Историческо събитие в баскетбола с българско участие. За първи път жена бе техничен делегат на Световно първенство при мъжете. Нейното име е Елеонора Рангелова, а специално пред NOVA тя разказа за отговорността и предизвикателствата на тази длъжност.

„Определено го приемам като признание. Самият факт, че някой е назначен на Световно първенство, това означава, че от ФИБА очакват да може да се справи с всякакъв вид мачове“, заяви Рангелова пред NOVA.

Функциите на техническият делегат включват най-вече контрол върху секретарската маса и подпомагане на съдийския екип. Както обикновено, програмата на такива турнири е много натоварена, а конкретно в Манила Елеонора Рангелова е имала 26 мача. В началото и по два на ден.

„Като цяло задълженията на техническия делегат би трябвало да еднакво за мъже и жени. Искрено се надявам, че не са назначили, защото съм жена, а защото съм си вършила добре работата. Мога да каза, че на това състезание направих Голям шлем. Няма голямо състезание, на което да не съм била, на повечето съм била по два пъти. Но само това ми липсваше в колекцията и сега съм много доволна“, каза още Рангелова.

Според генералния мениджър на българската баскетболна федерация, очакванията са занапред все повече жени да получават подобни отговорни и престижни назначения.