„За първи път съм в България и впечатленията ми са отлични”, заяви словенският национал в състава на баскетболния Барселона Еразем Лорбек след малко повече от 24 часа в Правец.

Как се чувстваш тук в Правец? Ще проведете кратък лагер.

Да, много кратък, но определено се наслаждаваме на престоя си тук. Хотелът е прекрасен, езерото е много красиво и определено прекарваме отлично.

Какво знаеш за ЛукОйл Академик? Вашият домакин тук, срещу който ще се изправите в петък.

Това е много важен турнир за нас преди началото на сезона. Играхме и други подготвителни мачове, но този турнир ще ни помогне да напреднем като отбор и да ставаме все по-добри преди сезона, защото стартираме с много тежки мачове. Точно затова присъствието на толкова добри отбори тук, ще ни помогне изключително много.

Но беше ли чувал за ЛукОйл Академик преди? За българския шампион?

Ами не следя ситуацията толкова отблизо, но съм сигурен, че имат добър отбор. Ние сме тук, за да играем възможно най-добре и да печелим.

Тази година беше спряган за НБА, как остана в Барселона, защото е доста труден изборът между НБА и Европа?

Решението беше трудно, но също така не чак толкова трудно, защото имах амбиции да отида в НБА, но първата опция все пак беше Барселона. Чувствам се отлично сред съотборниците ми и с треньорите, и съм много доволен, че съм точно в Барселона.

През миналата година станахте шампиони на Испания, но не се представихте чак толкова добре в Евролигата. Какви са амбициите през този сезон?

Ами, амбициите са както винаги да се състезаваме докрай във всеки турнир, в който участваме. Имаме добър отбор и талантът да спечелим всяко състезание. Просто трябва да започнем постепенно. Сезонът е дълъг и има много надпревари, които бихме искали да спечелим. Определено няма да е лек сезон.

Словения ще е домакин на следващото Европейско първенство. Колко важно е това за една малка държава да приеме едно такаво събитие и помага ли това на баскетбола?

Със сигурност ще помогне много за развитието на баскетбола в Словения. Изключително важно е провеждането на този турнир в Словения и всички са изключително развълнувани за Европейското.

В сравнение с останалите отбори и места, където си играл, къде поставяш Барселона като ниво на организация?

Барселона е велик клуб и определено е на върха. Наистина е сред топ клубовете в Европа и точно затова избрах да остана тук.

Чувал ли си за някои български баскетболисти? Някои от тях играят или са играли в Испания?

Ами да, братята Иванови. Играл съм срещу тях. Виденов също. Пък и сме играли с националните отбори. Винаги се получават сериозни битки с тях.

ЛукОйл Академик ще играе квалификации за Евролигата. Смяташ ли, че малка държава като България може да вкара отбор в турнира?

Ами, да. Мисля, че имат шанс. Разбира се, винаги е трудно да се класираш, защото възможностите не са много, но все пак всеки тим има своите шансове и дано да успеят.

Имаш оше три години от договора ти с Барселона, но дали мечтите за НБА са все още актуални?

Да, разбира се. НБА е най-атрактивното първенство в света. Бих искал някой ден да отида там и да видя как е.

Имате няколко много млади момчета в отбора тази година. Как се чувстваш в ролята на играч, който предава от своя опит на десет години по-млади играчи?

Определено е приятно. В нашия отбор винаги е имало добра химия между по-младите и по-опитните. Винаги се разбираме добре. Те са сред най-големите таланти в Европа и логично всички искат да играят точно за Барселона. Дотук започнахме добре сезона и ще видим как ще се развият нещата.

Какво ще е специалното в отбора на Барселона през този сезон?

Ами всъщност няколко от момчетата вече от доста време играем заедно. Познаваме се много добре и това ще ни помогне да се сработим още по-бързо този сезон, за да започнем да играем още по-добре.

Смяташ ли, че си достигнал своя връх, защото миналата година беше най-полезен играч във финалите в Испания? Това ли е най-доброто от твоята игра или имаш още какво да покажеш?

О, мисля, че мога да покажа още. Винаги искам да се развивам и да напредвам. Незнам колко още мога да напредвам, но мисля, че като отбор този сезон наистина сме израстнали.

Извън баскетбола, футболният тим на Барселона е много популярен тук, а и една от легендите на клуба е българин- Христо Стоичков. Познавате ли се с футболистите, излизате ли заедно понякога?

Ами ние всъщност не ги виждаме много. Не мога да кажа, че излизаме заедно, но определено атмосферата в клуба се усеща. Футболният тим е толкова голям и всички следим какви са събитията. Наистина са велик отбор. Може би най-добрият в света в последните години и те са просто пример да отборните спортове как да се развиват.

Гледал ли си някое от футболните дербита между Барселона и Реал Мадрид?

Да, гледал съм, а и със сигурност са много интересни и трудно се намират билети.

Можеш ли да си сравниш с баскетболните дербита, като емоции?

Да, винаги е специално. Независимо на какъв спорт между Реал Мадрид и Барселона има голяма съперничество и всички фенове са наистина съпричастни. Атмосферата е уникална.

Свириш на пиано. Имаш ли пиано у дома си и кое е любимото ти парче?

Ами, свирил съм на пиано седем години, когато бях по-малък и сега нямам време да свиря на пиано, а това, за което се сещам в момента е „The Entertainer” на Скот Джоплин.

Цялото интервю с Лорбек, без дублаж, можете да слушате и видите тук: