Ще играе ли Радамел Фалкао на Световното първенство в Бразилия? Това бе един от въпросите, който интересуваше доста почитатели на футбола в дните преди началото на Мондиала. На 2-и юни стана ясно, че „Тигъра” няма да играе на Мондиала. Мигновенно последва нов въпрос – как ще изглежда Колумбия без Фалкао, имат ли изобщо някакъв шанс момчетата на Хосе Пекерман без големия си лидер? Колумбийците дадоха отговор в някаква степен при категоричната победа с 3:0 срещу Гърция. Колумбия плаши и без Радамел Фалкао.

Факт е, че колумбийците имаха късмет и попаднаха в една сравнително равностойна група от отбори, в която те са фаворит. Със сигурност мачовете срещу Гърция, Кот Д’Ивоар и Япония няма да дадат яснота относно целия облик на колумбийския отбор. Класическата победа срещу „елините” дава основа да заключим, че Колумбия няма да има особен проблем да се класира за осминафиналите, където вече ще започнат истинските тестове.

Колумбия в същото време показа срещу Гърция, че е смъртоносен и без Радамел Фалкao. Хосе Пекерман има доста добре балансиран отбор и класна резервна скамейка, на която стоят някои от най-желаните футболисти през летния трансферен прозорец. Аржентинецът остави в първия мач на Световното първенство в Бразилия на резервната скамейка Джаксън Мартинес, Фреди Гуарин и Карлос Бака, които със сигурност биха били титуляри в някои от другите отбори, които участват на Мондиала.

Колумбийците се понравиха с приятния си атакуващ стил на игра. Бековете Хуан Сунига и Пабло Армеро обичат много да се включват в нападенията на своя отбор и това ги прави много опасни. Десният фланг на колумбийците е оформен от Сунига и Хуан Куадрадо и обещава много неприятности за противниковите отбори.

В атака Хосе Пекерман разполага с много мощ. Срещу Гърция той разчиташе на Хамес Родригес Теофило Гутиерес и Виктор Ибарбо. Специалистът обаче разполага още с Джаксън Мартинес, Карлос Бака и Адриан Рамос. Срещу гърците, Колумбия демонстрира много идеи в офанзивен план. Родригес определено бе моторът. Той даде заявка, че може да замести Радамел Фалкао като лидер на отбора.

Големият проблем пред Пекерман може да се окаже централната двойка защитници. Кристиан Сапата и Марио Йепес не изглеждат най-сигурните бранители. Двамата са доста опитни, но срещу по-бързи нападатели могат да увиснат и да се провалят.

Със сигурност Гърция не е мерило за това как изглежда Колумбия. Южноамериканският отбор бе тестван и се проби на няколко пъти в защита, като само майсторството на Давид Оспина и късметът помогнаха на Колумбия да не получи гол във вратата си.

Следващите два мача срещу Кот Д’Ивоар и Япония са добра подготовка за осминафиналите, на където отборът гледа смело. Истинските предизвикателства за колумбийците би трябвало да започнат едва след това, когато ще се изправят срещу някой измежду Италия, Коста Рика, Англия или Уругвай.

Липсата на Радамел Фалкао накърнява по-големите амбиции и шансовете на отбора, но Колумбия е смъртоносен и без „Тигъра”.