пистолет, докато Тайбе Юсеин и Евелина Николова се окичиха с бронзовите отличия в борбата.

САЩ спечели общото класиране по медали за трета поредна Олимпиада. Американците имат 39 златни медала и в последния ден от Игрите изпревариха отбора на Китай, който остана на втора позиция с 38 олимпийски титли.

В 16-ия ден от олимпийските игри САЩ триумфира на първо място в женския баскетбол, женския волейбол и в колоезденето на писта (омниум, жени) и остави китайците на второто място.
Американският тим има общо 113 медала и отдавна беше номер 1 по този показател, докато Китай е с общо 88 отличия след края на Олимпиадата.

Представянето на САЩ беше значително по-слабо в сравнение с Лондон 2012 и Рио 2016. В двата случая спортистите от Северна Америка имаха съответно 48 и 46 шампионски титли.

Бермудските острови, Филипините и Катар се отличиха с първи златни медали по време на лятна Олимпиада, докато Туркменистан, Буркина Фасо и Сан Марино завоюваха своите първи медали от олимпийски игри.