Време е за големия финал на Световното първенство по баскетбол! В спор за титлата един срещу друг се изправят отборите на Германия и Сърбия, а сблъсъкът във Филипините стартира в 15:40 часа българско време и ще може да го наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. На сайта Gong.bg ще проследим двубоя на живо.

На турнира германците направиха истински фурор, след като са единствения отбор, който не допусна нито едно поражение по пътя към финала. Възпитаниците на Гордън Хърбърт записаха пет последователни успеха в първите две групови фази, а след това надвиха Латвия с 81:79 на четвъртфиналите и елиминира големите фаворити от САЩ със 113:111 в епичен полуфинален мач. По този начин Бундестима се класира за първи път за финал на Световно първенство, след като най-доброто постижение на отбора в историята бе трето място на надпреварата през 2002-а година.

Gulliver/GettyImages
12 снимки

Тимът на Сърбия пък ще играе на втори финал в последните три издания на световни първенства. Воденият от легендарния селекционер Светислав Пешич състав отново достигна до битката за златните медали, въпреки че не можеше да разчита на редица важни играчи като Никола Йокич, Василие Мицич, Никола Калинич и Владимир Лучич. Западните ни съседи допуснаха само едно поражеие до този момент - със 76:78 от Италия в груповата фаза, но в елиминациите бяха безгрешни, като първо елиминираха Литва с 87:68, а след това победиха и Канада с 95:86. Така „плавите“ са финалисти за втори път след 2014-а година, когато загубиха от последния шампионски отбор на САЩ.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Германия и Сърбия са се изправяли един срещу друг само веднъж на Световно първенство, като това се случва в първата фаза на шампионата в Турция през 2010-а година. Тогава германците записват драматичен успех с 82:81, но така и не успяват да прескочат групата си, докато сърбите излизат от нея начело с актив от 4:1. След този двубой двата тима изиграват още осем двубоя във всички турнири, като балансът в тях е 4:3 в полза на „плавите“.