При дебютното си участие на световно първенство по баскетбол като самостоятелна страна Латвия стигна до петото място.

В последния си мач на шампионата в Япония, Индонезия и Филипините латвийците победиха с 98:63 (28:20, 21:18, 28:9, 21:16) съседите си от Литва.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Балтийското дерби в Манила премина изцяло под доминацията на по-малката от двете държави. Баскетболистите на италианския старши треньор Лука Банки показаха много по-голямо желание да спечелят петото място, движеха топката много по-добре и показаха далеч по-точен мерник при стрелбата.

Още в първите минути на двубоя Латвия успя да поведе с 10 точки при 14:4 и до края не отпусна педала на газта. Латвийците затвориха първата четвърт с преднина от осем точки при 28:20, а на полувремето водеха с 11 при 49:38.

Всякаква интрига в срещата обаче бе убита в началото на третата четвърт, в която Латвия започна със серия от 14:1 точки. Разликата достигна 30 точки за пръв път в средата на третата четвърт, когато забивка на Роландс Шмитс направи резултата 72:42.

До края на мача плеймейкърът на Латвия Артурс Жагарс успя да счупи и рекорда на Тони Кукоч и Карлик Джоунс за най-много асистенции (15) в рамките на един мач. Жагарс завърши двубоя със 17 асистенции, което бе с шест повече от тези, които успя да направи целият отбор на Литва.

Най-резултатен за победата на латвийците бе Артурс Курукс с 20 точки. Роландс Шмитс прибави 17, а Андрейс Гражулис приключи с 12.

За Литва Рокас Йокубайтис вкара 16 точки, с 15 завърши Йонас Валанчиунас, а Томас Димша остана с 13./ БТА