По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Хуан Фернандо Кинтеро, един от най-добрите колумбийски футболисти през последните години. От детството си е известен с огромния  талант и невероятния  ляв крак, което го прави да блести в Колумбия, а след това и в Европа. В решаващ момент от неговата кариера  е поставен пред дилемата, дали изобщо да продължи да играе футбол или да се насочи към друго поприще. През 2018 година пристигна в Ривър Плейт в търсене на най-доброто си ниво и го намери. Именно заради това попада сред 23-мата играчи на Колумбия за Световното първенство в Русия. Той успя да спечели доверието на Хосе Нестор Пекерман и да намери място в неговия състав за големия футболен форум.  

Кинтеро прави впечатление със своята креативност. Още като дете изпреварва връстниците си в контрола върху топката и дрибъла. Хуанфер е много опасен и от фаул. Той разполага със страхотен удар и достатъчен технически потенциал, който го прави  опасен за противниковите вратари от подобни статични положения. Хуан напълно се ангажира в ролята на плеймейкър. Поради височината си, Кинтеро естествено има по-нисък център на тежестта, което му позволява да има по-добър баланс, гъвкавост и скорост, подобна на тази на Лионел Меси. В младежките му години  много често е сравняван с аржентинския футболист. Той може ефективно да се движи с топката в ограничени пространства и да поддръжа страхотна скорост и демараж. Освен това разполага с много добър технически аресенал, което му дава още по-голямо предимство пред съперниците. Хуан Кинтеро не крие, че основното му вдъхновение е да гледа бразилските футболисти Ривалдо и Роналдиньо, както и Лионел Меси.

Хуан Фернандо Кинтеро е роден на 18 ноември 1993 година в Меделин, в епохата на насилието, картелите и нарковойната в старата столица. От ранна възраст, Кинтеро трябва да се научи да се справя с несгодите . Когато е на две години, неговият баща Хайме Енрике Кинтеро Кано изчезва. Именно на своя баща, Хуан дължи страстта си към футбола, както и на своя чичо Фреди, в чието училище той започва да развива уменията си, заради които попада в полезрението на Ривър Плейт. Хуанфер израства в квартала Ел Сокоро и развива футболните си умения в малкото училище на чито си Фреди.

Кинтеро винаги се откроява с огромния си талант. Откакто прохожда, той го прави като рита топка.  Никога не си е играл с колички или с други играчки, а винаги е имал само топки, раказва майката на футболиста Лина Паниагуа. Неговият магически ляв крак привлича вниманието на скаутите на традиционния детски турнир Пони Футбол, откъдето са открити за футбола други колумбийски таланти като Хамес Родригес и Радаем Фалкао.

източник: instagram.com/juanferquinterop

Кинтеро винаги се откроява с огромния си талант. Откакто прохожда, той го прави като рита топка. „ Никога не си е играл с колички или с други играчки, а винаги е имал само топки“, раказва майката на футболиста Лина Паниагуа. Неговият магически ляв крак привлича вниманието на скаутите на традиционния детски турнир „Пони Футбол“, откъдето са открити за футбола други колумбийски таланти като Хамес Родригес и Радаем Фалкао.

Мнозина бяха впечатлени от нивото на игра, демонстрирано от Хуан, но се поколебаха да му гласуват доверие заради височината му, много по-ниска от средната за останалите деца на неговата възраст – понастоящем е висок 1.66 м. Въпреки това Кинтеро не престава да се бори за своето място в школата на Енвигадо – отборът, за който дебютира на едва 16-годишна възраст. Скоро привлича вниманието на Атлетико Насионал. След само шест месеца в него, той се катапултира към европейския футбол. В същото време получава и своята първа повиквателна за националния отбор от селекционера Хосе Нестор Пекерман.

В средата на 2012 година той получава шанс да направи голямата крачка към Европа и преминава в отбора от Серия А, Пескара, където за пореден път се откроява със своите силни игри. Представя се на много високо ниво и за националния отбор на Колумбия до 20 година на турнира на Южна Америка, а също  и на Световното първенство през 2013 година. През юли 2013 година Порто плати 4,5 милиона евро за Кинтеро. В португалския гранд , колумбийският футболист среща първите си затруднения, които дори поставят въпрос за неговата кариера. През сезон 2015/16 е преотстъпен на Рен, където  записва само 12 мача и отбелязва 1 гол. В този период светът изглежда загубен за Кинтеро, който не може да намери своето място. Хуан дори смята, че музикалната кариера може да му предложи по-голяма перспектива от футбола. Хуанфер е обект на критики, че проявява по-голям интерес към нощните купони с колумбийския певец Малума. Кинтеро е критикуван, че се появява в музикални видеоклипове, а кариерата му бележи регрес. Стига се до момента, до който Кинтеро дори признава, че  не се интересува достатъчно от футбол. От септември 2016 година до декември 2017, играе под наем в Индепендиенте Меделин. Там той успява да възстанови високото си ниво на представяне и успява да вкара 16 гола в 36 мача. Той има 21 гола през останалата част от кариерата си. През миналото лято, Кинтеро бе спряган дори за трансфер в Левски, заради спада в кариерата му и нежеланието Порто да го задържи. В крайна сметка остава още няколко месеца в Индепендиенте Меделин преди в началото на 2018 година да премине в аржентинския гранд Ривър Плейт. В момента Хуан Кинтеро е свързван с трансфер в европейския гранд Реал Мадрид и се твърди, че е желан от новия старши треньор на „белия балет“ Жулен Лопетеги. От краха и мисълта за края на футболната кариера, в момента Кинтеро е едно от най-нашумелите имена и е оценяван на минимум 25 милиона евро.

Хуан Кинтеро и Усман Дембеле

източник: instagram.com/juanferquinterop

Кинтеро събира погледите през 2013 година, когато става шампион на Южна Америка до 19 години.  Тогава той е избран за играч номер 1 на турнира, в който отбелязва пет гола.

През 2014 година Кинтеро получава шанс да играе три мача на Световното първенство в Бразилия и дори отбелязва гол при победата с 2:1 срещу Кот Д‘Ивоар. През 2016 година участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Въпреки това, от ноември 2015 година не бе получавал повиквателна от селекционера Хосе Пекерман за националния отбор на Колумбия. Пекерман е подложен на сериозни критики за това си решение. Основната причина? Бившият треньор на Аржентина има други приоритети на тази позиция – Хамес Родригес, Едуин Кардона и Джио Морено.

Хуан Кинтеро и Пол Погба

източник: instagram.com/juanferquinterop

Хуан Кинтеро прави решителна крачка към футбола и възвръщането на най-доброто си ниво през 2018 година, когато премина в Ривър Плейт. Футболистът отново демонстрира най-доброто, на което е способен и убеждава Пекерман, че трябва да бъде част от неговия състав на Мондиал 2018. Не само това, но Кинтеро започна като титуляр в първия мач на Световното първенство в Русия срещу Япония. Не само това, но той стана автор на първия гол за Колумбия на Мондиал 2018. По този начин Кинтеро стана първият играч в историята на колумбийския футбол, който вкарва на две световни първенства. 25-годишният футболист изпълни една от запазените си марки срещу Япония и вкара директно от фаул.

Хуан Кинтеро – примерът, че животът не е само цветя, но ако бъдеш непримирим и следваш своята мечта, ако не се предаваш, можеш да постигнеш много. Ако не преследваш това, което искаш, никога няма да го получиш. Ако не направиш крачка напред, винаги ще останеш на едно и също място.