Националният отбор на Латвия по баскетбол за мъже победи Италия с 87:82 (18:26, 28:16, 21:18, 20:22) и ще играе за петото място на световното първенство във Филипините, Япония и Индонезия.

Двубоят в Манила премина през дълги точкови серии и за двата отбора, но в крайна сметка дебютантът Латвия показа по-голямо желание за достигане до победата. Срещата стартира много по-добре за италианците, които поведоха с 23:10 в средата на първата четвърт след пет тройки в откриващите десет минути.

Постепенно обаче Латвия изравни играта и след серия от 7:0 точки в края на първото полувреме успя да се оттегли с аванс от четири точки при 46:42 на почивката. Третата четвърт стартира с нова серия за латвийците, които поведоха с 58:44. Дойде обаче моментът за отговор на италианците, които след серия от 14:2 се приближиха на само две точки от съперника си при 58:60.

В последната четвърт играта се водеше кош за кош. По-малко от минута преди края Италия съкрати изоставането си до две точки, но тройка на Андрейс Гражулис попари надеждите им за обрат. Най-резултатен за победителите бе Гражулис с 28 точки, като той вкара феноменалните 12 стрелби от 13 опита. Айгарс Шкеле добави още 12 точки за Латвия, а с 10 завърши Артурс Жагарс. За Италия ветеранът Луджи Датоме вкара 20 точки, а Николо Мели и Стефано Тонут добавиха по 11.

В събота в мача за петото място Латвия ще играе с победителя от двойката между Литва и Словения за петото място, докато Италия ще срещне загубилия за седмата позиция.