Старши треньорът на Рилски спортист Росен Барчовски сподели веднага след жребия за Еврочалъндж, че дебютът на тима в третия по сила европейски клубен турнир може да бъде достоен, тъй като отборът е попаднал в по-лесна група.

Рилецо изтегли белоруския шампион Цмоки, и унгарския и румънския вицешампион – Солнок и Муреш, но в потока имаше тимове като руските Красние Криля и Триумф Люберци, Тофаш и Газиантеп от Турция, и Кърка Ново место.

„Разделението на географски принцип – Изток-Запад – не беше добро за нас, защото попаднахме с руските, турските отбори, Кърка Ново место. Затова смятам, че имахме късмет, защото избягахме от тях, имахме шанс. Беше важно и че бяхме в трета урна, въпреки че сме дебютанти. Това стана основно заради петте ни години участие в Балканската лига, тя много ни помогна, защото сме смятани за отбор с добър международен опит,“ заяви Барчовски.

„На пръв поглед жребият изглежда по-лесен от другите групи, но сигурно и другите отбори като ни гледат, така си мислят, защото и ние не сме с някакво голямо име. Но беше добре, че избегнахме много силните руски и турски тимове,“ добави той за Гонг.

Участието на Рилски спортист в Еврочалъндж не бе широко коментирано, но Барчовски сподели, че всички са мислили в тази посока, и затова се е стигнало до логично продължение, след пет години в Балканската лига:„Аз мисля, че това е следствие от стратегията на клуба. Радвам се, че работя в него – знае какво прави и накъде отива. Стъпка по стъпка се вървеше в тази посока. Рискът е голям, и спортно-технически, и организационен, и финансов. Но затова се развиваме. Горд съм с участието си в този отбор. Силно се надявам това първо участие в Еврочалъндж да е достойно, имаме шансове.“

„Бюджетът ще е най-малко същият, или малко по-висок. Но разходите ще са повече – по селекция, и по този турнир, където са по-сериозни. Това е сериозно предизвикателство и за президента на клуба Петър Георгиев, и за мен като треньор, защото тези разходи трябва да се защитят с резултати,“ продължи наставникът.

Селекцията за Рилски в момента е в ход, но няма още сигурни попълнения:„Предложили сме договори на всички играчи от миналата година, има и няколко, които имат. Участието ни в Еврочалъндж е и добър стимул за играчите и техните агенти. Сега селекцията ще е по-лесна. Тери Смит и Анджело Калояро вече подписаха с други отбори. Върнън Тейлър е едно от имената, които са ни предложени, но все още нямаме договор с него.“

„Залата е основно условия за участие в Еврочалъндж. Условията в Самоков също са на европейско ниво. Европейските турнири имат много изисквания – телевизия, реклама. С една дума – Европа,“ каза още Барчовски.

Предвид съперниците – Солнок и Муреш – Христо Николов-Гларуса е човекът, когото Рилсси спортист ще търси за разучаването им. Гларуса игра за Солнок преди един сезон, а миналата година прекара в румънското първенство:„Разбира се, че ще го потърсим. Моят помощник Людмил Хаджисотиров вече разговаря с него. Аз също съм в добри отношения с него, и ще се видя с него, след като се прибера в Самоков.“

Как минава едно от малкото свободни лета на Росен Барчовски? „Отдавна не съм имал такова. От една страна се чувствам добре, почивам си и се концентрирам върху работата в клуба си. От друга страна – не съм свикнал, и ми е малко терсене. Но си намирам ангажименти, помагам на националния отбор за кадетки с треньор Борислава Мандур, занимавам се с нашата детска школа, със селекцията, така че – намирам си работа.“