Настъпи дългоочакваният миг. От днес (10 септември) стартира 36-о Световно първенство по художествена гимнастика, чийто домакин е България. Красивата надпревара ще продължи до неделя (16 септември), а домакин е столичната „Арена Армеец“.

Над 350 грации от 61 държави ще влязат в изящна битка за разпределяне на 27 медала. Освен това, състезанието при ансамблите крие двоен залог, тъй като първите три състава в многобоя печелят и квота за Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Регламентът на надпреварата е такъв, че първите 4 дни ще бъдат квалификации в индивидуалното за уредите, финалите на уредите и в тях ще бъде решен отборният медал. След тях ще бъдат определени и първите 24 гимнастички, които ще се борят за абсолютната титла в петък (14 септември). В последните два дни (15 и 16 септември) ще се проведе многобоят при ансамблите и финалите на двете съчетания – на пет обръча и три топки и две въжета.

Всички „отличници“ от Световното в Пезаро (Италия) през 2017 година ще участват на турнира в София. Близначките от Русия Дина и Арина Аверини, както и Александра Солдатова, Линой Ашрам от Израел, Катерина Халкина от Беларус, Кахо Минагава от Япония, Милена Балдасари и Александра Аджурджукулезе от Италия и още много от най-изтъкнатите имена в грациозния спорт ще бъдат у нас.

България ще бъде представена от бронзовата медалистка на топка от Пезаро през 2017 година Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн.

При ансамблите общо 36 отбора ще гонят мечтата си на килима. Конкуренция на нашите Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова ще бъдат силните тимове на Русия, Италия, Япония, Беларус, Украйна, Испания и други.

Ансамбъл на България по художествена гимнастика

източник: LAP.bg

България, която има традиции в спорта и известна с поколенията си „златни момичета“, е домакин за трети път в историята на Световен шампионат. За първи път обаче София приема форума. В предходните два случая арена на съревнованието бе морската ни столица – Варна – която прие турнирите през 1969 и 1987 години. А спомените ни оттогава са повече от приятни. През 1969 година надпреварата преминава при явната доминация на Мария Гигова и Нешка Робева, като първата вдига и абсолютната титла. 18 години по-късно Бианка Панова прави истинска сензация, обирайки медалите, а компания на стълбичката ѝ прави Адриана Дунавска.

Именно с поглед и към незабравимото минало на страната ни в този спорт, организационният комитет на Световното у нас предприе чудесната инициатива да събере всичките „златни момичета“ на България и треньорите им, и да им отдаде заслужена почит за стореното от тях преди години. Всичките ни 73 световни шампионки ще бъдат наградени със специално изработени медали, реплика на тези, за които ще се борят грациите в София. Най-изтъкнатите ни имена в спорта ще бъдат представени по уникален начин и ще получат своите отличия в дните петък, събота и неделя (14, 15 и 16 септември).

Иначе първият състезателен ден от Световното (понеделник, 10 септември) стартира в 10:00 часа и ще продължи до 19:00 часа. Индивидуалистките ще представят своите композиции на обръч и топка, а родните фенове ще могат да се насладят на Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн. Те са поставени в последния поток, където изиграванията започват в 17.10 часа, а и трите ще изпълнят композициите си на обръч.

В първия поток в понеделник играе най-добрата гимнастичка на Израел - Линой Ашрам, а във втория от 12:00 часа са рускините Александра Солдатова, Дина и Арина Аверини.

Във вторник (11 септември) Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн ще играят с топка във втория поток от 12.10 часа. По-късно вечерта са и финалите на двата уреда.

В сряда (12 септември) българките, но само Владинова и Тасева, ще представят композициите си с бухалки от 10.00 часа сутринта, а в четвъртък (13 септември) Боряна Калейн и Катрин Тасева ще играят с ленти от 14.00 часа. Вечерта са финалите на тези два уреда.

Съгласно регламента на Световното грациите трябва да изиграят десет съчетания за отборната надпревара, като за крайния сбор се зачитат осемте най-високи оценки. Владинова и Калейн ще представят по три уреда в квалификациите, докато Тасева ще изпълни четирите си композиции.

Ето и пълната програма за понеделник, 10 септември:

10:00-11:50 часа: Индивидуално квалификации, Група А обръч и топка

12:00-13:39 часа: Индивидуално квалификации, Група В обръч и топка

15:00-16:59 часа: Индивидуално квалификации, Група C обръч и топка

17:10-18:49 часа: Индивидуално квалификации, Група D обръч и топка

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

Билети за Световното първенство по художествена гимнастика в „Арена Армеец“ могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim.

Всички новини около престижния форум може да следите със специалната секция на Gong.bg.