Иран и Испания се изправят един срещу друг в решаващ мач от втория кръг на група „В“ на Световното първенство в Русия.

Испанците нямат право на грешка, след като направиха 3:3 в първата си среща срещу Португалия. Двубоят е определян като решаващ за това дали „ла фурия роха“ ще запази шансове за първото място в групата.

Иско заяви, че мачът срещу Иран ще е определящ за бъдещето на Испания.

Иран тръгна с изненадваща победа с 1:0 срещу Мароко и оглавява класирането в групата преди вторите мачове в нея.

Старши треньорът на националния отбор на Иран по футбол Карлош Кейрош е наясно, че следващите съперници на Мондиал 2018 Испания и Португалия са фаворити, но азиатците са готови за изненада. Иран стартира с победа с 1:0 над Мароко в група "В", а утре среща Испания, който започна с равенство 3:3 срещу Португалия. "В групата ни има много силни съперници. Португалия е действащият шампион на Европа, затова те се числят към фаворитите. За Испания само името говори. Те са един от фаворитите за титлата. Наясно сме, че ще ни бъде много трудно в следващите два мача. Нямаме отбор от супермени, но сме способни на чудеса. Още повече, че ние няма какво да губим, напрежението ще бъде върху тях. Не сме се предали. Ще опитаме и ще видим накъде ще наклонят везните футболните богове ", коментира португалският спец Кейрош. "Стратегията в първия ни мач беше да нарушим връзките между най-добрите играчи на Мароко, да ги пресираме, да не им оставяме пространства, с което да ги изнервим. В същото време се надявахме да се възползваме от някое от положенията ни, което се случи в самия край. Постигнахме сладка победа, но срещу Испания трябва да измислим съвсем различна стратегия, защото в този отбор от вратаря до нападателя всеки един може да измисли нещо, да създаде ситуация. От мачове срещу отбори като Испания можем само да се учим, да се развиваме и да ставаме по-добри", каза още Кейрош. Той каза още, че самото класиране на Иран на финалите на Мондиал 2018 вече може да бъде считано за победа.

Селекционерът на Испания Фернандо Йеро защити вратаря Давид де Хеа, който сбърка при един от головете на Кристиано Роналдо в първия мач срещу Португалия на Мондиал 2018. "Де Хеа ще бъде титуляр и утре срещу Иран. Имаме му пълно доверие. Той е един от тримата най-добри вратари в света", каза Йеро. Той се изказа ласкаво за отбора на Иран и неговия селекционер Карлос Кейрош. "Познавам Карлос от много време. С него е много приятно да се говори за футбол. Той се справя отлично като треньор на Иран, отборът е солиден и трудно допуска голове, освен това физически са много силни", каза още Йеро. Той потвърди, че Дани Карвахал е възстановен от контузия и е на линия за мача с Иран. Плеймейкърът на Испания Андрес Иниеста призна, че в отбора е имало известно безпокойство след внезапната треньорска рокада на Хулен Лопетеги с Фернандо Йеро. Испанците завършиха 3:3 в първия си мач на Мондиала с Португалия, но тимът вече мисли за следващия мач с Иран. "Това е нещо, което вече е зад гърба ни. Не беше приятно за нас, но сега сме концентрирани единствено върху това, което ни предстои. Една победа срещу Иран утре ще ни постави в благоприятна ситуация в групата", коментира Иниеста.