Легендата на българската художествена гимнастика Мария Гигова коментира предстоящото Световно първенство по художествена гимнастика в София. Трикратната световна шампионка разкри, че изживява силни емоции около това как ще се представят нашите грации, но добави, че не обича да мисли за медали. Гигова обясни, че отличията идват тогава, когато работата е добре свършена. 

Световното първенство започва днес (10 септември) и ще продължи до 16 септември в „Арена Армеец“.

„Аз вече живея с това първенство от момента, в който кандидатствахме в Международната федерация. Оттогава е направено неимоверно много. Виждате, че не само организацията на Световното, но и всички съпътсващи неща и идеи, които се реализират и които Илиана (бел.ред. - Раева) и Федерацията имат – това е нещо, което досега не е било, и аз мисля, че всички ще останат доволни“, започна Мария Гигова.
„Поне до момента имам само позитивни мнения от всички участници. Всички са много доволни и щастливи, че могат в такава прекрасна обстановка да бъдат в България, да играят на това първенство. Момичетата се чувстват много добре, комфортно – в тренировъчните и в състезателната зала. От утре започва битката, всички сме под напрежение – състезателки, треньори, съдии. Аз също преживявам как ще се справят момичетата, защото за нас това състезание е много важно. Само Олимпиадата е по-мащабно първенство, но направеното дотук говори, че българия е невероятен домакин“.

„Преди един час говорих с треньорките, те ме информираха за момичетата. Аз не искам да ги безпокоя, само успях да си направя снимка с тях за спомен, защото ми е много мило за тях. Да им кажа по една дума, която се надявам да са запомнили. Трябва да бъдат спокойни, защото са направили всичко възможно да бъдат във върхова спортна форма. Да могат да покажат съчетанията си по най-добрия начин. А за да го постигнат, те трябва да си осигурят вътрешно спокойствие, пълна изолация от това, което ги заобикаля, да се съсредоточат върху най-важните моменти от съчетанията. За да могат да достигнат до сърцата на публиката, а и те самите да бъдат удовлетворени от постигнатото“, продължи трикратната световна шампионка.

„Дадоха се много указания на съдиите, защото нашият спорт е субективен и това влияе в даден момент. Но не толкова, за да повлияе на тези гимнастички, които са истински добри. Българките са си извоювали своето име и място в световната художествена гимнастика. Съдиите са ги оценили досега по достойнство. При това, което показват в последните години, съдиите благосклонно дават своите оценки за видяното“.

„Това е много важно, оценяват ги по достойнство. Това, което показват – това и получават. За българките това състезание ще бъде много силно, само ако успеят да се съсредоточат и да запазят пълна концентрация“.

„Това са любителите на художествената гимнастика, както аз ги наричам, дори съм изненадана, че все още аз имам фенове след толкова години. Дай Боже нашите момичета да продължат тази традиция и феновете да ги обичат и след като прекъснат активната кариера и да бъдат винаги с тях“. 

„Феновете трябва да бъдат спокойни и уверени в това, което момичетата ще направят. Да им подават само положителна енергия, всичко негативно назад, така че аурата около момичетата да бъде само с позитивни емоции“. 

„Няма да е лесно (овладяването на емоциите от грациите), защото да се играе пред родна публика емоцията е много голяма. Момичетата са готови да покажат всичко, те го желаят, искат да се представят по най-добрия начин, за да достигнат до своите фенове. Нашите момичета са готови за това да се реализират маскимално и да получат това, което заслужават“. 

„Много е индивидуално, много зависи от характера на всяка гимнастичка (постигането на спокойствие). Какъв тип нервна система има. Аз съм сангвиник и това винаги ми е давало балансирано състояние. Понякога да задържаш емоциите е много лошо, защото това те натоварва психически, чувстваш напрежението. Но когато знаеш, че толкова хора очакват много от теб, това те освобождава. Освобождава негативната емоция и нещата се получават по най-добрия начин“, добави Гигова. 

„Нашите момичета са много равностойни, за първи път от много време България има много силен индивидуален отбор. И трите момичета заслужават да се класират във финалния многобой. И да имат най-доброто представяне, всяка може да го постигне. Зависи от моментното състояние на изиграването на съчетанията. Ако овладеят емоцията, всяка една ще може да постигне много“.

„Невяна е капитан, опитна състезателка, аз много харесвам нейния стил. Смятам, че ще се овладее, защото има тези качества на лидер. Боряна е млада, но много талантлива и качествена гимнастичка. Много смела, а тази смелост би трябвало да се възнагради. Катрин пък е многобойка, показа го през последната година, тя е много интересна като стил и като изказ на емоцията. И трите ни момичета са много различни, индивидуални, ще покажат тази индивидуалност, като тя ще се хареса“.

„Аз не обичам да мисля за медали, защото те идват, когато си свършиш добре работата. Момичетата и треньорите са готови за това и биха могли да спечелят медал, защото са силен отбор. Има много силна конкуренция. Цял ден сме били в залата и сме наблюдавали тренировките. Много силни отбори, силни гимнастички, с много подчертана индивидуалност. Много силно технически подготвени гимнастички. Русия, Украйна, Беларус, Израел...напълно достатъчно, за да разберете колко ще бъде трудно. Ако нашите момичета извоюват медал или призово класиране. Това ще бъде много голям успех“, коментира за финал Гигова.