Един ден преди старта на новия сезон в Адриатическата лига по баскетбол добрата новина за България е, че за първи път в историята на състезанието ще има и родно участие. Шампионът Левски влезе в голямото баскетболно семейство на Балканите. И, ако това стана благодарение на добрата организация и финансова стабилност в края на миналия сезон, то сега на „сините” им предстои по-трудното - да докажат баскетболните си качества на терена. При това в доста по-различна ситуация, отколкото преди няколо месеца.

Съдбата често предлага не особено приятни изненади, а нещо подобно се случи и на Левски през лятото. В период, когато клубът трябваше да прави сериозна селекция за бъдещото си участие, както в Адриатическата лига, така и в квалификациите на Евролигата, финансовият гръб се пропука. Няма нужда да навлизаме в подробности, които вече са достатъчно известни. Въпросът е, че в резултат на това „сините” се върнаха няколко крачки назад, простиха се с мечтата да се пробват в Евролигата, но все пак събраха боеспосоен състав, с който да защитават името си, както в България, така и на европейската сцена.

В резултат на неочаквания завой в плановете за мащабна селекция, Левски се оказа със състав изграден предимно от български състезатели, плюс един сърбин, двама македонци и един американец. И тъй като в спорта, както и в живота днес минава твърде бързо, а вчера вече е минало, най-доброто, което „сините” могат да направят е да използват това, което съдбата им предлага в своя полза. Да играят за себе си и за своя отбор, колкото им позволяват силите срещу противници с традиции и опит. Партизан, Цървена звезда, Цибона, Задар, Будучност, Цедевита, Олимпия, Крка Ново место –все  отбори, които нямат нужда от допълнително представяне. Накратко - българският шампион ще се срещне с елита на Балканите. След титлата в Балканската лига, следващото стъпало изглежда леко стръмно.  Може началото да е трудно, но надпреварата в Адриатическата лига е достатъчно дълга, за да предлага поле за развитие, а сравненията между двете регионални надпревари в случая са безпредметни и ненужни.

Същите тези отбори, изброени по-горе, един след друг ще дойдат в София, за да гостуват на Левски. Това, само по себе си е истински подарък за любителите на баскетбола у нас. За онази баскетболна публика, която липсваше в последно време. Защото през седмица в столицата ще идва тим, който си заслужава да бъде видян, както и ще си заслужава да видим български отбор срещу съперници от такъв ранг.

Началото е в петък от 20 часа,  когато Левски ще влезе в страшилището, дори за най-големите в Европа – зала „Пионир” в Белград.