Трикратната световна шампионка на България в художествената гимнастика Мария Петрова коментира започващото днес Световно първенство, което ще се проведе в София от 10 до 16 септември. В „Здравей, България“ по NOVA вицепрезидентът на Федерацията ни обясни, че пред родна публика грациите винаги „имат криле“, но отчете, че и напрежението е по-голямо.  

Петрова, която е и посланик на шампионата у нас говори и за големите ни конкуренти.

Освен това, тя засегна и темата с разликите в гимнастиката преди, когато тя бе активен състезател и сега, когато е на ръководен пост.

„Пред родна публика имаш криле, но и напрежението е голямо, защото всички погледи са вперени в теб. Предпочитам да казвам момичетата да играят добре, да зарадват публиката, а всичко останало само ще си дойде“, започна Мария Петрова.

„Всяка една позиция, било то на състезател, треньор или ръководител, е стресова. Зависи какъв човек си и как се справяш с трудностите“.

Запитана за това как се овладяват емоциите, шампионката обясни: „Специално в ансамбъла е по-сложно, те са пет момичета и трябва да ги събереш в едно. В индивидуалното всяка грация има различен подход, някоя има нужда да е спокойна, друга да е в стрес. Аз лично се самомотивирах, казвах си, че съм най-добрата и сега ще го покажа“.

„Зависи пак от състезателя, някои трябва да загряват и да си представят, че са си в своя свят. Някои имат нужда от самочувствие и тях им казваме да отидат и да покажат, че са най-добрите още докато загряват на килима“.

Що се касае до това има ли съществени разлики в гимнастиката преди и сега, едно от „златните ни момичета“ обясни: „В менюто мисля, че няма голяма разлика. Мъките може би са по-малко. Някак си излязоха много нови режими на хранене, но модерният спорт е различен. Момичетата са атлетки. Техните тренировки са интензивни и затова и фигурите им са по-атлетични“.

„Ще ви кажа какво ядях на едно състезание в продължение на една седмица. Сутрин парче сирене, на обед една чаша вода с мед и после за вечеря парче кашкавал. Има сила, когато си млад сила има“, коментира още Петрова.

„Повечето грации като се откажат качват много килограми и после започва ново отслабване. Всяка жена трябва да внимава с килограмите“.

Запитана за съпруга ѝ Борислав Михайлов, който е президент на Българския футболен съюз и как се процедира в дома им, когато има засичане на футболни събития и такива в художествената гимнастика, Мария Петрова каза:

„Рядко се засичат нашите спортове с Боби Михайлов. Правим компромиси. Срещу Цар Футбол и кралица Лека атлетика никой не може да спори, но нашият спорт е емблема за България и не оставаме по-назад“.

„61 държави ще участват. Имаме много конкуренти – в индивидуалното Русия, Беларус, Израел. При в ансамбъла - Италия, Япония, Русия, много са“, коментира за финал Петрова.


Още новини: 

Мария Гигова: Не обичам да мисля за медали, те идват, когато си свършиш добре работата

Гимнастичките загряват за Световното в "Арена Армеец"

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ЗА СВЕТОВНОТО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

Всички новини около престижния форум може да следите със специалната секция на Gong.bg.