По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Малкият Фрединьо не се различава по никакъв начин от другите малки деца в Бразилия. Пораснал е в родния си град Бело Оризонте в много бедно семейство, но с много тесни футболни връзки. Роден е на 5 май 1993-а година, а майка му Росели Миранда де Паула и баща му Делсон Родригес дос Сантос са в основата на изграждането му като спортист.

Фред израства във футболно общност, където празнотата в битовизмите се запълва, след като излязат децата навън и започнат да ритат топката. Полузащитникът е решителен и амбициите му са да стане професионален футболист от невръстна възраст. Говорейки за тесните футболни връзки на фамилията му, те са много оскъдни като информация. Фамилията държи в потайност личните си дела и малко се знае за неговите роднини, братя и сестри. Въпреки това, има слух, че семейството на Фред е свързано със семейството на бразилската легенда Роналдиньо. Макар между родния град на футболния виртуоз (Порто Алегре) и семейството на Фред да ги делят над 1700 км.

Друга връзка между двамата е братът на Роналдиньо – Роберто де Асис, който е непрестанно до Фред в юношеските му години.

Полузащитникът на Манчестър Юнайтед стартира своето футболно приключение в Атлетико Минейро. Фредерико Родригес де Паула Сантос е едва на десет, когато постъпва в академията на клуба.

Преминавайки младежката кариера на Фред, той с помощта на Роберто де Асис бива трансфериран в други клубове с идеята да получи повече опит и да бъде добре подготвен за изява на европейските терени. Важен факт е, че Фред стартира кариерата си като ляв бек, но преминаването му през 2009 в Порто Алегре пречупва представите му на терена. Той бързо е преквалифициран на опорен полузащитник, след като треньорите в  родния град на Роналдиньо виждат огромния му потенциал да снове в средата на терена. Фред преустановява смените на отборите си през 2011, когато се присъединява към Интернасионал, отново подпомогнат от брата на Роналдиньо. Фред изиграва един професионален сезон в Интернасионал и е забелязан от зорките скаути на Шахтьор Донецк. Фред е привлечен на украинския „Донбас Арена”, за да запълни празнината, която е оставена от Фернандиньо. Полузащитникът премина от Донецк в Манчестър Сити.

В Украйна бразилският полузащитник се чувства комфортно, като му е дадена свобода да е креативен, но същевременно да разбива противниковите атаки. Фред (бел.авт: така е псевдонима на футболиста) е част от едно вълнуващо и пронизващо атакуващо звено. Точно тези качества му доставиха трансфера в Манчестър Юнайтед, който бе обявен преди няколко дни.

Толкова много бразилски футболисти, включително Фред, се съгласяват имената им да бъдат кратки и лесни на гърба на фланелката. Използването на прякори не е ново за Бразилия. Това е традиция в бразилската култура, която датира от колониално време. Използването на псевдоними на гърба на фланелката се разглежда като знак за индивидуалност. Най-известният футболист на Бразилия, Едсън Арантес Насименто, е известен с псевдонима Пеле. Рикардо Исексон дос Сантос Лейте – Кака и Роналдо де Асис Морейра – Роналдиньо са част от играчите. Да не забравяме и Маркос Евангелиста де Мораес – Кафу.

Футболът е златна мина и място, където милиони млади таланти търсят да избягат от сивотата и да избегнат нископлатените професии. За Фред, футболът е златна мина, която той обича да работи в нея. Приятелката на Фред, Моник Салъм, без съмнение е с привлекателна природна красота.

На нейната Instagram страница може да се види снимка, която тя описва, че Фред е нейната любов от пръв поглед. Постът гласи: „Само ние можем да разберем нашата лудост. Нашата любов. На световния ден на жената Фред дори качва снимка с нея и я поздравява, а серията от фотоси е много забавна.Освен футбола, двойката са големи фенове на баскетбола, в частност НБА. Двамата дори посещават често мачове, а последният, който са сторили е на отбора на Орландо Меджик в САЩ.

Може би мисите, че трансферът на Фред на „Олд Трафорд” е бил издействан от братя на Роналдиньо, но грешите. В етапа му в Донецк двамата се отказват от отношенията си и сега е представляван от легендата на Арсенал Жилберто Силва. Той представлява Фред навсякъде и във всичките му начинания.

„Още от първия ден знаех, че да работя с Фред ще бъде голямо предизвикателство. Моето призвание не беше да бъда агент, личен треньор и наставник”, сподели Жилберто Силва за клиента си.

Фред бе ред шестте играчи на Шахтьор, които отказаха да се завърна в Донецк през юли 2014, когато кризата между Русия и Украйна ескалира.  Войната в Източна Украйна накара милиардерът Ринат Ахметов да загуби контрола върху играчите си в Шахтьор. Президентът на „миньорите” също така загуби бизнеса си в металургичните предприятия и въгледобива в източните бунтовнически територии. След като изслуша шестимата футболисти, включително и Фред, той реши да промени своя „дом” и премести отбора в източния град Харков, намирайки се на 250 километра от Донетцк.

Фред е една от причините собственика Ахметов да се реши да премести седалището на отбора, поне, докато размириците отминат.

Фред се проваля през 2015 година, когато е уловен с допинг. Тестовете му са позитивни за взимане на хидрохлоротиазид. Веществото е за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане). Лекарството е взимано по време на Копа Америка 2015. След като е обявен за виновен, Фред получава наказание за една година, което е върнато със дата – старта на турнира.

След като изиграва първата половина за сезон 2016/17, Световната антидопингова асоциация (УАДА) обжалва наказанието и иска ново спиране за състезателя за две години. След дълъг процес, Фред е отново наказан за четири месеца – между март и юли 2017.

Помните ли най-голямата загуба на Бразилия на Мондиали? Ако да, то вие знаете, че срещата се игра в Бело Оризонте, родният град на нашия герой днес.

Бело Оризонте приема мачове на Мондиал 1950, освен на изминалия. Градът вижда две от най-шокиращите загуби някога. През 1950 година САЩ побеждава Англия с 1:0, за да ги елиминира, а другата е крушението на Бразилия от Германия с 1:7 преди четири години.

Манчестър Юнайтед е щастлив, че привлече Фред, несъмнено. Но седмици по-късно, отборът от Англия изпита страх. Бразилският полузащитник получи контузия след тежък сблъсък със съотборника си Казмиро по време на тренировка.

Фред се очаква да бъде важна част от повиканите на Мондиал 2018 от Тите. Селекционерът на „селесао” разчиташе на футболиста в квалификациите, а Фрединьо може само да се възползва от шансовете, които получи по терените в Русия. Е, предстои битка с Мексико, която се явява витален за взимане. Пътят на Бразилия на Световни първенства е само един – вдигането на трофея. Делят ни 90 минути или четири мача да видим какво ще се случи тази година.