По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Уругвай е един от отборите, който направи много добро впечатление на Световното първенство в Русия и не случайно стигна до четвъртфинал срещу Франция. Докъде ще продължи пътя на урусите предстои да видим. В отбора на Оскар Вашингтон Табарес личат имената на много доказали се звезди като Луис Суарес, Диего Годин и Единсон Кавани. В тима също така има млади играчи, които вече прогресират по европейските футболни терени като Хосе Хименес и Родриго Бентанкур. Наитан Нандес е футболист, който вече привлече вниманието върху себе си със силните си изяви. Той е неизменен титуляр в състава на Табарес и е с основна роля за силното представяне на Уругвай. Въпреки че е само на 22 години, той е футболист с голямо значение в състава на урусите.

Наитан Нандес е роден на 28 декември 1995 година в Пунта дел Есте. Той е единственото дете, а родителите му са Алфредо и Мария. Още като малък получава прякора Тити от своята майка. Семейството му е от средната класа. Наитан призна, че като дете е бил „луда глава“. Признава, че майка му е изиграла голяма роля в целия му живот. Наитан живее с футбола от най-ранните си години и признава, че майка му никога не му се е карала, а дори го е насърчавала. Корените и културата са много важни за Нандес и той в нито един момент не забравя откъде е тръгнал.

Майка му Мария разказва, че като малък Наитан постоянно я е молел да му купи футболна топка. „Спомням си, че когато влизахме в някой магазин, когато видеше топка, той постоянно ми сочеше и ме молеше да му купя. Няма никога да забравя, когато купих първата топка, тя издържа пет минути, а Тити плака цял ден за нея“, споделя тя.

„Бях на седем или осем години, когато майка ми ми даде топка. Отидох на улицата, за да играя с приятелите си. Играта продължи около пет минути, защото мина една кола, която спука топката. Отидох вкъщи, плачейки с топката на парчета. Майка ми се ядоса, защото бе събирала парите, за да ми я купи. Никога няма да забравя този момент“, спомня си Наитан.

Наитан Нандес е запален по футбола от малък и майка му го записва в местния отбор в Малдонадо – Атлетико Фернандино, откъдето започва неговата кариера. До 12-годишна възраст в Атлетико Фернандино той играе като защитник и предимно е използван за десен бек. Когато навършва 12 години, треньорът му го поставя в халфовата линия. В отбора на Атенас до 14 години той играе като дясно крило. След това се завръща в Атлетико Фернандино, където отново е използван като полузащитник. В отборите до 15 и 17 години в школата на Итусаинго играе като крило – ляво и дясно. В юношеските състави на Уругвай той е използван по двете крила, а в Пенярол разчитат на него да играе като 5 или 8. Наитан не иска да си спомня за няколкото месеца прекарани в Дефенсор. Той е 13-14 годишен, когато е част от академията на клуба от Монтевидео, но не успява да се наложи. Наитан признава, че в Дефенсор е третиран като варварин.

Наитан Нандес се отличава със своята експлозивност на терена, покрива голяма част от него. Има висок процент успешни единоборства. Успява бързо да върне притежанието на топката за своя отбор. Използван е на различни позиции, което го прави изключително поливалентен играч. Умее еднакво добре да играе и с двата крака. Борбеността, характерът и непримиримостта са едни от отличителните му качества. Нандес е силна личност, което признават всичките му треньори.   

„Когато започнах да гледам и да разбирам малко от футбол, бях запален по Тони Пачеко. Аз съм фен на Пенярол и той бе моят голям идол, истинска институция. Идентифицирах се с него заради начина, по който играеше. Аз му се възхищавах изключително много“, споделя Нандес.

Наитан е лидер от малък. Когато е на 13 години, треньорите му го пускат да играе срещу 19-20-годишните му батковци. Нандес признава, че никога не се е притеснявал да играе с по-големите от него: „Чувства се по-удобно между тях.“ Лидерските му качества го правят капитан първо на отбора на Малдонадо, а след това и в Пенярол.

Наитан дебютира за Пенярол през 2014 година, когато в мача срещу Данубио сменя именно легендата на клуба и капитан Антонио Пачеко. Нандес започва следващите четири мача като титуляр и бързо печели феновете на своя страна, като получава много големи похвали за играта си и от старши треньора Хорхе Фосати. Наитан става един от любимците на Уругвай с изявите си за националния отбор до 20 години на южноамериканския турнир през 2015 година, а след това и на Световното първенство. В първия си пълен сезон за Пенярил той записва 28 мача и помага на отбора да спечели първа титла през сезон 2015/16 след двугодишна пауза. В началото на 2017 година Нандес става най-младият капитан в историята на Пенярол на 21 години и 39 дни.

Наитан дебютира за националния отбор на Уругвай на 8 септември 2015 година, в контролата срещу Коста Рика. Следват 12 месеца без нито една повиквателна от Оскар Вашингтон Табарес. Нандес трябва да заслужи своето място в националния отбор на Уругвай с изявите си и младокът е наясно с това. Целеустремен, той отново става част от плановете на Табарес през 2017 година и това не е случайно. Прогресът на Нандес е забелязан и от аржентинския гранд Бока Хуниорс, който го привлича от Пенярол. Наитан този път не изпуска своя шанс и става неизменна част от състава на Табарес. Халфът е част от състава на Уругвай на Мондиал 2018 и взима участие във всички четири мача на тима до този момент, като в три от тях започва като титуляр.

Наитан Нандес е поредното откритие на уругвайския футбол. 22-годишният футболист разполага с необходимите качества, да си осигури трансфер в някое от топ европейските първенства. Нандес е един от войниците в състава на Уругвай, който се е устремил към световната титла в Русия.