По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Аднан Янузай е роден на 5 февруари 1995 година в Брюксел.  Израства в белгийската столица и започва своята кариера в школата на ФК Брюксел. След това преминава през академията на белгийския гранд Андерлехт преди да премине в Манчестър Юнайтед през 2011 година, когато е 16-годишен.

Янузай е роден в Брюксел, където неговото косовско-албанско семейство емигрира през 1992 година. Неговият баща Абедин бяга от войната в региона. Бащата на Янузай е най-възрастният от шест деца на семейството, което живее в Исток, Косово. Чичовците на Янузай – Януз и Шемседин, както и леля му Лави са били членове на армията за освобождение на Косово, която се бори за независимост на Косово по време на войната.  Връзката между хората от фамилията остава силна, а роднините говорят с любов за футболната звезда, който често посещава провинциалния град Истог, сгушен между планините, разделящи Косово от Сърбия и Черна гора. Всяко лято, говорещият отлично албански език младеж, прекарва няколко седмици в семейния дом – подредена ферма, обкръжена от царевични полета в махала, носеща името на Янузай. В тези мирни времена Аднан може да играе футбол с чичовците и братовчедите си, които обаче си спомнят битката срещу потисничеството на комунизма и антиалбанския расизъм в разкъсаното от войната Косово. Най-големият от шест деца Абедин, се очаквало да изкарва прехраната на своето семейство, след като баща му Идриз – работник в текстилена фабрика, се разболял от рак. Изправен пред вероятността да бъде принуден да се присъедини към преобладаващо сръбската армия на Югославия за участие в конфликта с Босна, Абедин бяга към Белгия през 1992 година. Дотогава чичо му Януз вече е вкаран в затвора за 15 години, тъй като участаства в протест за права на албанците в частта на Югославия, която днес е Косово. По-късноя по-малкият брат Шемседин се присъединява към Армията за освобождение на Косово, подкрепяна от съюзници. Жената на Абедин и майка на Аднан – Джанимете Садикай, също е жертва на репресия. Родена  в едно от най-заможните семейства в Истог, смятано за заплаха от сърбодоминирания югославски режим след Втората Световна война. Семейство Садикай има много земя и ферма, те са сред най-богатите хора в селото, но бягат в Турция, защото сръбските власти им отнемат земята и собствеността в комунистическите времена след Втората Световна война. Те са принудени да напуснат Косово и да заминат за Турцияя като част от план за потискане на албанския национализъм. По-късно се заселват в Белгия, където дядото на Аднан – Алиджа, започва бизнес. В Брюксел семейството става част от албанската общност в града и именно там Абедин и Джанимет се срещат.

Янузай започва своята футболна кариера във ФК Брюксел, а през 2005 година, когато вече е 10-годишен преминава в академията на Андерлехт. Янузай започва с футбола едва петгодишен, а в състава на 12 годишните играе още когато е на десет. Треньорът в школата, Ян Киндерманс вижда, че момчето е по-различно и баща му има много важна роля за неговата кариера. „Аднан е много добре съветван и знае как да постига нещата, без да бърза“, твърди наставникът.

Аднан Янузай

източник: Gulliver/GettyImages

В Андерлехт отдават заслугите на Абедин за това, че синът му е така здраво стъпил на земята. При момчето няма татуировки, няма бляскави коли. Таткото е силно уверен, че момчето му ще реализира огромния си потенциал и тогава чакането ще си е струвало.

Когато е малък, баща му забранява да играе за юношеските национални отбори. Аднан със сигурност щеше да бъде използван в селекциите до 15,16, 17, 18 и 19 години, но баща му настоя да се концентрира единствено върху развитието си в Андерлехт, а след това в Манчестър Юнайтед.

През март 2011 година, когато Аднан вече е 16-годишен, преминава в Манчестър Юнайтед. Янузай е едно от последните открития в кариерата на сър Алекс Фъргюсън.Шотландецът вижда, че в това момче има нещо специално и още на 16 години го привлича в Манчестър Юнайтед. Косоварят, израснал в Белгия, дебютира на 18 одини в първия тим на „червените дяволи”, но така и не успява да се наложи като твърд титуляр. На „Олд Трафорд“ белгийският футболист влиза в остър конфликт с Луис ван Гаал. Трудните времена пред Янузай предстоят, защото не успява да си спечели място в английския гранд и е преотстъпван последователно в Борусия Дортмунд и Съндърланд. Манчестър Юнайтед окончателно го продаде през лятото на 2017 година на Реал Сосиедад и в Испания Янузай иска да даде ново начало за своята кариера. Един талант, който със сигурност има големи перспективи пред себе си, но трябва усилено да се труди, за да постигне повече успехи.

Аднан Янузай можеше да играе за националните отбори на Албания, Турция, Сърбия и Хърватия. Решението бе трудно, в крайна сметка избра държавата, в която е роден. В този случай, Абедин Янузай (бащата на Аднан) заяви: "Аз не затварям врататата за Албания, защото ние сме албанци, но те затварят вратата за себе си, а ние само се занимаваме с професионалисти по въпроса." Абедин също така е категоричен, че Аднан няма да играе нито за Сърбия, нито за Турция, нито за Хърватия, защото "нямаме връзки с тези страни".

На 13 май 2014 година Янузай е включен в състава от 23-ма футболисти на Белгия за Световното първенство в Бразилия. Той изиграва първия си мач с националния отбор на Белгия две седмици по-късно, по време на контролата срещу Люксембург. Мачът обаче не се смята за официална контрола от ФИФА, защото селекционерът на Белгия по това време, Марк Вилмотс, прави 7 смени в двубоя, а по правилник, за международните приятелски срещи, са разрешени само 6. Така официалният дебют за Янузай идва на 7 юни при победата с 1:0 срещу Тунис. Той се появи в игра в 73-та минута, когато влезе на мястото на Еден Азар.

На 28 юни 2018 година Янузай отбеляза своя първи гол за националния отбор на Белгия, при победата с 1:0 срещу Англия на Световното първенство в Русия. Аднан донася успеха за „червените дяволи“ и по този начин отборът завършва на първо място в групата.

Аднан Янузай

източник: Gulliver/GettyImages

Аднан Янузай се отличава със своите технически умения и визия за играта. Той носи огромна опасност за съперниците си от статични положения. Левият му крак е магически. С него може да изпълнява корнери и фаулове. Янузай играе навсякъде в атаката. От една страна е офанзивен халф, от друга страна ляво крило, а може да бъде и фалшива деветка. Неговият директен стил и жаждата му да дриблира покрай защитниците все едно е най-естественото нещо на света.

Националният отбор на Белгия разполага с внушителен потенциал, сред който блестят големи имена като Еден Азар, Кевин Де Брюин, Ромелу Лукаку, Миши Батшуай, Дрийс Мертенс и др. Аднан Янузай няма време за губене и трябва да се пребори за своето място под светлините на прожекторите, защото Белгия се превръща в машина, която произвежда много таланти във футбола, а няма място за всички.

Аднан Янузай

източник: Gulliver/GettyImages