Холандия унизи Испания. 5:1 е несправедлив резултат! „Лалетата“ на Ван Гаал трябваше да вкарат повече, но и това беше феноменално постижение.

Виновник за тежката загуба е Висенте Дел Боске. Опитният треньор направи фатални грешки далеч преди двубоя с „оранжевите“.

Световните шампиони имат доказани туристи в своята група. Треньорът не беше справедлив при своя избор. Раул Албиол, Пепе Рейна и Давид Вия имат запазено място в групата, но дали го заслужават?

Присъствието на Касияс и Шави в стартовия състав също е компромис. Сантиментите рядко водят до добър край. На терена трябва да са тези, които се намират в най-добра форма.

Даниел Карвахал вероятно се пече в някой лъскав курорт и гледа Мондиала по телевизията. Бекът на Реал Мадрид бе в прекрасно състояние през целия сезон, а в края му просто летеше. Дел Боске го задраска. Съотборникът му Иско също можеше да внесе свежест, но отпадна от групата. Коке направи велика кампания с Атлетико, но треньорът не пипа „свещената крава“ Шави. Икер Касияс не е това, което беше, но Де Хеа ще влезе при „смъртен случай“.

Вратарският въпрос е показателен. Рейна е симпатяга, но през сезона не игра много за Наполи, Касияс не пазеше в шампионата, а неговият конкурент на клубна територия Диего Лопес дори няма право да си мечтае за мач с екипа на Испания.

В атака изборът също беше направен по навик. Торес лежи на стара слава, Давид Вия е футболист със затихващи функции. Трансферът му в отбор от САЩ е доказателството. Диего Коща замина за Бразилия с травма, а на всичкото отгоре си спечели омразата на всички бразилци, защото предаде родината. Извън плановете останаха Фернандо Йоренте и Негредо, които щяха да попаднат в селекцията на всеки друг тим от класиралите се на шампионата.

В последните години Висенте Дел Боске спечели всичко. Той е сред най-великите в цялата история, но флиртът с Барселона стана прекален. Кадър на Реал, той изневери на своите корени. За Бразилия повика само трима от носителя на Шампионската лига, което не беше честен избор. Просто Барселона вече не диктува модата, а Дел Боске сякаш затвори очите си пред този факт.

Испания най-вероятно ще продължи напред и след групите. Дори може да стане шампион, макар че това изглежда тежка задача. Селекционерът има шанс да направи реформите в движение, доколкото е възможно. Давид Де Хеа може да застане на вратата, в халфовата линия задължително шанс заслужават Коке, Хави Мартинес и Хуан Мата. В атака испанците могат да се надяват, че Коща ще подобри състоянието си, а в защита нещата изглеждат трудни за корекция. Сложно е да кажем кой беше по-срамен срещу Холандия – Пике или Рамос? Жорди Алба е титуляр, защото играе в Барселона, а Сесар Аспиликуета не е по-добър от Карвахал, който се наслаждава на своята лятна ваканция. В запас чака Раул Албиол, който вероятно е в Бразилия, защото е талисман на отбора.

Въпреки тежката загуба, Касияс, Иниеста, Шави ще бъдат великани и след 100 години.

Сривът на Испания не дойде сам, а беше сътворен от Холандия. Част от момчетата на Ван Гаал са слабо популярни сред масата фенове. В защита почти безупречно играха момчета родени след падането на Берлинската стена. „Лалетата“ убиха шампиона със скорост и феноменалната класа на двама от малкото опитни – Перси и Робен.

Треньорът на Холандия е странна птица, но едно не може да му се отрече. Той прави отбори и футболисти. Честито на Холандия, а и на Манчестър Юнайтед.