Мениджърът на бившия шампион на Ultimate Fighting Championship в полутежка категория Джон Джоунс, Малки Кава, е почти сигурен, че суперзвездата в света на смесените бойни изкуства ще се бие още през тази година, въпреки потенциалното продължително наказание за употреба на забранени вещества, което още виси над главата му.

За втори път в рамките на няколко години Джоунс не успя да премине допинг тест на Американската антидопингова агенция (USADA). Това се случи само ден преди "Кокала" да спечели титлата на UFC в полутежка категория срещу Даниел Кормиер в UFC 214 миналата година, давайки положителен резултат за забранения стероид Туринабол.

Въпреки това, оттогава Джоунс продължава да лобира за своята невинност и той и екипът му повдигат няколко въпроса за теста, които в интерес на истината не могат да бъдат отхвърлени с лека ръка, като например как боецът успя успешно да премине няколко допинг теста няколко седмици преди и няколко седмици след неуспешния такъв.

След месеци на разследване, Кава вече смята, че в близко бъдеще може да се стигне до присъда, която да бъде в полза на Джоунс.

"В края на този месец мисля, че ще имаме известна яснота по отношение на това, което се случва. Имаме изслушване в Калифорнийската държавна атлетическа комисия (CSAC) и се надяваме, че разследването на USADA ще приключи до тогава", заяви Кава.

"Надяваме се, че нещата ще се случат в този ред. Ако не е така, трябва да предположа, че ще се забавим още един месец, но до края на март всичко трябва да бъде ясно", добави той.

След това Кава направи изключително смела прогноза, което предполага, че има голям шанс Джоунс да се завърне в клетката до края на тази година.

"Ако USADA е почтена организация, каквато мисля, че е, те ще вземат цялата събрана информация и ще видят, че Джон Джоунс не е измамил никого и не е взимал умишлено никакви забранени вещества. Мисля, че те знаят това и всеки може да стигне до това заключение въз основа на обстоятелствата около него. Това е всичко, което мога да кажа към този момент. Бих искал да добавя, че има 95%-та шанс Джоунс да се бие през 2018-та година", завърши Кава.