Дано сте си починали добре откъм големи спортни форуми през 2013-та, защото през новата година няма да има много паузи.

2014-та е годината на коня, а в спортните среди, ще се чувстваме точно като на едно дълго надбягване. Атлети, фенове, дори журналисти, ще поемаме дъх набързо, и ще се впускаме от едно състезание в друго.

Така че, затегнете коланите, и да започваме, защото всъщност... вече започнахме!

Още първата седмица на януари ще се окаже изключително важна за България, защото любимият спорт в страната - волейболът, е пред много тежко изпитание. И именно тези януарски дни ще определят съдбата на мъжкия и женския национален отбор. Световните квалификации в Чехия и Самоков ще кажат още преди да изтекат първите мигове от 2014-та, дали през септември да чакаме участие на Мондиалите по волейбол, или ще си ги гледаме по телевизията.

Маратонът 2014-та - най-важното, което ще се случи през новата година

източник: sxc.hu, Lap.bg, Gulliver/GettyImages и личен архив

Друг от любимите спортове в нашата родина в последно време - тенисът, също ще прикове хората пред тв екраните, във втората половина от януари, защото тогава стартира и първият за сезона турнир от Големия шлем - Australian Open. Гришо и Цвети ще се борят отново за честта на България, а Новак Джокович и Виктория Азаренка ще защитават титлите си.

Съвсем нормално, февруари ще е отделен главно за Зимната Олимпиада в Сочи 2014. Олимпиада, която още преди да е започнала, обещава да е изключително противоречива. Милиардите долари, похарчени за организацията само се допълват в негативен план от политическия скандал, предизвикан от хомофобския закон, прокаран от руснаците.

Ясно е, че много политици ще пропуснат Олимпиадата, но дано поне спортистите са там, и са на ниво.

Внимание и към две събития в началото и края на февруари. Въпреки че в България американският футбол продължава да си е доста непопулярен, не вреди да знаете, че на 2 февруари е най-гледаното спортно събитие в света - Супербоул XLVIII.

На 23 февруари вече със сигурност нашите погледи ще са в страни от Сочи, в Ница, където Любослав Пенев и лъвовете му ще научат своите съперници в жребия за квалификациите за Евро 2016 - голямата цел пред настоящия национален отбор по футбол.

Ако зимните фойерверки от Русия с любов не са ви стигнали, в средата на февруари е Европейската купа по ски в Боровец, а в самия край на месеца София приема един спорт, изискващ не по-малко себераздаване и концентрация - боксовия турнир за Купа Странджа.

Обаче, за по-голяма част от високите градуси през февруари, разчитаме заслуга да има Лудогорец. Шампионите играят два мача с Лацио - на 20 и 27 февруари, за да докажат и на себе си, и на Европа, че имат място сред топ тимовете в Лига Европа.

Емоциите в леката атлетика ще стартират от 7 март, в Полша, където е Световното първенство в зала. През третия месец от 2014-та стартира и новият сезон във Формула 1, с отправна точка в Австралия.

Разбира се, през март са четвъртфиналите за Купата на България по футбол, а ще научим и кои ще са най-добрите осем отбора в Шампионската лига.

Април вероятно ще донесе радост за България, от спорта, донесъл ни най-много медали в последните години - борбата. От 1 до 6 април във Финландия е шампионатът на Стария континент. През април ни чакат четвъртфинали и един полуфинал в Лига Европа, и ще знаем вече кои два отбора ще си оспорват най-ценния клубен трофей - този от Шампионската лига.

И докато времето се затопля, ще се затоплят и спортните емоции. През май България ще си има вече шампион по футбол, най-късно на 18-ти, и носител на Купата - няколко дни по-рано. Логично, през май ще се излъчат и шампионите в

останалите първенства из Европа, за да остави това време на отборите да си починат преди Световното първенство.

ФИНАЛЪТ НА ЛИГА ЕВРОПА - 14 МАЙ В ТОРИНО

ФИНАЛЪТ НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА - 24 МАЙ В ЛИСАБОН

Майските събития включват още Финална четворка на баскетболната Евролига, мачове за Световната лига по волейбол, а София е домакин на Европейско първенство по спортна гимнастика. В края на май стартира и Ролан Гарос, за да завърши на 8 юни.

СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО започва на 12 юни, за да хвърли цялата планета във футболна треска. Самба, Де Жанейро. Та чак до 13 юли!

За почитателите на волейбола ще има още срещи на България в Световната лига, а в края на юни стартира и "Уимбълдън".

ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО: Ще знаем кой ще е световен шампион по футбол на 13 юли 2014-та година!

Юлските жеги за нашите стандарти ще дойдат с финалите на Световната лига по волейбол, от 16 до 20 юли.

И после малко време за море, преди да завъртим пак педалите на водното колело към залите и стадионите. През август нещата се завъртат наново на футболните терени, стартирайки със СУПЕРКУПА НА ЕВРОПА - 12 АВГУСТ, КАРДИФ.

Европейските първенства по лека атлетика и плуване са в Цюрих и Берлин, пак през август. На 25-ти започва и US Open.

След като вече знаем кой ще е футболният господар на планетата, ще ни остане да видим и кой ще завладее оранжевата половина от света - Мондиалът по баскетбол е от 30 август в Испания, и с него ще пренесем спортния си хъс в септември.

Ще защити ли САЩ титлата си от Турция 2010, или ще имаме нов световен шампион по баскетбол, ще знаем до 14 септември.

Маратонът 2014-та - най-важното, което ще се случи през новата година

източник: sxc.hu, Lap.bg, Gulliver/GettyImages и личен архив

Без да се съмняваме обаче, надеждите ни България да играе на Световно тази година са свързани най-вече с волейболистите, и техните състезания са именно през септември. от 3 до 21 септември за мъже, и от 23 до 12 октомври за жени. Почти по същото време, като волейболния Мондиал за дамите, е и този по баскетбол за жени, в Турция.

Финалните три месеца на надбягването из спортния календар ще ни дадат време за равносметки и глътки въздух. През октомври и ноември вече ще сме погълнати тотално от новия футболен календар, новите опити на българските тимове в евротурнирите на всички фронтове - футбол, волейбол, баскетбол. Ще очакваме Лудогорец да е успял да повлече крак, и да води след себе си останалите отбори в Европа. Ще очакваме волейболните ни шампиони да намерят средства и сили да се опънат по-сериозно на съперниците в Шампионската лига, а баскетболните ни тимове най-после да се осъзнаят, че тъпчат на едно място години наред.

И ако нещо се е променило, кой знае, може и октомври и ноември да не са чак толкова лоши...

В края на ноември ще знаем и новия шампион във Формула 1, ако изобщо има нов. В средата на месеца, вече може да сме натрупали няколко победи в квалификациите за Европейското по футбол през 2016-та, след мачовете през септември, два през октомври, и един през ноември.

А през декември, живот и здраве ще имаме един-два-три отбора, който да продължават в елиминациите на ШЛ, Лига Европа, волейболна Шампионка лига и Еврокъп.

Пожелателно. Но късметът обича предизвикателствата.

Успех на всички, които ще участват във вече споменатите спортни събития, и на всички останали много, много български спортисти, на които 2014-та ще предложи шанс да защитят името на страната, и да развеят по света българския флаг, и на ни накарат да бъдем горди!