„Не сме в Бразилия, заради лоша политика“, заяви за сръбския „Курир“ в Бразилия футболната легенда Христо Стоичков. Той даде ексклузивно интервю пред изданието в Рио де Жанейро и заяви, че не е изненада, че нито Сърбия, нито България не са се класирали за Световното първенство.  Стоичков бе част от българския отбор, стигнал до четвъртото място на Мондиал 1994 в САЩ. 

„Отчайващата спортна политика е главната причина да не сме в Бразилия. Няма никакъв конкретен план за развитието на футбола, най-вече при подрастващите. Не се инвестира в децата и треньорите, и затова резултатите ни изостават“, обяснява Стоичков. 

“Виждате, че се намираме в лоша ситуация. Нито румънците не успяха да се класират, след няколко поредни участия на Световно. Докато ситуацията във футбола е такава, не вярвам, че положението ще се подобри“, казва още Христо Стоичков. 

Бившият национален селекционер на България сега работи като футболен коментатор към мексиканска телевизия. „Видяхте, че се мъчат Бразилия, Аржентина, дори Холандия. Честно казано мисля, че нищо няма да се знае до последния кръг в групите, а чак на осминафиналите картинката ще се изясни“, споделя още легендарният български екс- футболист. 

На въпрос знае ли, дали неговият кум Мирослав Илич има някой любим отбор, Христо отговаря: „Може и да има. Знам, че той харесва качествените отбори, така че съм сигурен, че и сега следи случващото се.“